staryvlk

Je to pěkné psaní.
Přítel Matonick se v něm zamýšlí nad hříchem a jeho příčinami. Něco mi tu ale chybí : HODNOCENÍ HŘÍCHU !!! "Kdo je oprávněn určovat --- toto je "LEHKÝ HŘÍCH" , toto už je "TĚZKÝ HŘÍCH , toto není "HŘÍCH".
Má toto právo pouze Katolická církev a její kněží ?
Pro představu si vezmu např. hříchy v této době nejčastěji se vyskytujíci, "CIZOLOŽSTVÍ" a "SMILSTVO".
Podle názoru kněze je cizoložství menším hříchem než smilstvo (např. masturbace), se zdůvodněním, že cizoložství je přirozený akt mezi mužem a ženou, kdežto masturbace je proti lidské přirozenosti a tedy je "těžkým hříchem".Tedy člověk-manžel, který cizoloží s jinou ženou a svoji manželku v této oblasti zanedbává, se vlastně ani nedopouští těžkého hříchu, ale manželka, která v tísni ,

staryvlk

zvolí masturbaci, spáchala "těžký hřích" a zemře-li aniž by se účinně vyzpovídala, bude zřejmě zatracena...

Matonick

Hodnocení hříchu byl věnován obsah samostatného tématu 368 Učící se církve , zveřejněného na Signálech 8.2013 https://matonick.signaly.cz/1308/zavaznost-hrichu-smrtelny-a-vsedni hrich. Můj přítel adventista mi vždycky radil, abych odpovědi na podobné otázky nacházel hlavně v Písmu. I v tématu uvedl Matonick několik odkazů na Písmo. Jsem přesvědčen, že katolická církev a její kněží si nepřisvojují oprávnění určovat přesný stupeň závažnosti provinění a z toho plynoucí důsledky , pokud nejsou zcela zjevné i samotnému hříšníkovi (např.vražda ). Myslím, že některé výše uvedené"těžké" hříchy by mezi ony "smrtelné" ani žádný katolický kněz nazařadil.

Matonick

Připojil jsem kázání kněze P. Jana Plodra ze dne 11.8.2013

Zobrazit 4 komentáře »