Letošní rok
Rok 2023
Rok 2022
Rok 2021
Rok 2020
Rok 2019
Rok 2018
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Rok 2010
Rok 2009
Rok 2008
Rok 2007
spitfire

To, co trápí USA je systémový rasismus, nikoli to, že nějaký jednotlivec nemá rád černé, žluté, růžové... .

U Floyda šlo čistě o to, že byl ideální osoba (recidivista, černoch) proto, jak si nahonit body za nějakou činnost. Kdfyby ho rovnou zastřelili, tak by to vyšlo na stejno, jelikož by ti tři plus jeden zmrd v uniformě, by ani jeho bezvládné tělo nedostali do policejního auta. Kvůli směšným (falešným) 20ceti dolarům rouzpoutali sociální peklo.

Andrea Hýblová (Neposeda)

Ano, Floyd je tou poslední kapkou, tedy video s jeho postupnou smrtí. Ano, jde o systémový rasismus (nevím, zda uplně na všech urovnich, na to nemam prehled). Ale kdyz se bavim s uciteli nebo sestrami (nemam ted s kym jinym), tak si uvedomuji, ze je to i v lidech, oni sami to nepopiraji, o tom jsou vlastne i ty zkusenosti, ktere jsem se snazila zprostredkovat. Jde jen o to si to pripustit, uvedomovat si to a tim uz se muze menit vlastni postoj. ja si diky tehle situaci uvedomila, ze mam problem s rusky mluvicimi lidmi. Ted uz vim,ze ve mne startuje negativni pohled na nekoho,kdo jen rusky promluvi.Když to vím, muzu to v sobe zastavit tim,ze se rozhodnu rici NE. Mimochodem v NYC k nam do knihkupectvi chodil černy postak Josef, trvalo mi chvilku než jsem to sama cosi v sobe prolomila.

JiKu

Rasismus je "s mými černými bratry a sestrami". Zrovna tak, jako by byl rasismus říci "s mými bílými bratry a sestrami", pokud by byl mluvčí bílý.

My v Čechách víme, že říci "můj bílý bratr" může jen Vinetou, a to proto, že je rudý. A říci "můj rudý bratr" může jen Old Shaterhand, protože je bílý.

Neboť jen tak je to bratrství inkluzivní a nikoli exkluzivní.

Třeba to naši černí bratři a sestry někdy pochopí.

RomanS

@Neposeda: "Ano, jde o systémový rasismus"

Zatím ale píšete jenom o individuálních projevech a svých pocitech. To jako má být ten "systém"?

Andrea Hýblová (Neposeda)

Přátelé diskutující, přileťte, sžijte se (a pokud má spolusestra použije bratři a sestry, tak to fakt tak přeložím) s nimi a absolvujte s nimi jejich život. Ne ten na univerzitách a jiných vybraných společnostech, ale ten běžný... Já mohu psát o konkrétnostech, o systému informují média, statistiky a sami demonstranti.

JiKu

Věřím vám, když píšete o konkrétnostech.
Věřím vám, že vaše spolusestra použila "mí černí bratři a sestry" a že jste to přeložila přesně.

Média - jak která. Jedna (v USA drtivá většina) lžou tak, jiná onak.

Statistiky informují o faktech, například že černí zabíjejí černé častěji než bílí, dokonce i černí policajti zabíjejí černé častěji než bílí policajti.

A sami demonstranti? Jak zjistíte, co tvrdí sami demonstranti? Třeba se jich zeptáte: https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spolecnost-zabili-snad-george-floyda-v-praze.A200607_215312_p_spolecnost_wag

Prostě o systémovosti problému nemáte dostatečné vědomí na to, abych vaše názory přijímal z důvodu epistématické autority.

RomanS

Ke statistickým údajům přidejme systémová - pozitivně-diskriminační - opatření ve prospěch černošského obyvatelstva.

