Don Pietro

O Duchu svatém, který vane, kde chce

Zveřejnil donpietro, 29. května 2023
635 shlédnutí

Popis videa:
O Duchu svatém, který vane, kde chce

Aneb proč se modlíme o přítomnost toho, kdo v nás již přebývá?

V den, kdy slavíme Slavnost seslání Ducha svatého, bych se s vámi rád podělil o text Hans Urse von Balthasara. V knize, která vyšla i v českém překladu (Cesty k ujasnění) klade důraz na to, že Ducha svatého nemůžeme vlastnit, nemůžeme jím disponovat, můžeme o něj ale prosit a nechávat se jím vést. A to je důvod, proč znovu a znovu prosíme o toho, který v nás přebývá jako ve svém chrámě.

Modlitba Veni sancte Spiritus, přijď Duchu svatý je tedy modlitbou, která může být na našich rtech každý den našeho života...

*****

Hans Urs von Balthasar:

Duch svátý je ostrý řezavý vítr, který může způsobit, že budeme drkotat zuby. Je také spalující oheň, kdyby na někoho sestoupil jako plamenný jazyk, mohl by mu vyhořet mozek. A kdo by se odvážil tvrdit, že má tohoto Ducha? Strany si ho nemohou propachtovat, žene se přes výroky i rozpory.
Zastánci tradice mohou být duchaprázdně vysušení; zastánci progrese mohou pochodovat do prázdna. Žádná strana nezachytí nebeskou holubici pro sebe. Ona slétá, ale neusedá. „Duch vane, kudy chce.“

Duch dosahuje nás, nikoliv my jeho. A on se snáší tam, kde nachází prostor, pohotovost, naslouchání, uznání. Čím méně odporu se mu staví do cesty… tím výrazněji se může projevit.

#teologie, #donpietro, #pneumatology, #duchsvaty, #modlitba

Kategorie: Don Pietro
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.