Vím, že máte mnoho nesnází a pokušení. Radujte se z toho, protože čím obtížnější bude cesta vaší víry, tím více poroste vaše vytrvalost. Když ve všem obstojíte, stanete se skutečně zralými křesťany. (SNC)
Bible - List Jakubův 1,2-4

Napsat komentář »

"PŘÍTEL MILUJE VŽDY, ZA NESNÁZÍ SE STÁVÁ BRATREM."
(Bible, Kniha přísloví)

Napsat komentář »

Bouře
Uprostřed bouřky seděl na větvi stromu malý ptáček. Dobře se držel.
Zdálo se, že se vůbec nebojí. Vypadal spokojeně. Když vítr cloumal větvemi stromu, ptáček jakoby se díval bouři do tváře a říkal: „Jen se mě snaž setřást; vždyť já mám ještě křídla!“
Ať už do vašeho života přijde jakákoli bouře, pokud věříte v Boha a udržujete s ním živé přátelství, můžete se jí směle podívat do očí a říci: „Jen se snaž mě setřást; vždyť já mám ještě křídla.“

( www.dobrejitro.cz)

Angelo23

A když si připadáš jak opelichaná slépka?

David Augustýnek

I přesto, a nebo právě proto měj Víru, vyskoč a letˇ...

Zobrazit 2 komentáře »

T. Parisová: Ke křesťanské dospělosti patří to, že dovolíš Bohu, aby tě pevně držel, a stále méně se necháš ovládat svými pocity a okolnostmi.

Napsat komentář »

V církevním kalendáři dnes nacházíme Dismase. Podle apokryfů nesl toto jméno lotr ukřižovaný po Kristově pravici, který uvěřil v jeho božství. Naproti tomu lotr po jeho levici se mu vysmíval a vyzval jej, aby dokázal, že je Bůh a všechny tři je osvobodil. Ježíš Dismasovu víru odměnil tím, že jej povolal ještě téhož dne do ráje. Vypráví se, že farníci jedné obce chtěli svou osadu vyzdobit křížem, ale při nákupu se jim zdálo, že jsou všechny příliš drahé. Až pojednou nalezli v koutě obchodu "Ukřižovaného", jehož cena byla pro ně přijatelná. Přivezli jej tedy domů a s velkou slávou jej… Zobrazit více

V církevním kalendáři dnes nacházíme Dismase. Podle apokryfů nesl toto jméno lotr ukřižovaný po Kristově pravici, který uvěřil v jeho božství. Naproti tomu lotr po jeho levici se mu vysmíval a vyzval jej, aby dokázal, že je Bůh a všechny tři je osvobodil. Ježíš Dismasovu víru odměnil tím, že jej povolal ještě téhož dne do ráje. Vypráví se, že farníci jedné obce chtěli svou osadu vyzdobit křížem, ale při nákupu se jim zdálo, že jsou všechny příliš drahé. Až pojednou nalezli v koutě obchodu "Ukřižovaného", jehož cena byla pro ně přijatelná. Přivezli jej tedy domů a s velkou slávou jej instalovali před kaplí. Že se jedná o Dismase, zjistili hned první návštěvníci a ostuda byla na světě.

David Augustýnek

Aby nedošlo k další mýlce, je třeba vědět, že Dismas sice bývá zobrazován v bederní roušce stejně jako Kristus, ale dalšími atributy jsou vedle kříže ještě řetěz a kyj.

Zobrazit 1 komentář »

Zvěstování Páně
Sollémnitas Annuntiatiónis Dómini

Napsat komentář »

"BŮH JE PRAVDIVÝ STEJNĚ JAKO STROM,
JENOM JE MNOHEM TĚŽŠÍ HO POZNAT."
(A. de Saint-Exupéry)

Napsat komentář »

Církevní kalendář si připomíná patronku filozofů Kateřinu. Svým původem se jedná o jméno řecké. Původně znělo Aikateriné a do latiny bylo přeloženo jako Ecaterina. Řecké slovo se vykládá jako "vždy čistá", rozumí se "panna". Toto jméno má všude na světě plno rozkošných podob. Každý jistě zná nějakou Katku, Kačenku, Katynku, Katušku nebo Káťu. Ani staletí tomuto jménu neubrala na přitažlivosti a stále oblíbené je i dnes. Bylo to jméno královen i prostých žen, nesla je vládkyně širé Rusy Kateřina Veliká i nestárnoucí a stále půvabná Catherine Deneuveová. Patronkou dnešního dne je Kateřina… Zobrazit více

