Nebuď jako malá

 

Nedávno jsem zaslechla útržek rozhovoru dvou žen, který končil větou: ,,Prosím tě, nebuď jako malá!" Ačkoliv jsem vůbec nevěděla, co ji předcházelo a o co tam šlo, přesně jsem vycítila, co jí tohle varování má říct: buď racionální, uvědomělá, chovej se podle dospěláckých pravidel. Nechovej se intuitivně!

Protože pravidly a normami jsme bombardováni doslova od dětství. A můj dojem je, že spousta z nich vlastně není vůbec důležitá, nemá zásadní vliv na náš život nebo osobnost. Je to často jen soubor požadavků a zvyklostí, které považujeme za ,,správné" nebo ,,přijatelné" proto, že je dělá většina.

V dětství se naučíme přijímat pravidla jako hotovou věc, aniž bychom přemýšleli nebo dokázali domyslet, jestli jsou racionální, nebo ne. A v dospělosti to už často děláme automaticky. Pravidlo? Poslouchám, nezpochybňuji!

Znáte přitom někoho, kdo seděl moc blízko televize a oslepl? Kdo dělal legrační obličeje, až mu to zůstalo? Nebo radši násobí v hlavě než v aplikaci telefonu, protože ,,nebudeš mít vždycky po ruce kalkulačku!"?

Asi se shodneme, že některá pravidla je lepší následovat. Že existují věci, které si jako děti můžeme dovolit, ale v dospělosti nejsou tak úplně přijatelné. Třeba schovat se za kolegu v práci, když se stydíte. Vylízat talíř v restauraci, když vám něco fakt chutná. Lehnout si na ulici na zem a řvát, dokud se vám neuleví. Říkat lidem do očí nepříjemné pravdy o nich samých. Křičet před italskou restauraci na celé kolo, že mám hlad a chci ,,pičuuu". Hrát si na doktora. Smrkat si do rukávu. Nebo někomu jinému.

Ale potom jsou tu dospělácká pravidla, která by vlastně mohla být docela legrace, a jediný důvod, proč je neděláme, je hlas našich rodičů v hlavě. Nebo neustálá vnitřní korekce ve formě ,,co by tomu řekli lidi"? Přitom by mohlo být tak zábavné snídat zmrzlinu a lentilky, zpívat si nahlas v tramvaji, říkat sympatickým lidem, jestli spolu můžeme kamarádit navždy, nosit princeznovské šaty s flitry přes den a v kině nahlas radit hercům, co mají dál dělat.

Život je plný pravidel. A my bychom je všechny měli zpochybňovat, protože jako dospěláci už dokážeme zhodnotit následky. A tak třeba zjistíme, nejen že nemusíme dojídat, když nemáme hlad. Ale třeba i to, že nemusíme vystudovat univerzitu, pracovat od 9 do 18 hodin, vdát se a mít děti, abychom byli šťastní.

 

Že v té spoustě pravidel máme jen jeden pokus na život.

 

A že k našemu štěstí možná vedou naše vlastní pravidla.

 

Takže na doktora si klidně hrajte. Ale jedině se souhlasem! :)

 

 

 

Děkuji Zuzaně Fryaufové za článek mluvící z duše.../ELLE srpen 2022/

Zobrazeno 286×
komentáře
tlejboj

" A tak třeba zjistíme, nejen že nemusíme dojídat, když nemáme hlad. Ale třeba i to, že nemusíme vystudovat univerzitu, pracovat od 9 do 18 hodin, vdát se a mít děti, abychom byli šťastní."

- Jo! Přebytečné jídlo vyhodíme do popelnice, budeme si klást jen nízké cíle, žít jako parazit, sami. Tomu říkám pravé štěstí.

MichaelaHakova

Skuste se zeptat lidí, kteří tak žijí, jestli bez nadbytečných pravidel nejsou šťastnější ...

dromedar

Na tomto pomíjejícím světě možná, ne však na onom světě. Ti, kdo přebytečné jídlo vyhazují do popelnice, budou v pekle celou věčnost čichat zápach své bezbožné nehospodárnosti a pod dohledem rohatých pohůnků s doběla rozžhavenými vidlemi dojídat ty hnijící zbytky, kterých ovšem nebude ubývat.
Kdo má opravdu špatný odhad, kolik čeho potřebuje, má mravní povinnost zřídit si kompost.

MichaelaHakova

Ten článek jsem nepsala já, v závěru je zdroj 😉

MichaelaHakova

Ano, kompost rozhodně.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.