Pro smrt uděláno (16. června 2022)

Zveřejnil zuza_d8, 2. července 2022
1874 shlédnutí

Popis videa:
O smrti se v naší společnosti mluví velmi málo, jako by to bylo něco nepatřičného, co se má odehrát za zdmi nemocnic a nerušit spokojený život ostatních. Změnit se to snaží autoři knihy Pro smrt uděláno, se svými rozhovory o posledních věcech s různými významnými českými osobnostmi. Proč je důležité o smrti mluvit? Co se děje, když se v rodinách o smrti nemluví? Co dělá s člověkem zkušenost smrti blízkého člověka? Co když se jedná o smrt násilnou, předčasné přetržení života, jako je tomu teď v situaci války?

Dana Němcová, Věra Nováková, Michal Plzák, Lucie Vopálenská. Moderuje Karolína Koubová

Dana Němcová je psycholožka, kritička a disidentka komunistického režimu, matka sedmi dětí, jedna z prvních signatářek Charty 77, v níž později také vykonávala roli mluvčí a spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, v letech 1990–1992 poslankyně Sněmovny národů a sněmovny lidu Federálního shromáždění. Zřídila Poradnu pro uprchlíky a Centrum pro otázky migrace. Je členkou správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Věra Nováková je malířka, ilustrátorka a sochařka. V únoru 1949 jí bylo zakázáno studovat na českých vysokých školách a nesměla veřejně vystavovat. První velkou výstavu obrazů měla společně s manželem Pavlem Brázdou až v roce 1991.

Michal Plzák je redaktor a ředitel nakladatelství Kalich, autor řady knižních rozhovorů: se Sváťou Karáskem (Víno tvé výborné, 1998), Milošem Rejchrtem (O něco svobodnější, 2002), Jaroslavem Duškem (Nenucený výsek, 2004), Jiřinou Šiklovou (Bez ohlávky, 2011) a Lukášem Přibylem (Zapomenuté transporty, 2013). Od roku 2008 přednáší o holokaustu v institutu CERGE-EI.

Lucie Vopálenská je novinářka. Od roku 1995 byla spolupracovnicí slovenského vysílání Rádia svobodná Evropa/Rádio Svoboda. V letech 1997–2004 v České televizi spolumoderovala a připravovala diskusní pořad Na hraně, za nějž v roce 1998 získala novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky. V současnosti pracuje na stanici Český rozhlas Plus.

komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.