Dominikánská 8

Genderové stereotypy v církvi (13. října 2022)

Zveřejnil system, 14. října 2022
2238 shlédnutí

Popis videa:
Slovo gender působí v některých církevních kruzích skoro jako nadávka. Nebo hrozba. Co se pod ním vlastně skrývá?
Hrozí nám relativizace pohlavních rozdílů? Nabízí modely mužství a ženství v církvi místo pro všechny? Jsou mužské a ženské role neměnné, nebo se vyvíjejí v čase? Lze nějak historicky situovat model, který je upřednostňovaný v církevním prostředí? Co máme zadané v našem biologickém nastavení, co je proměnlivé a co kulturně dané? Co k tomu říká současná věda?
Moderuje Veronika Sedláčková.

Olga Pechová
je psycholožka, působí na katedře psychologie Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Dlouhodobě se věnuje problematice sexuální a genderové identity. V posledních letech se věnuje otázkám spojeným s narcismem a tématům z psychologie náboženství a spirituality.

Jaroslav Šotola
je kulturní antropolog, působí na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. K otázce genderové problematiky v církvi publikoval několik článků na Christnetu.

Jiří Pavlík
je teolog a klasický filolog, pracuje na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, kde v současnosti (2022) působí jako proděkan. Věnuje se ranému křesťanství a antické filozofii a kultuře, překládá zejména z řečtiny a je členem redakční rady Salve. Zabývá se také otázkami sexuality a genderu.

Kategorie: Dominikánská 8
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.