suposlav

suposlav / Michal Bruno Maria Giacintov / 40 let

Řeholník

Dnes by měla "státní svátek" slavit česká katolická církev, neb je to právě světec dnešního dne, sv. Wolfgang, kdo si jako Řezenský biskup nechal vzít kus své diecéze a roku 973 nechal vzniknout diecézi Pražské. Smutné, že pro nás takto důležitý světec je pouze nezávaznou památkou...
Sv. Wolfgangu, oroduj za nás!

Petr Steinbauer (PetrST)

U nás v kostele máme obraz a oltář zasvěcený právě sv. Wolfgangovi.

Zkusím tě potěšit: náš farář poctivě slaví památku sv. Wolfganga ;)

dromedar

"Smutné, že pro nás takto důležitý světec je pouze nezávaznou památkou..."

Historicky významný pro českou církev pochopitelně je, ale "síle jeho kultu" v českých zemích stupeň nezávazné památky dobře odpovídá. Prostě: jde o světce s českými zeměmi historicky spjatého (a proto ho máme v kalendáři), ale významnější úctě se tu nikdy netěšil. Když se nezávaznou památkou slaví i Pět bratří nebo Zikmund (světci, jejichž "těla" jsou u nás chována, a tradičně ctění jako zemští patroni), tím spíš Wolfgang.

dromedar

Na druhou stranu nic nebrání tomu, aby si břevnovští benediktini u kompetentní autority vyžádali, že oni budou mnicha-biskupa Wolfganga slavit ve stupni vyšším :)

dromedar

Ještě historická: v pražském diecésním kalendáři je od prvního vydání potridentských "Officia propria" (1663) a jeho svátek, slavený v tehdy nejvyšším stupni "duplex", potlačuje vigilii Všech svatých. Tištěné pražské breviáře ze začátku 16. stol. ovšem o svátku ještě nevědí nic. Zdá se tedy, že úctu sv. Wolfganga přinesl do Čech až humanistický zájem o historii. Ale o starších rukopisných pramenech zatím nemám širší přehled.

Zobrazit 4 komentáře »