Don Pietro

O Duchu svatém - V posledním díle svatého Basila

Zveřejnil donpietro, 24. května 2023
536 shlédnutí

Popis videa:
O Duchu svatém - V posledním díle svatého Basila

Svůj poslední spis věnoval svatý Basil Veliký právě Duchu svatému. Proč? Protože ve vypjatých dobách 4. století chtěl dokázat ostatním biskupům svou pravověrnost. Výsledkem jeho ročního úsilí je krásný spis o Duchu svatém - mimochodem úplně první v dějinách církve.

Se svatým Basilem se tedy také my můžeme ptát, kdo je Duch svatý? Jak působí v našem životě? A proč bychom se měli modlit, aby přišel, když už v nás přece přebývá?

* * *

Slavnost seslání Ducha svatého 2023

* * *

K [Duchu svatému] se obrací všechno, co potřebuje posvěcení, po něm touží všichni, kteří žijí ctnostně: jeho vanutí jako by jim přinášelo vláhu a pomoc, aby došli k svému pravému a přirozenému cíli.

On je pramenem posvěcení, on je světlem poznání; veškerým duchovním schopnostem jako by dodával přímo své vlastní světlo, aby mohly dojít pravdy.

Ve své božské podstatě je nepřístupný, lze ho však dosáhnout pro jeho dobrotu. Vše proniká svou mocí, ale sdílí se jen těm, kteří toho jsou hodni. Nesdílí se každému stejnou měrou, ale rozděluje svou sílu podle naší víry.

Svým bytím je jednoduchý, rozmanitě však projevuje svou moc. Je celý u každého a zároveň celý všude. Rozdává se, aniž ho ubývá, všichni mají na něm podíl, a přece zůstává nerozdělený. Je jako sluneční paprsek: jako by cele patřil člověku, jenž se z něho těší, a přitom svítí na celou zemi i moře a prozařuje vzduch.

(Český překlad: druhé čtení v breviáři, úterý po slavnosti Nanebevstoupení Páně)

#teologie, #pneumatologie, #DuchSvatý, #DonPietro, #don, #víra, #katolík

Kategorie: Don Pietro
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.