KRISTUS VSTAL Z MRTVÝCH. JAK MOHOU ŘÍKAT NĚKTEŘÍ, ŽE VZKŘÍŠENÍ MRTVÝCH NENÍ? - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. LUDMILY, MUČEDNICE - PÁTEK 16.9.2022

Bratři! Káže se o Kristu, že vstal z mrtvých. Ale jak potom mohou říkat někteří z vás, že vzkříšení mrtvých není? Není-li však žádné vzkříšení mrtvých, nevstal ani Kristus! A jestliže Kristus nevstal, marné je naše kázání, marná je vaše víra. Pak ovšem my vypadáme jako lživí svědci o Bohu: je-li totiž pravda, že mrtví vůbec nevstávají, proti Bohu jsme svědčili, že Krista vzkřísil, ale on ho nevzkřísil. Jestliže tedy mrtví nevstávají, ani Kristus nevstal. A nevstal-li Kristus, vaše víra nemá cenu, protože pak jste ještě ve svých hříších, a jsou ztraceni i ti křesťané, kteří už zesnuli. Máme-li naději v Krista jen v tomto životě, pak jsme nejubožejší ze všech lidí. Ale Kristus z mrtvých vstal, a to jako první z těch, kteří zesnuli.  Z prvního čtení  (1 Kor 15,12-20).

Platí-li, že Ježíšovo vzkříšení představuje základ naší víry, pak také platí, že je základem naší naděje. Pavel, který je autorem textu dnešního čtení, se skutečně setkal s tím, jenž žije , s tím, který definitivně porazil smrt. A z tohoto Kristova vítězství pramení pro každého věřícího dar naděje, i když se to zdá být lidsky neuvěřitelné. Ti, kdo Krista přijímají jako Spasitele – budou zakoušet radost vzkříšení, to je také jejich nadějí. V Kristu budeme mít vždy plnost života, která prostoupí celou naši lidskou bytost.  Je to Boží dar, který překonává jakákoli lidská očekávání  a jakékoli naše představy.

Z  evangelia (Lk 8,1-3): Ježíš chodil od města k městu, od vesnice k vesnici a kázal a hlásal radostnou zvěst o Božím království. Bylo s ním Dvanáct apoštolů a některé ženy, které byly uzdraveny od zlých duchů a nemocí: Marie, zvaná Magdalská, z které vyšlo sedm zlých duchů, dále Jana, manželka Herodova správce Chuzy, Zuzana a mnoho jiných, které se o ně staraly ze svého majetku.

Bylo zapotřebí mnoha lidí, kteří by Ježíšovi pomáhali v jeho službě. Dvanáct z nich hrálo prvořadou roli, ale i nespočet dalších lidí umožňovalo šířit jeho dílo. V Lukášově evangeliu se dozvídáme o mnoha ženách, které se k Ježíšovi v jeho službě připojily, i když je evangelium skoupé na podrobnosti. Slyšíme však, že Ježíše a jeho učedníky „podporovaly ze svých prostředků“. I my dnes slavíme památku ženy se stejně svatým zaměřením, svaté Ludmily. Ona je naší první českou světicí a též první národní mučednicí. Je zároveň i zo­sobněním všech těžkostí, na které naráželo křesťanství při svém prvním pronikání do českých zemí. Ludmila byla manželkou prvního českého kní­žete Bořivoje. Spolu s ním  byla svatým Metodějem pokřtěna. Obrátila se na  novou víru v Ježíše Krista, který byl vzkříšen a vstal z mrtvých. Zemřela mučednickou smrtí. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova  na pátek 16.9.2022.

1. čtení: 1 Kor 15,12-20

Žalmy: Žl 17,1.6-7.8+15,   odpověď: Až procitnu, nasytím se pohledem na tebe, Hospodine!

Evangelium: Lk 8,1-3

Zobrazeno 199×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.