Letošní rok
Rok 2023
Rok 2022
Rok 2021
Rok 2020
Rok 2019
Rok 2018
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Rok 2010
Rok 2009
Rok 2008
Rok 2007
voda-zpívající

zrovna poslouchám hymnu PMDD Pošli mě, půjdu já :-)

VeruP

Na facebooku se setkávám s výzvou "Někdo na pivo?" Tahle je lepší :-)

Zobrazit 2 komentáře »
Napsat komentář »

Konečně, už to vyšlo! Kdo mě zná, ví, že je v tom trochu mého "potu a krve".

http://www.paulinky.cz/obchod/detail/Skutky-milosrdenstvi

Pitka

Moc pěkné, zápisník obzvlášť;-)

Zobrazit 1 komentář »
zuzankie

Já ne, protože není v el. podobě. Nechystáte nějakou aplikaci s tím evangeliem pro smartphony?Zatím smartphone nemám, ale jsem v očekávání.

Andrea Hýblová (Neposeda)

chystáme, jenže samy nestíháme, takže takové vychytávky budou až... až se trochu nadchneme a vrátí se nám aspon nějaké sestry ze zahraničí. vydrž!

Zobrazit 7 komentářů »

Dnes 16 let od mého křtu. Bohu a všem, kdo mi o životě s Ním svědčili, díky!

Napsat komentář »
Napsat komentář »

Právě vyskládáno do skladu. Kdo si objedná mailem, už se mu to začne chystat. V knihkupectví od zítřka.

http://paulinky.cz/obchod/detail/Tweetuj-s-Bohem

Napsat komentář »

Jestli pojedu já (jako "personál"), to nevím. Ale co třeba ty?
http://runwaycamp.cz/

Napsat komentář »
Napsat komentář »

Přátelé (tedy spíše pražští), kdybyste se chtěli zapojit do konkrétní pomoci uprchlíkům a tedy iráckým křesťanům v pražské skupině, přes vzkaz dám kontakt na osobu, která má na starost koordinaci za farnost sv. Anežky.
Kontakt lze též dohledat s dalšími info zde: http://farnost-sporilov.cz/pomoc-uprchlikum

Napsat komentář »
Ferenc

Nepokojne je mě srdce dokud nespocine v Tobe. (sv. Augustin)

spitfire

Po studiích na Delft Technical University jsem si užíval svého zaměstnání jako architekt, měl jsem úžasnou přítelkyni, dobrý plat, skvělé kariérní možnosti a krásné auto. Všechno se mi dařilo a nepřemýšlel jsem o tom, že bych se mohl stát knězem. V jednom okamžiku mě však něco uvnitř začalo hryzat. Prožíval jsem nepokoj a nechápal jsem proč. Měl jsem všechno, po čem jsem toužil, ne?

- Není takové prohlášení kontraproduktivní?
Je vhodné, aby Remeryho argumentace byla postavena na literárním žánru "strukturovaného životopisu"?
Nebylo by prospěšné, kdyby se v teologických seminářích začal přednášet i obor dramaturgie?

Andrea Hýblová (Neposeda)

Jako absolventka divadelní dramaturgie mohu jen podotknout, že při odpovědi na Boží volání tohle nehraje žádnou roli.

spitfire

Tak proč to vůbec uvádí, když to podle vás nehraje, roli?
Co jste se naučila za tu dobu, když ten text staví na pointě gradace(plus, 2plus, 3plus, 4plus a odpověď na boží volání 10plus) a podle vás nehraje roli. Zmiňuje to na začátku toho textu a nehraje to roli?

"Rozhodnutí stát se jím je stále tím nejlepším rozhodnutím mého života!"

Kdeže, to platí jak u toho rozhodnutí stát se architektem, tak u té přítelkyně, tak u toho auta...

Andrea Hýblová (Neposeda)

dramaturgie je o něčem jiném..., ale to sem opravdu nepatří. přijďte to autorovi říci osobně.

LidiLidi

Spitfire: "Nebylo by prospěšné, kdyby se v teologických seminářích začal přednášet i obor dramaturgie?"

V čem myslíte, že by to bylo prospěšné?

spitfire

V čem myslíte, že by to bylo prospěšné?

- Třeba aby lidé jako Remery byli přesvědčivější, když se snaží vyprávět.

LidiLidi

Vzhledem k tomu, jaký má Remery s knihou úspěch, tak mi nepříjde, že by byl málo přesvědčivý.

LidiLidi

On ten životopisný začátek (myslím) slouží víc k tomu, aby se druhý dozvěděl, kým Remery byl, než se stal knězem. To, že vyvstudoval, měl přítelkyni a dobrou práci přece neslouží jako argument k tomu, proč se stál knězem nebo proč nebyl šťastný.

spitfire

To, že vystudoval, měl přítelkyni a dobrou práci přece neslouží jako argument k tomu, proč se stál knězem nebo proč nebyl šťastný.

