Komentáře

Mar_tina

sv. Jan Nep., sv. Metoděj a sv. Cyril, ..., ..., sv. Vít, sv. Václav,sv. Ludmila, ..., sv. Anežka, sv. Pavel a sv. Petr, sv. Vojtěch
ti "problematičtí" mohla by být bl. Mlada, sv. Norbert a sv. Prokop?

dromedar

Neměla byste fotku v lepším rozlišení?

Mar_tina

Zkusím něco najít

dromedar

Světice klečící vedle sv. Cyrila má na sobě cisterciácký hábit, žádné další ikonografické vodítko nevidím. Mezi domácími světci je ale cisterciačka jediná - sv. Hedvika.

dromedar

Biskup klečící vpravo vedle ní bude podle monstrance opravdu sv. Norbert, jak navrhujete.

dromedar

Postava mezi sv. Ludmilou a sv. Anežkou je pro mě záhadná. Podle vousů je to muž, prosté oblečení je podle pokrývky hlavy spíš jakoby ženské. Sv. Prokop to téměř jistě není - ten se maluje buďto jako liturgicky ustrojený opat (s pontifikáliemi), nebo jako mnich v benediktinském hábitu. V úvahu by snad připadal (to ale spíš v Čechách) poustevník sv. Ivan nebo některý ze sv. Pěti bratří, mučedníků z řádu kamaldulů. Na Moravě nejpravděpodobněji sv. Kristin, jehož ostatky jsou uloženy v olomoucké katedrále.

Mar_tina

Děkuji za výklad. Záhadnou postavu mezi sv. Ludmilou a Anezkou zkusím ještě lépe vyfotit.

Mar_tina

Vymalba je ze začátku 40. Let 20. Století. Tak i to by mohlo třeba pomoci, když v každé době jsou nějací svatí populární. Určitě lokalnost bude hrát taky roli. Je to oblast Hané. V brožuře o historii kostela se píše "naši čeští svatí ". Každopádně díky za sv. Hedviku a sv. Norberta.

dromedar

Lepší fotka nakonec nebude potřeba, resp. nečekám, že by přinesla nějaké informace navíc. Malíř se prostě moc neobtěžoval udělat jednotlivé světce dobře poznatelné. "Sv. Vít" a "sv. Vojtěch" taky nemají žádné poznávací znamení a identifikovat je lze jen na základě předpokladu, že jde (až na Petra a Pavla) o české světce.

Mar_tina

Tj, to máte pravdu, že to u některých musí člověk odhadovat. Díky :)

Zobrazit 11 komentářů »

Podrobnosti

Přidala Mar_tina