BŮH JE LÁSKA; KDO ZŮSTÁVÁ V LÁSCE, ZŮSTÁVÁ V BOHU A BŮH ZŮSTÁVÁ V NĚM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. MARTY, MARIE A LAZARA PÁTEK 29.7.2022

Milovaní, milujme se navzájem, protože láska je z Boha, a každý, kdo miluje, je zrozen z Boha a poznává Boha. Kdo nemiluje, Boha nepoznal, protože Bůh je láska. V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. V tom záleží láska: ne že my jsme milovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako smírnou oběť za naše hříchy. Milovaní, když nás Bůh tak miloval, máme se i my navzájem milovat. Boha nikdo nikdy nespatřil. Když se milujeme navzájem, Bůh zůstává v nás a jeho láska je v nás přivedena k dokonalosti. Že zůstáváme v něm a on v nás, poznáváme podle toho, že jsme od něho dostali jeho Ducha. My jsme očití svědkové toho, že Otec poslal svého Syna jako spasitele světa. Kdo vyznává, že Ježíš je Syn Boží, v tom zůstává Bůh a on v Bohu. My, kteří jsme uvěřili, poznali jsme lásku, jakou má Bůh k nám. Bůh je láska; kdo zůstává v lásce, zůstává v Bohu a Bůh zůstává v něm.Z prvního čtení 1 Jan 4,7-16:  Bůh nám dává dar života. Stará se o nás, je vůči nám milosrdný, nabízí nám vztah, a tak s námi sdílí svou lásku. Celé jeho konání vůči nám a celému stvoření je láska. Láska není jen Boží vlastností, neosobní energií nebo silným pocitem, což lidé často za lásku považují, ale sama Boží bytost. Bůh chce pro nás to nejlepší a všechno stvořil tak, aby nás přitáhl k sobě — ke své lásce. Jeho láska je hluboce spojena s touhou chtít stále to nejlepší pro druhé.

Z evangelia (Jan 11,19-27): K Martě a Marii přišlo mnoho židů, aby je potěšili v žalu nad bratrem. Když Marta uslyšela, že Ježíš přichází, chvátala mu naproti. Marie zůstala v domě. Marta řekla Ježíšovi: "Pane, kdybys tu byl, můj bratr by neumřel. Ale vím i teď, že ať bys žádal Boha o cokoli, Bůh ti to dá." Ježíš jí řekl: "Tvůj bratr vstane." Marta mu odpověděla: "Vím, že vstane při vzkříšení v poslední den." Ježíš jí řekl: " Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i když umřel, bude žít a žádný, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky. Věříš tomu?" Odpověděla mu: "Ano, Pane, věřím, že ty jsi Mesiáš, Syn Boží, který má přijít na svět."

Dnes je svátek svaté Marty, kterou evangelium popisuje jako jednu z Ježíšových milých přítelkyň. Ve skutečnosti se cítila natolik svobodná, že si mohla stěžovat: Proč jsi tu nebyl, když zemřel náš bratr, tvůj přítel? Prosili jsme tě, abys přišel. Je něco, co bych chtěl Ježíši říct, ale bojím se to říct nebo se stydím? Ježíš, můj přítel, vyslechne mou stížnost a nikdy mě neodmítne, protože mě miluje.

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na pátek 29.7.2022 a Katolický týdeník 30 str.11

1. čtení: -    1 Jan 4,7-16 

Žalmy:  34,2-11, odpověď: Okuste a vizte,jak je Hospodin dobrý.

Evangelium:  Jan 11,19-27 nebo Lk 10,38-42

Zobrazeno 525×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.