- Tohle tam nepíše. Píše tam: " jsem si užíval svého zaměstnání jako architekt, měl jsem úžasnou přítelkyni, dobrý plat, skvělé kariérní možnosti a krásné auto. Všechno se mi dařilo a nepřemýšlel jsem o tom, že bych se mohl stát knězem."
Dám vám to zvlášť do závorky (užíval, úžasnou, dobrý, skvělé, krásné).

Proč se mi někdo kdo je dnes v úloze kněze chlubí tím, že měl krásné auto či úžasnou přítelkyni, aby to pak vygradoval tím, že nejlepší bylo, že se stal knězem?
Ten člověk - Remery, přece když žil s úžasnou přítelkyní, tak to muselo být také jeho nejlepší rozhodnutí. Stejně jako když tvrdí, že si koupil krásné auto, muselo to být jeho nejlepší rozhodnutí

LidiLidi

Tak v této logice s vámi nemohu souhlasit. "Nejlepší" je přece vždy jen jedno - je to pomyslný vrchol (tedy pokud bereme v potaz jazyková a matematická pravidla). Měl úžasnou, dobrý, skvělé, krásné - ne nejúžasnější, nejlepší, nejskvělejší, nejkrásnější...
V době, kdy žil jako architekt, mohlo být rozhodnutí mít úžasnou přítelkyni to nejlepší, a stejně tak s autem. Ale jednoho dne poznal, že je to málo a že může být ještě něco lepšího, že existuje něco, kde bude ještě šťatnější... A tak učinil další rozhodnutí (dle jeho tvrzení nejlepší ze všech těch předchozích), vzdal se všeho co měl a stal se knězem.

spitfire

Když už o tom píše, proč nenapíše pravdu, že jeho rozhodnutí stát se knězem je nejlepší rozhodnutí v životě, stejně jako jeho nejlepší rozhodnutí v životě bylo ohledně zaměstnání, studia, auta, přítelkyně. Tedy žádné schody k vrcholu, ale jen chůze po horizontu.
Vy mu věříte, když ostatní nejlepší rozhodnutí svého života za takové už nebere a má novou hračku - úlohu kněze? Jak dlouho to u něj vydrží ta přetvářka, když to zazdil s přítelkyní, proč by měl být jeho charakter jiný než předtím?

BětkaV

spitfire: já teda celé to "gradování" pochopila úplně jinak - ne popis toho, že měl krásné věci a rozhodnutí stát se knězem bylo nejlepší ze všech, ale že měl krásné věci a život, jaký si představoval/jaký je pro většinu lidí synonymem šťastného života (dobrá práce, hmotné zázemí, láska) a PŘESTO se rozhodl stát knězem - chtěl prostě zdůraznit, že tohle životní povolání je pro něj cennější než všechno ostatní, co měl... i když se teď může zdát ochuzený o přítelkyni, auto a práci.

LidiLidi

BetkaV - souhlasím s tebou, chápu to také tak.

spitfire

Měl úžasnou, dobrý, skvělé, krásné - ne nejúžasnější, nejlepší, nejskvělejší, nejkrásnější...

- To je jen stupňování přídavných jmen, není na tom nic objektivního.

Jde čistě o to, že někdo kdo tvrdí, že má úžasnou přítelkyni, tak pravděpodobně považuje takové rozhodnutí za nejlepší. Leda byste chtěla tvrdit opak, že za nejlepší považoval třeba její sestru, sousedku, kamarádku..., pak bych uznal, že má jen úžasnou přítelkyni, která není ta nejlepší (pro něj). Představte si, že tou přítelkyní jste vy sama, takže on vám sice řekne, že jste úžasná, ale to že s váma chodí nepovažuje za nejlepší rozhodnutí, protože jeho kolegyně v práci... je v posteli lepší....absurdní

spitfire

- Stejně tak u toho auta, jeho hodnocení krásné neznamená jen estetickou kvalitu, ale komplexní zhodnocení volby, kterou považuje za nejlepší.