Říká-li Neposeda "systémový rasismus", ať napíše, kde a jak je ve společenském systému (ne v hlubinách (jejího) srdce) zabudován.

jjkohoutek

Mám zato, že pro mě jsou více odlišní lidé spíš zajímaví, přitahují mě a hledám u nich inspiraci... Ale ještě chvíli budu číst o transparentech a násilnostech tak ze mě rasista bude :-/ to zbytečné násilí mě ničí.

jsuc

Moje sestřenice si vzala Angličana. Tedy ... onen Angličan se narodil a většinu života žije v Londýně, ovšem jeho rodina pochází z Ghany.
Nějakou dobu žil i v Německu. Když jsem se ho ptal na jeho zkušenosti, říkal že bez problémů. Že se ho často Němci ptali, jesli se nesetkává s rasismem a on jim pokaždé říkal, že ne, že všechno v pohodě. Teď pozor: prý ti Němci byli často nespokojeni s takovou odpovědí! Oni čekali, že se s nimi bude sdílet o svém útlaku v jejich strašné zemi a ono nic.

Vůbec nezpochybňuji @Neposedo Vaši konkrétní zkušenost ani Vašich sester. A mnohých obyvatel USA, kteří mají zkušenost podobnou (jistě mají!). Ale trochu pozor na to zobecňování. Podle mé zkušenosti "systémový rasismus" (příp. white guilt) může být reálnější v mysli bílé většiny než ve skutečnosti.

JiKu

@jjkohoutek: Abyste si nezvolil špatného nepřítele! Černoši nejsou zlí (špatní). Transparenty a násilnosti činí lidé, kteří podlehli zlé, špatné ideologii. A tu zlou ideologii vymysleli vesměs bílí.
Ti opravdu zlí jsou tvůrci té ideologie.
Ti, kteří jí podlehli jí podlehli buď proto, že jsou hloupí, nebo proto, že podlehli tlaku okolí. V jakém poměru a kombinaci bude individuální a neodvažuji se v tom soudit.

RomanS

"Oni čekali, že se s nimi bude sdílet o svém útlaku v jejich strašné zemi" - aby tu strašnou zemi, ten její strašný systém, mohli rozbít. Jenže tenhle střípek do jejich předpřipravené mozaiky nezapadl. Co udělají (zideologizovaní jedinci)? Odhodí ho (prohlásí za nositele falešného vědomí) a použijí pouze takové, které zapadají.

Andrea Hýblová (Neposeda)

Vesměs souhlasím s vašimi postřehy. Někomu jsem se rozepsala více do zpráv. Nezobecňuji, nahlížím detaily a ptám se lidí všech barev mém okolí. To mě zajímá. A do toho čtu zprávy, diskuze a sleduji opatření zdejšího státu. Dokud však v systému budou působit ti, kdo mají rasismus v sobě, bude i systém rasistický. Nevěřím, že se to může změnit "pouhou" změnou zákonů a nařízení.Ta změna musí být hlubší. A cesta násilí a politického zneužití nespokojenosti barevných k tomu věru nepomáhá.

RomanS

@Neposeda: "Dokud však v systému budou působit ti, kdo mají rasismus v sobě, bude i systém rasistický"

Dokud budou v systému působit hříšníci, bude i systém hříšný.
(Konkretizace: dokud budou v řádu paulínek působit hříšnice, bude řád paulínek hříšný.)

Vážně byste tohle podepsala?

(Nebo spíše byste souhlasila s tím, že přestože řád paulínek tvoří hříšnice, sám řád paulínek hříšný není?)

spitfire

"Floyd je tou poslední kapkou"

Rozhodně není poslední, ani jako oběť policejního násilí ani jako zástupný symbol pro pouliční násilí.

