staryvlk

Děkuji za pěkný komentář k tématu "Naši křesťanští bratři."
Zaujala mě myšlenka: " . . . v dialogu už nehovoříme o tom co nás rozděluje, ale o tom co nás spojuje . . . !"
Co to však znamená v praktickém naplňování tohoto sdělení ? Církev Katolická stanovila na svých církevních sněmech, koncilech, synodách, celkem 171 VĚROUČNÝCH PRAVD-dogmat.
Jiné křesťanské církve si však stanovily také řadu svých článků víry, které vyznávají a mnohdy jsou v rozporu s dogmaty Katolické církve.

staryvlk

Pokud by mělo dojít k JEDNOTĚ, muselo by zřejmě dojít i k oboustranným ústupkům. Domnívám se tedy, že i Katolická církev by musela připustit REVIZI některých svých dogmat tak, aby byly přijatelné všemi sjednocujícími se církvemi.
Bez Boží milosti, rovnající se zázraku a modliteb všech křesťanů to asi nepůjde.
Ale neklesejme na mysli a modleme se za jednotu.

Zobrazit 2 komentáře »
staryvlk

Závěr : " . . . Dříve než (Ježíš) odešel z tohoto světa, ustanovil apoštoly a j e j i ch n á s t u p c e svými viditelnými zástupci na zemi. "
To je odpověď 24 letému synkovi, který mě dal v neděli před kostelem, letáček s názvem : "Ježíš mě svým slovem vysvobodil z k u l t u katolicizmu."

(viz můj včerejší článek s názvem "....pro doplnění").

staryvlk

Pane Matonick, obdivuji Vaši neochvějnou víru, i přes časté fráze vyskytující se Bohužel v kázáních při Bohoslužbách v našich kostelích, ale i přes některé nesrovnalosti v Písmu svatém.
Pro mně je důležité snažit se, pokud to je možné, jít k podstatě bez dlouhého mluvení a psaní.
Ovšem vyjádřit podstatu Boha jednoduše, jasně a srozumitelně pro obyčejné lidi, tím hůře pro génia není podle mě možné.
Ježíšova slova : " JSEM KTERÝ JSEM "
říkají všechno a zároveň nic.
Jak jste se s tím vyrovnal Vy ?

Matonick

Já bych neřekl, že slova „JSEM, KTERÝ JSEM“, která pronesl Bůh Otec k Mojžíšovi (Exodus 3,14 - tedy ne slova Ježíšova) říkají všechno a zároveň nic. Souhlasím ovšem s Vámi, že pro nás obyčejné lidi nezní smysl textu tak jasně jako třeba panu kardinálu Ratzingerovi, jak on píše v knize „Úvod do křesťanství“ na str.64. Když jsem však byl nucen přistoupit k vypracování tématu 343 o podstatě Boha ke 3.neděli postní 3.3.1013 nazvaném: ŽIVÝ BŮH, už jsem se s tím musel vyrovnat a něco přečíst. A tak místo dlouhého psaní a mluvení odkazuji na text k tomu datu již vypracovaný. Je uveden 1. čtením právě z Ex 3,1-8a.13-15, který se čte v ten den ve všech katolických kostelech na celém světě každých 6 let (příště znovu 24.3.2019).

Matonick

V našem kostele byl rovněž čten včetně mého komentáře samozřejmě za přítomnosti katolického kněze, který na téma „JSEM, KTERÝ JSEM“ následně pronesl kázání podle mne srozumitelné, neformální před plným kostelem věřících, včetně dětí. Na zpracované téma včetně odkazu na kázání nakonec tedy odkazuji, poněvadž je dostupné na Signálech.

https://matonick.signaly.cz/1302/zivy-buh-tema-343-ke

staryvlk

Děkuji,
přečetl jsem a souhlasím zejména s komentářem.

Zobrazit 5 komentářů »