Chat o uprchlících v České republice a v Evropě

Dobré odpoledne, mám dotaz na oba pány. Jaký vliv, dle Vašeho osobního názoru a postu, který zastáváte, má ČR jako taková na evropské rovině rozhodování o jednotlivých segmentech řešení krize (kvóty) a jak velké slovo má v debatě o celkovém konceptu řešení krize?

Tomáš_Zdechovský

Dobrý večer, vliv ČR je do značné míry podmíněný její velikostí a ČR patří spíše mezi menší státy. Musíme mít na paměti, že chce-li Česko prosadit v rámci EU své zájmy, nemůže na to být samo a musí si hledat spojence. Jinak to nejde. A nejinak tomu je i v případě uprchlické krize. Musíme se snažit najít s co nejvíce zeměmi společnou řeč. Jako slibná se jeví Visegrádská skupina, byť její pověst byla dosti pošramocena polskou "dezercí" při zářijovém hlasování o kvótách.

Martin_Kupka

Mrzí mě, že současný vliv ČR v EU je malý, když jsme byli přehlasováni v otázce kvót. Ukazuje se zatím, že pro Bohuslava Sobotku a Milana Chovance je těžké vyjednat Česku silnější pozici. Není přitom pravda, že by malá země musela být přehlížena. Podmínkou ale je, aby přinášela jasný názor a návrh řešení. To se bohužel zatím neděje ze strany vlády ani pro samotné české území. Pořád nemáme na stole ucelený koncept řešení krize. Oslabuje nás navíc i Miloš Zeman, třeba tím, že se obrátil zády k našim spojencům. Minulý týden jako jediný prezident chyběl na summitu východních zemí NATO.

Zobrazit 2 komentáře »