Až směšně působí ty snahy použít cokoli, aby byl zpochybněn systémový rasismus v USA, viz. aktuální příklady v komentářích:

"Statistiky informují o faktech, například že černí zabíjejí černé častěji než bílí, dokonce i černí policajti zabíjejí černé častěji než bílí policajti."
"Ke statistickým údajům přidejme systémová - pozitivně-diskriminační - opatření ve prospěch černošského obyvatelstva."

deFlegmatique

"... snahy použít cokoli, aby byl zpochybněn systémový rasismus v USA, viz. aktuální příklady v komentářích:"

Kde vidíte takové snahy, já jsem nezaznamenal, že by tady někdo zpochybňoval systémový rasismus. A proč taky? Systémové podsouvání rasismu všem bílým je rasismus na druhou.

JiKu

Směšně působí snahy hájit existenci systémového rasismu, aniž bychom si řekli, co pod systémovým rasismem rozumíme.

JiKu

Zkusme třeba antisemitismus a podívejme se na jeho systémovost.
Kroužek antisemitů v Poláčkově Okresním městě = privátní antisemitismus. Minoritní skupinky.

Opačný extrém - nacistická vyhlazovací mašinerie.
Arabský (a Iránský?) islám, který je nechal sice odejít a odejitým hrozí zničením jako oficiální státní politika.

Neoficiální (nesystémový), ale kolektivní, když nemá podporu v zákonech, ale v běžné praxi jej uplatňuje většina společnosti.

Jaký je antisemitismus ve Francii? Stát jej nepodporuje, ale účinně mu nebrání.

Existuje stále v USA afirmativní akce (pozitivní diskriminace)? Ano.

Je afirmativní akce rasismus? (kategorizování lidí podle rasy)?

V tom se asi shodnou černí aktivisti s JiKu: Je.

Pro mě proto, že rozlišuje.
Pro ně, že zvýhodňuje černé ještě málo.

JiKu

Srovnání s českým národním obrozením v 19 stol.:

U nás: Dokažme, že jsme stejně dobří, mnohdy lepší.
U nich: Ničme a palme jako satisfakci za to, že jsme považováni za horší.

Je nemožné na jedné straně chtít být rovnocenný a na druhé straně pobírat dávky z daní druhých.

Největším neštěstím černých bylo zavedení dávek samoživitelkám. Od té doby nemá drtivá většina černých otce.

Andrea Hýblová (Neposeda)

na tz otce jsme slzsela jinou odpoved (a nevim, nakolik je vic pravda tvoje ci moje tvrzeni): nemaji otce, protoze ti jsou ve vezeni, za veci, za ktere tam bili nejsou a daleko dele nez bili byvaji, když uz jsou odsouzeni. Utrite to neni jedina odpoved, ale co kdyby na tom neco bylo... To 19.stoleti, nedochazi mi, na co je ten odkaz s nicenim a palenim? prosim o dovzdelani, nejak mi to nespina. diky

spitfire

Nesouhlasím se srovnáváním antisemitismu a rasismu.
Stejně tak pozitivní diskriminace není rasismus.
Pozitivní diskriminace rozhodně neznamená, že někdo kdo nic neumí má automaticky nárok na nějaké místo. Tím by totiž princip pozitivní diskriminace ztratil svůj význam.
Další věc totálně mimo realitu, je, že jsou považováni za horší. Jsou považováni za jinou "kvalitu".

spitfire

"protoze ti jsou ve vezeni, za veci, za ktere tam bili nejsou"

Přesně tak. Policajti buzerují společnost a zavírají lidi za prkotiny, aby pak lidi ze stejného resortu varovali, že mají přeplněné věznice. Takže co s tím? Co třeba vězeňství vyčlenit i pro soukromý sektor. A z toho pak vzniká osa zla: soukromé věznice-soudy-policie.

deFlegmatique

@Neposeda "... nedochazi mi, na co je ten odkaz s nicenim a palenim?"

Nežijete náhodou zrovna v USA? Pokud ano, tak se koukněte kolem sebe, co se děje. Mám takový dojem, že přes úpěnlivou snahu vidět krásu druhých nevidíte, že ti krásní druzí páchají zvěrstva, která odnášejí nevinní a ještě ta zvěrstva označují za spravedlnost.

deFlegmatique

@spitfire a jak tedy podle vás funguje pozitivní diskriminace?