"Nejlepší" je přece vždy jen jedno

- když budu zpěvák, tak kritika může označit mé třetí album za nejlepší nahrávku. Až vydám sedmé album může kritika napsat, že jsem tou nahrávkou překonal i své třetí doposud nejlepší album. Super, ale pokud jste si všimla, tak se tu porovnávají písničky s písničkama. To co děláte vy je šílené, porovnáváte člověka s předmětem. Přece, když chodil s tou přítelkyní (slečnou úžasnou), tak jí neřekl v prodejně aut: miláčku teprve koupě tohohle (krásného) auta je moje jediné nejlepší rozhodnutí, to, že s tebou chodím je proti tomu nic. Ledaže by takto uvažoval Remery, ale to mu podsouváte vy.

spitfire

A teď, je skutečně Remeryho rozhodnutí stát se knězem jeho nejlepším rozhodnutím? Jakoby si Remery a jeho vděčné čtenářky ani na chvilku nepřipustili, že být nemusí, a že se tím nekritizuje ani víra ani kněžství, ale čistě to, zda Remery má na to být knězem.
Proč Remery, který se tak chlubí tím co mu Bůh nadělil, se nesnaží Bohu sloužit jako dobrý architekt, partner, účastník silničního provozu a štědrý dárce křestanské charity? Tohle si jeho čtenářky nepřipustí, protože bože jak on je ideální a navíc teď vyslyšel boží hlas a stal se knězem. Nikde, vůbec nikde není ani malinká indície k tomu myslet si, že Remeryho rozhodnutí stát se knězem je ne jen nejlepší, ale vůbec rozhodnutí správné.

LidiLidi

Nic Remerymu nepodsouvám a nebuďte prosím ve svých odpověďích útočný, jde (doufám) o věcnou diskusi.

Pokud jsem to správně pochopila, Remery porovnává život před a po rozhodnutí stát se knězem. Tvrdí, že žil nějak a bylo to dobré. A pak poznal Boha a jeho vůli, a rozhodl se to změnit/vyměnit za život kněžský.
Neporovnává se věc s člověkem, neporovnává se žena s autem... porovnávají se dva životní způsobyo - život podle sebe a život podle Boží vůle - na tom opravdu neshledávám nic špatného... (a nechápu, co na tom vidíte jako špatné vy).
Co vás na tom tak popuzuje?

LidiLidi

Ano, každý může jít cestu k Bohu různými způsoby. Ale opět. Remery měl našlápnutou jednu (jako architekt, manžel...) a pak (možná) zjistil, že je tu pro něj připravená třeba další, lepší...
Každého cesta se vyvíjí... myslím si, že Remery netvrdí, že má patent na rozum a že tohle je jediné pravé možné rozhodnutí...Remery mluví o svém konrkétním jedinečném příběhu a o tom, že přestože měl vše, co chtěl, štěstí a pokoj našel až když má to, co pro něj chtěl Bůh....a proto to rozhodnutí hodnotí jako nejlepší možné.

Přesně jak je psáno v prním komentáři.
Neklidné je naše srdce, dokud nespočine v tobě, Bože.

BětkaV

spitifire: nemůžu si pomoct, ale nějak u vašich komentářů nevidím jejich smysl. připadá mi, že se zbytečně rýpete v něčem, co bylo myšleno úplně jinak. kdybych já někdy vstoupila do kláštera nebo se vdala, budu svoji cestu k tomuto rozhodnutí popisovat podobně - měla jsem krásný život (ani slovo o tom, že já sama jsem (byla) skvělá), pak přišel zlom - povolání do kláštera/setkání se s budoucím manželem a najednou jsem zjistila, jak tahle nová možnost dává mému životu nový rozměr a že jsem ochotná této alternativě podřídit všechno. tečka. kde je nějaké porovnávání nejlepších rozhodnutí nebo čehokoli, o čem píšete vy? nebo zmínka o tom, že jsem dokonalá, jak podsouváte o.Remerymu? o co vám vlastně jde? opravdu to nechápu...

spitfire

Pořád je patrné, že si ani na chvilku nepřipustíte, že by Remeryho rozhodnutí stát se knězem mohlo být špatně.

Remeryho rozhodnutí je stejné rozhodnutí ať už se týká povolání být knězem nebo architektem. Jeho rozhodnutí pro Boha je stejné jako jeho rozhodnutí pro partnerku.

Samozřejmě, aby vypadal zajímavě použije stuňování přídavných jmen a napíše, že jeho rozhodnutí stát se knězem je nejlepší. Takže s partnerkou žil z donucení, stejně jako z donucení pracoval jako architekt a z donucení si kupoval i to auto.

A až nedej bože ztratí víru, tak se stane ateistou a bude to samozřejmě považovat za své nejlepší rozhodnutí.

LidiLidi

Hm...ale to už je vaše interpretace jeho slov.

Ale tady zřejmě nejde o to, jestli si to ne/připustíme my, zda jeho rozhodnutí bylo dobré či špatné (- strom se pozná po ovoci).

Opravdu nechápu, jak jste svou "logickou" úvahou dospěl k tomu, že by Remery žil jako architekt s partnerkou a autem z donucení... jenom kvůli tomu, že se pak rozhodl to vše změnit a stát se knězem??? Postrádá to smysl.

spitfire

Ještě nedávno jste tvrdila, že jeho jediné nejlepší rozhodnutí je stát se knězem. Já jsem trval na tom, že když píše, že žil s úžasnou partnerkou,, že ona byla také jedno z jeho nejlepších rozhodnutí.
Pokud by žil s partnerkou, která nebyla ta pravá, pak pochybuji, že by z nějakou takovou partnerkou, která není jeho nejlepší volba, žil dobrovolně (bez nějakého donucení-finanční, sociální...).

