Lidová zbožnost je někdy kouzelná: "Nejsvětější srdce Ježíšovo, pros za nás u sv. Antoníčka!" :-)

Napsat komentář »
dromedar

Z čeho článek vlastně čerpá? A dostal Merton za úkol navrhnout pro svůj klášter projekt pousteven a řád života v nich, nebo je to produkt jeho bohapustého snění?

Takhle bez kontextu mi vymýšlení, kolik by mělo být v poustevně světla a jestli tam má být sprcha a lednička, přijde absurdní. Nebo ano, světlo, sprcha a lednička jsou určitě věci s nemalým vlivem na kvalitu života, ale když někdo odchází hledat Boha do pouště, tak nějak očekávám, že většinu otázek "kvality života" dá stranou jako nepodstatné.

suposlav

Dromedar: Thomas Merton, The monastic journey (cistercians publications 1992). Měl jsem tu knížku půjčenou od jednoho známého. Vzhledem ke kvalitě své angličtiny předpokládám, že kapitola poustevně, z niž jsem čerpal, bude daleko bohatší.

Zobrazit 2 komentáře »

Už jsem se bál, že mé teologické znalosti kulhají, neb kam jsem kouknul nebo se zaposlouchal, tak znělo, že Jágr je Bůh, ač jsem za něj doposud považoval Ježíše. Naštěstí kanadští hokejisté tento blud rozbili :-) Každopádně je až smutné, jak náš ateistický národ začne vždy na základě nějaké emoce či pudu glorifikovat a zbožšťovat někoho či něco...

Napsat komentář »