Andrea Hýblová (Neposeda)

uz jsem pochopila to paleni, ja ho vztahovala k osvicenstvi, to mi teda fakt nedavalo smysl.
samozejme,ze vim,co se kolem deje, a prave protoze z CR sysim,ze vidite jen ty nasilne demosntarce, rada jsem prispela tim,ze daleko vetsi mnozstvi (v cetnosti i poctu ucastniku) je tech pokojnych. o nasili a jeho odsouzei jsme psala hned v prvnim prispevku jako o skutcich svetla za dne a skutcich tmy v noci. a presto svedectvi mych sester svedci o tom,ze projevy nasili nemeni nas pohled na situaci barevnych lidi. politiku nechavam na vas, kdo ji rozumite lepe (jak se to zde prezentuje), me povolani je prinaset tato svedectvi. aby se nam pod nasosy ideologii nevytratil pohled na krasu druhych, kdyz pouziju slova jedne z me afrosestry

JiKu

ze projevy nasili nemeni nas pohled na situaci barevnych lidi

Představuji si, jak by to zněko, kdyby se vynechalo slovo "barevných" (lidi jalo lidi, ne?) a řeklo se to Židům po křišťálové noci.

Jinak řečeno, násilí odmítám omlouvat z důvodů barvy pleti násilníků.

spitfire

Máte třeba 5 míst a na něj 10 uchazečů (8 bílých a 2 černí). Těch 10 uchazečů jsou kvalifikovaní na to místo. Samozřejmě víte, že bez pozitivní diskriminace nevezmou v těchto případech nikoho barevného. Tak prostě určíte, že to jedno místo z těch 5 bude vyhrazeno pro kvalifikovaného černocha.

deFlegmatique

"Samozřejmě víte, že bez pozitivní diskriminace nevezmou v těchto případech nikoho barevného."

A tu jistotu berete kde? Jak víte, že ten, kdo bude z uchazečů vybírat bude automaticky hledět na barvu kůže?

RomanS

Aniž bych zkoumal a selektoval, tady je jedna dizertační práce... https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/140049674/?lang=cs

RomanS

Pozitivní diskriminaci v USA se věnuje docela rozsáhle, takže pro obeznámení se s tím, o co jde, může posloužit.

Andrea Hýblová (Neposeda)

Panove, musim tedy smeknout klobouk (a ted to fakt není ironie), jak vas to signalni diskutovani bere.

deFlegmatique

Někdo chodí diskutovat do hospody, někdo do kavárny, jiný zas třeba na facebook, nebo Parlamentní listy. My chodíme diskutovat sem.

spitfire

A tu jistotu berete kde? Jak víte, že ten, kdo bude z uchazečů vybírat bude automaticky hledět na barvu kůže?

Ta jistota se bere z politické odpovědnosti.
1865 prosadil prezident Lincoln 13. dodatek (zrušení otroctví), kde podle Vás bral tu jistotu on? Kde bral prezident Lincoln tu jistotu, že je třeba USA udržet pohromadě?

JiKu

Spitfirova politická odpovědnost. Hmm.

Andrea Hýblová (Neposeda)

Kechlibara sleduji už delší čas, takže dekuji. Jsem ráda za jeho postřehy. Na rozdíl od něj jsem však přímo tady a mluvím s konkrétními lidmi. proto moje příspěvky budou vždy konkrétní, aniž bych popírala, že se děje něco špatně i jinde. Dokonce si myslím, že když je něco dlouhodobě popíráno, vede to pak k uplnému šílenství... viz i tento případ. Ovšem běžný život barevných a to,co se deje na univerzitách a jeste k tomu spíše jen mezi bílými (tuhle realitu znám jen z médií, já chodím na kurzy angličtiny pro žadatele o občanství a je to uplne jiná zkušenost) je totálně rozdílná: jedno je denní chleba, druhý je asi opravdu jen o ideích a spíše tedy ideologii.