(- strom se pozná po ovoci)

- Však Remeryho strom je plný plodů nejlepších rozhodnutí, takže když se stane ateistou bude to jeho nejlepší rozhodnutí. Když je teď knězem, znamená to snad, že byl špatným architektem, stejně jako když se stane ateistou, znamenalo by to snad, že byl špatným knězem?

BětkaV

:D s touhle debatou končím :D jejím cílem není očividně nic jiného, než slovíčkaření a rozebrání do posledního slova něčeho, co má sloužit jenom jako obyčejné povzbuzení, sdělení osobního příběhu (byť nedokončeného a subjektivně líčeného... ale to je vlastnost všech životních svědectví) ne jako logicko-filosofický traktát o nejlepších rozhodnutích života a o tom, jestli někdo má nebo nemá být knězem. (mimochodem, úvaha o tom, že plody jsou nejlepší rozhodnutí našeho života, je chybná. kdyby byla platná, byl by vzorem hodným následování i třeba Napoleon, když vládnul půlce Evropy... bylo přece jeho nejlepším rozhodnutím života uzurpovat si moc. nebo lupič po tom, co vykrade banku a nechytí ho - bylo přece nejlepším rozhodnutím jeho života použít tenhle způsob získání peněz...)

LidiLidi

Bětko, napsala jste to trefně. Taky už postrádám smysl dalšího pokračování, protože se dostáváme k absurdnostem a překrucování výroků autora... Každopádně díky za "diskusi".

spitfire

(mimochodem, úvaha o tom, že plody jsou nejlepší rozhodnutí našeho života, je chybná. kdyby byla platná, byl by vzorem hodným následování i třeba Napoleon, když vládnul půlce Evropy...

- Tak předně, tohle by měl potvrdit Napoleon nebo ten lupič. Přece je-li to lupič, tak ovoce z jeho stromu je přece to vyloupení banky, jak by pak platilo podle ovoce poznáte je? Jak byste poznala lupiče podle jeho ovoce, kdyby neloupil? A tudíž je v celku pochopitelné, že takový lupič bude pokládat za nejlepší rozhodnutí nikoli vykrást tu banku, ale to, že je lupičem, aby to bylo podobné s Remerym (architektem, knězem)
Odkud berete přesvědčení, že člověk má následovat někoho pro jeho subjektivní používání stupňování přídavných jmen (nejlepší)?

RealToltekDzehenuti

Mám také svědectví, bílý kamének od Svatého Ducha, mého Otce a jediného Boha. Zásnuby budou brzy ukončeny.

před okamžikem

zasebepp

Já jsem náhodou ráda, když kněz zmíní, že měl přítelkyni - ženu, z toho už se dnes člověk musí radovat.

Zobrazit 28 komentářů »

Hledám někoho, kdo mi poradí, zda lze propojit chytrý mobil s LCD obrazovkou? Potřebuji to nějak vymyslet na prezentaci projektu Tweetuj s Bohem.
Díky za jakékoliv rady a odkazy

Andrea Hýblová (Neposeda)

protože se to týká mobilních aplikací, skenují se fotky a to te hned propojuje s odkazy na webu a v knize

Ferenc

JJ, myslel jsem si to... Jestli nezkusit naemulovat Android v notebooku...

Starší článek o této problematice:
http://www.zive.cz/clanky/chrome-umi-na-windows-spoustet-aplikace-z-androidu/sc-3-a-175472/default.aspx

Zobrazit 10 komentářů »
Napsat komentář »
Katka Doleželová (Katulda)

což mi připomnělo, je možné, že tu druhou knížku ještě nemám, nebo jsem ji jen při stěhování někam založila? ;)

Pitka

To by mě teda dost zajímalo. Snad se ke knize dostanu.

Zobrazit 3 komentáře »

Otázka na chystanou prezentaci Tweetuj s Bohem: jaké české křesťanské (katolické) aplikace používáte/znáte? Ať to nevypadá, že se budeme kasat jen tou naší... Ráda představím další!

Latroj

And Bible, Liturgie, Breviář (ale nepoužívám), Průvodce adventem, Průvodce postem, Signály.cz.
Misál není kompatibilní s mým starším mobilem (až bude nový mobil, bude tam )
Díky za tip na Kancionál (používal jsem internet) a další, které se tu třeba ještě objeví. ;-)

Latroj

Přidávám na svůj seznam widget víra.cz. ;-) (Misál už používám také.)

Zobrazit 10 komentářů »
  • 1
  • 2