David Augustýnek

qvido / David Augustin Augustýnek / 36 let

Ženatý s marujanickova

Dnes má svátek Mikuláš z Flüe (plným jménem Mikuláš Löwenburger von der Flüe nebo také Bruder Klaus, poustevník) který je poměrně mladým světcem. Narodil se roku 1417 na statku poblíž Sachselnu ve Švýcarsku. V mládí se choval stejně jako jeho přátelé. Aktivně se účastnil veřejných záležitostí, občas bojoval v nějaké té válce a postupně si získal dobrou pověst i určitou vážnost. V roce 1444 se oženil a se svou ženou přivedli na svět 10 dětí. Od mládí se však také intenzivně zabýval náboženskými otázkami a účastnil se hnutí zvaného Gottesfreunde - "Přátelé Boží", které jej stále více vtahovalo… Zobrazit více

Dnes má svátek Mikuláš z Flüe (plným jménem Mikuláš Löwenburger von der Flüe nebo také Bruder Klaus, poustevník) který je poměrně mladým světcem. Narodil se roku 1417 na statku poblíž Sachselnu ve Švýcarsku. V mládí se choval stejně jako jeho přátelé. Aktivně se účastnil veřejných záležitostí, občas bojoval v nějaké té válce a postupně si získal dobrou pověst i určitou vážnost. V roce 1444 se oženil a se svou ženou přivedli na svět 10 dětí. Od mládí se však také intenzivně zabýval náboženskými otázkami a účastnil se hnutí zvaného Gottesfreunde - "Přátelé Boží", které jej stále více vtahovalo do svých sítí. Nejprve odešel z veřejného života, aby roku 1467 opustil i rodinu s tím, že se chce nadále věnovat jenom duchovnímu životu.

David Augustýnek

Jeho žena s jeho rozhodnutím souhlasila, ale sousedy jeho počínání rozhořčilo. Celých dvacet let pak žil "bratr Klaus", jak mu říkali, v rozedrané chatrči v Ranftu, kousek od svého domova. Postupně se mu podařilo získat si jistou popularitu a věhlas, takže se u něho čas od času někdo zastavil a Mikuláš rád poskytl radu. Na sklonku života jeho hvězda prudce zazářila: země zmítaná spory mezi městskými a venkovskými kantony spěla k občanské válce a posledním zoufalým pokusem znesvářených stran byla návštěva u moudrého bratra Klause. Mikulášovi se podařilo téměř nemožné - spory urovnal, navrhl řešení problémů a roku 1481 byl slaven mír.

O pět let později Mikuláš z Flüe všemi oplakáván zemřel.

Zobrazit 1 komentář »