Zobrazit 35 komentářů »
deFlegmatique

Jako jo, nedovedu si představit nic lepšího, než když si vandal odnese ze svého lupu náruč plnou křesťanské literatury. Doufám, že se tím nechá strhnout ke čtení a pro příště už nebude krást nic jiného, než kvalitní literaturu.

A až se jednou za dlouhý čas po konverzi bude zpovídat z toho, že vykradl knihkupectví Paulínek, tak doufám, že mu zpovědník uloží jako rozhřešení zaplatit ty nasyslené knížky.

Andrea Hýblová (Neposeda)

kdyby jen zaplatit, rovnou jít a hlásat! jako ten ukrutník Šavel

Mirec477

To je vinikajúci úmysel pre modlitby Paulínok. Takže aj my sa môžeme modliť za tých, ktorí nám robia zle, aby sa to obrátilo na dobré. Super.

Zobrazit 3 komentáře »

Já za chvíli odcházím na adoraci. Poud i vy se chystáte, nabízím v angličtině jedno připravené téma k modlitbě.
https://www.sistersofmercy.org/resources/prayer-the-elimination-of-racism/

deFlegmatique

Right or left racism?

Andrea Hýblová (Neposeda)

proste rasismus. když pliveš na černocha, rozlišuješ zda zprava nebo zleva? k čemu ti pomůže zaškatulkovat si to,co je před Bohem šatné. to ostatní je zase nesmysl.

Zobrazit 2 komentáře »

Nalezeno. Líbí se mi.
Překladem by to ztratilo. Tak snad každý porozumí.
Nejen slovům, ale i obsahu.

Zobrazit 6 komentářů »

Výběr filmu sester z LA komunity (tam jsem teď už měla být,ale covid....). Dva z těch filmů jsem doporučovala taky. Zřejmě jsme "stejné krve".

https://www.commonsensemedia.org/blog/black-history-movies-that-tackle-racism

Napsat komentář »

Už to vypadalo,že v naší komunitě budeme jíst poslední zbytky a pak...? Jsme velká komunita a se zavřenými knihkupectvími po celé USA téměř bez příjmů (zaměstanci jsou však dál placeni). Den po tomto oznámení, jsme dostaly první várku jídla z Whole Food Market. Já si tam za své kapesné chodívala právě koupit "evropský chléb", jednou za 2 měsíce jako velmi drahou záležitost. Teď si ho mohu dopřávat každý den. Bůh se stará. A používá k tomu své "lidi".

Neboť tak praví Hospodin, Bůh Izraele: "Nevyprázdní se hrnec s moukou a neubude ze džbánu s olejem až do dne, kdy Hospodin sešle déšť na zemi!"

deFlegmatique

"... budeme jíst poslední zbytky..." je následek čeho? epidemie, nebo rabování? Nebo obojího?

Andrea Hýblová (Neposeda)

nasledek stale trvajici epidemie. proste nemame prijmy... coz se tyka mnoha Americanu, takze nasilnosti mnohdy prameni i z toho

Irelevantní

Ahoj Andrejko :) Hned mě trklo .. no a proč se o paulínky postaral a o lidi, co roky žijí jen o pár bramborách denně,bez žádné lepší výživy pro děti, kdesi v údolí Biká, ne? Tam se ten verš z Písma zas tak nenamontuje :)

Andrea Hýblová (Neposeda)

To se musíš ptát Jeho.../a těch, které volal k pomoci?/, já píši o naší zkušenosti.

Zobrazit 4 komentáře »

Do nového týdne s modlitbou pro 10. týden v mezidobí.