Církevní kalendář si připomíná patronku filozofů Kateřinu. Svým původem se jedná o jméno řecké. Původně znělo Aikateriné a do latiny bylo přeloženo jako Ecaterina. Řecké slovo se vykládá jako "vždy čistá", rozumí se "panna". Toto jméno má všude na světě plno rozkošných podob. Každý jistě zná nějakou Katku, Kačenku, Katynku, Katušku nebo Káťu. Ani staletí tomuto jménu neubrala na přitažlivosti a stále oblíbené je i dnes. Bylo to jméno královen i prostých žen, nesla je vládkyně širé Rusy Kateřina Veliká i nestárnoucí a stále půvabná Catherine Deneuveová. Patronkou dnešního dne je Kateřina Švédská nebo také z Vadsteny. Byla dcerou Brigitty Švédské, která založila ve 14. století ženský Řád sv. Brigitty a zasadila se o schválení kongregace papežem.

Napsat komentář »

"JARO JE KRÁSNÉ PRO TOHO, KDO ZAŽIL DLOUHOU ZIMU."
(B. Björnson)

Angelo23

Jo jo :-)

Zobrazit 1 komentář »

Dnes má svátek Mikuláš z Flüe (plným jménem Mikuláš Löwenburger von der Flüe nebo také Bruder Klaus, poustevník) který je poměrně mladým světcem. Narodil se roku 1417 na statku poblíž Sachselnu ve Švýcarsku. V mládí se choval stejně jako jeho přátelé. Aktivně se účastnil veřejných záležitostí, občas bojoval v nějaké té válce a postupně si získal dobrou pověst i určitou vážnost. V roce 1444 se oženil a se svou ženou přivedli na svět 10 dětí. Od mládí se však také intenzivně zabýval náboženskými otázkami a účastnil se hnutí zvaného Gottesfreunde - "Přátelé Boží", které jej stále více vtahovalo… Zobrazit více

Dnes má svátek Mikuláš z Flüe (plným jménem Mikuláš Löwenburger von der Flüe nebo také Bruder Klaus, poustevník) který je poměrně mladým světcem. Narodil se roku 1417 na statku poblíž Sachselnu ve Švýcarsku. V mládí se choval stejně jako jeho přátelé. Aktivně se účastnil veřejných záležitostí, občas bojoval v nějaké té válce a postupně si získal dobrou pověst i určitou vážnost. V roce 1444 se oženil a se svou ženou přivedli na svět 10 dětí. Od mládí se však také intenzivně zabýval náboženskými otázkami a účastnil se hnutí zvaného Gottesfreunde - "Přátelé Boží", které jej stále více vtahovalo do svých sítí. Nejprve odešel z veřejného života, aby roku 1467 opustil i rodinu s tím, že se chce nadále věnovat jenom duchovnímu životu.

David Augustýnek

Jeho žena s jeho rozhodnutím souhlasila, ale sousedy jeho počínání rozhořčilo. Celých dvacet let pak žil "bratr Klaus", jak mu říkali, v rozedrané chatrči v Ranftu, kousek od svého domova. Postupně se mu podařilo získat si jistou popularitu a věhlas, takže se u něho čas od času někdo zastavil a Mikuláš rád poskytl radu. Na sklonku života jeho hvězda prudce zazářila: země zmítaná spory mezi městskými a venkovskými kantony spěla k občanské válce a posledním zoufalým pokusem znesvářených stran byla návštěva u moudrého bratra Klause. Mikulášovi se podařilo téměř nemožné - spory urovnal, navrhl řešení problémů a roku 1481 byl slaven mír.

O pět let později Mikuláš z Flüe všemi oplakáván zemřel.