Napsat komentář »

„Můj Bože v Trojici, tobě se klaním, pomoz mi úplně zapomenout na sebe, abych mohla spočinout v tobě, nehybná a pokojná, tak, jako by má duše už byla na věčnosti! Ať nemůže nic porušit můj mír a způsobit, abych vyšla z tebe, můj Nezměnitelný, ale ať mě každá minuta unáší dále do hlubin tvého Tajemství!
Upokoj mou duši, udělej si z ní své nebe, svůj milovaný příbytek a místo svého spočinutí. Ať tě tam nikdy neponechá- vám samotného, ale ať jsem celá stále tam, úplně bdělá ve své víře, celá v klanění, úplně oddaná tvému… Zobrazit více

„Můj Bože v Trojici, tobě se klaním, pomoz mi úplně zapomenout na sebe, abych mohla spočinout v tobě, nehybná a pokojná, tak, jako by má duše už byla na věčnosti! Ať nemůže nic porušit můj mír a způsobit, abych vyšla z tebe, můj Nezměnitelný, ale ať mě každá minuta unáší dále do hlubin tvého Tajemství!
Upokoj mou duši, udělej si z ní své nebe, svůj milovaný příbytek a místo svého spočinutí. Ať tě tam nikdy neponechá- vám samotného, ale ať jsem celá stále tam, úplně bdělá ve své víře, celá v klanění, úplně oddaná tvému stvořitelskému působení. ... Stravující Ohni, Duchu lásky, ‚sestup na mne‘, aby se v mé duši uskutečnilo jakoby vtělení Slova, ať jsem pro něj další lidskou bytostí, v níž znovu uskuteční celé své tajemství.“
sv. Alžběta od Trojice

majkiki

Nádherná modlitba.

Zobrazit 1 komentář »

Tohle je teď můj kardinál. Bostonský.
A jeho poselství.
Cardinal Seán’s message to the people of the Archdiocese on the issue of systemic racism
https://vimeo.com/426365893

– upraveno
deFlegmatique

Není někde přepis toho projevu?

Andrea Hýblová (Neposeda)

tipuji si ze na webu arcidieceze...https://www.bostoncatholic.org/

my /věřící/ už od něj hned v prvním týdnu dostali na neděli pastýřský list.

Andrea Hýblová (Neposeda)

On June 5, Cardinal Seán O’Malley, OFM, Cap issued to the people of the Archdiocese of Boston a letter on racism. Please click here to read the letter or to listen to the message from Cardinal Seán.

Zobrazit 4 komentáře »

Dnes při ranní modlitbě jsme v komunitě použily modlitbu z Pastýřského listu proti racismu. Ten poslední byl napsán v roce 2018, tedy žádná horká reakce na současnou situaci. Jen vědomí toho, že rasismus je stále přítomen.
https://youtu.be/1GzNELtwDlc

Od sester z Chigaca.
Ta otázka, co můžeme dělat, jak přispět... zní všemi domy.
https://youtu.be/8kgIw8-muHA

Napsat komentář »
Tofl

Nepokoje v USA se "rasové otázky" týká jen okrajově. V dnešních nepokojích je toho mnohem více (např. nezaměstnanost, frustrace, život na okraji, sociálně slabý, katastrofické zdravotnictví a další).
Smrt Georga Floyda byla pouze poslední kapka toho všeho, protože násilí proti Afroameričanům ze strany strážců zákona je každý rok několik. Tady se sešlo spousta věcí a paradoxně "koronavirová hysterie" napomohla dostat frustrované Američany do ulic a protestovat proti špatnému systému.

Česká televize - Nepokoje v USA (doporučuji shlédnou celé, protože jsou tam zajímavé postřehy)
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/220411058130602/video/771545

JiKu

Prognóza vývoje dle JiKu:
Trump potlačí nepokoje silou. Tím si získá většinu a vyhraje podzimní volby.
Bude vládnout další 4 roky.
Pak zvítězí levicoví demokrati (drtivě, protože republikáni nebudou schopni vygenerovat Trumpova důstojného nástupce) a USA půjde do pr*ele. Vyhraje Čína a Putin bude v poho.

Zobrazit 32 komentářů »
  • 1
  • 2