Zobrazit 1 komentář »

Dnes se shodují všechny světové kalendáře a kupodivu i náš na tom, že svátek slaví Josef. Základem jména je hebrejské Jóséph, označující "toho, kdo bude pokračovat". Josef je tedy ten, kdo v něčem pokračuje, něco přidává nebo rozmnožuje. Toto jméno má mnoho domáckých podob, a to nejenom u nás, ale takřka po celém světě. Do první skupiny patří všichni Jožové, Jožkové, ale i Jožinové, ve druhé vládnou Pepíci, Pepové, Pepkové, ale i Pepičky a Pepiny. Základem tohoto tvaru je italské jméno Beppe. Jedná se o zkratku italské podoby jména Josef - Giuseppe, které zkrátili Italové v Seppe, z něhož… Zobrazit více

Dnes se shodují všechny světové kalendáře a kupodivu i náš na tom, že svátek slaví Josef. Základem jména je hebrejské Jóséph, označující "toho, kdo bude pokračovat". Josef je tedy ten, kdo v něčem pokračuje, něco přidává nebo rozmnožuje. Toto jméno má mnoho domáckých podob, a to nejenom u nás, ale takřka po celém světě. Do první skupiny patří všichni Jožové, Jožkové, ale i Jožinové, ve druhé vládnou Pepíci, Pepové, Pepkové, ale i Pepičky a Pepiny. Základem tohoto tvaru je italské jméno Beppe. Jedná se o zkratku italské podoby jména Josef - Giuseppe, které zkrátili Italové v Seppe, z něhož různými dalšími cestami vzniklo ono Beppe a konečně i náš Pepík.

emmae

Ještě chybí Jožinkové ! (https://www.signaly.cz/jozinek)

martak

:) Protože Jožinek je jen jeden ;)

Angelo23

A ještě chybí Juzek, ten je taky jeden;-)

martak

Ale ten je Juzkem jenom na signálech :)

Zobrazit 4 komentáře »

Rozhodl jsem se vynaložit svou moudrost, abych vyzkoumal a vyzkoušel vše, co se děje pod nebem. (B21)
Bible - Kazatel 1,13a

Napsat komentář »

Dnešní oslavenec Josef z Arimatie byl žákem samotného Krista. Po Ježíšově ukřižování si vyžádal od Piláta mrtvé tělo, aby je pohřbil. Vše ostatní, co se o něm vypráví, patří již do sféry legend a pověstí. Mimo jiné se o něm tvrdí, že odešel jako misionář do Británie a přinesl s sebou nádobu, do které zachytil krev prýštící z boku Ukřižovaného. Byla to stejná miska, ze které Ježíš a jeho učedníci pili víno při Poslední večeři. Tato relikvie je nazývána svatý grál a pilně, leč bezvýsledně ji generace věřících i dobrodruhů hledají.

Napsat komentář »
Angelo23

Hmm, dobrá muzika:-)

Mikina

taky jsme to s naším farním sborem párkrát zpívali :) ale tohle je ještě vymakanější :)

Zobrazit 3 komentáře »

Dnes má v církevním kalendáři svátek Longin. Podle evangelistů byl velitelem římských vojáků na Kalvárii, pouze Jan mu tuto vojenskou funkci upírá. Longin vstoupil do dějin tím, že probodl Kristův bok a hned potom uvěřil v jeho vzkříšení.

Angelo23

Krásně jeho proměnu vykresluje film Umučení Krista.

Zobrazit 1 komentář »

"POUZE TI, KTEŘÍ MAJÍ TRPĚLIVOST DĚLAT JEDNODUCHÉ
VĚCI DOKONALE, NABUDOU SCHOPNOSTI
DĚLAT OBTÍŽNÉ VĚCI PLYNULE."
(J. Schiller)

Napsat komentář »
Angelo23

No tak to je síla, to jsme snad ani netušili, jaký klenot to ve Šternberku přebýval (než nám ho vzala Olomouc). Ale i tak nás Krásná Paní ve světě dobře reprezentuje.
Taky jsem netušil, že ji vytvořili umělci z okruhu kolem Petra Parléře. Mám mezery ve vzdělání;-)

Zobrazit 1 komentář »

Dnes slaví svátek skotského světce sv. Jan Ogilvie, který strávil pár let v Brně kde vstoupil k jezuitům, i v Olomouci kde v papažském semináři vystudoval teologii.

Napsat komentář »

"VÍRA JE PTÁČE, KTERÉ ZPÍVÁ, JEŠTĚ KDYŽ JE NOC TEMNÁ."
(R. Thákur)

Napsat komentář »
  • 1
  • 2