Letošní rok
Rok 2023
Rok 2022
Rok 2021
Rok 2020
Rok 2019
Rok 2018
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Rok 2010
Rok 2009
Rok 2008
Rok 2007

Nedávno ve studiu TV LUX setra Anna povídala o své "vlastní cestě" (název pořadu).

prig

krásná řeč :-)

Zobrazit 1 komentář »

A jedno krátké video k tomu. A odpoledne zmrzlina.

Napsat komentář »

Ve zvukové pohlednici z Radia Proglas vám v 5 minutách doporučíme několik knih na léto...

Napsat komentář »

Tak mi začaly prázdniny... Tedy konečně mám čas na práci!

Krasnazena

Gratuluji k prázdninám, já se budu ještě celý červenec těšít na dva týdny dovolené v srpnu.

Andrea Hýblová (Neposeda)

dovolenou mám až v září, pouze jsem dokončila 3. ročník studia teologie:-)

Faustynka

jůůů a kolik těch semestrů máš ještě před sebou?

Zobrazit 3 komentáře »
LukášD

Myslím, že obálka je hodně nápaditá a "vyčuhuje" z řady, což je dobře.

Andrea Hýblová (Neposeda)

Otázka ještě zní: koupili byste ji přímo vy a komu?

LukášD

To už záleží na obsahu. Rozhodně bych si jí ale všiml v množství jiných knih a podíval bych se do ní.

HelenaH

Mně se líbí...a určitě bych tu knížku pořídila pro své dvě dcery..

JiKu

Vypadá to jako chytrej telefon nebo tablet, na kterém si barevný profil konfiguroval nějakej puberťák, a tím mě to nesmírně odpuzuje. Až je mi z té obálky skoro fyzicky špatně (barvy, tóny, tvary). Nekoupil bych to nikomu ani za trest.
Myslím, že je to tudíž záruka komerčního úspěchu zamýšlené knihy.

Andrea Hýblová (Neposeda)

2JiKu: to je dobře, to není pro filozofy:-)))

JiKu

Tuším, že to říkal někde Werich: To je blbý, to se bude líbit!

AnežkaZ

Na první pohled by mě kniha určitě zaujala! Podle obsahu bych pak popřemýšlela, komu by mohla udělat radost, komu ji koupit..;o)

spitfire

Když už zvolit telefon jako motiv, proč místo základní tapety, která je neosobní, raději nezvolit jako obraz na obálku knihy, pracovní pozadí při psaní SMS a ten text názvu knihy tam tím "mobilním fontem" vysázet.
Druhá možnost opustit mobilní telefon jako motiv pro obálku knihy.

Dělal jsem pár obálek knih, ale tam jsem měl vždy kontrolu nad názvem knihy.

Když už si někdo dal tu práci s ikonkama tak proč je nepoužít jako opakující se motiv na obálce. Ikonky jsou dost barevné, takže pozadí by mohlo být bílé, hlavně by se v těch ikonkách nemělo zdvojovat to co je v názvu knihy (zelená ikonka život a název knihy ...do života) Forma těch ikonek by neměla být tak "strojová" spíše vytvořená od ruky.

Káťa0

mě se to teda moc líbí, je to super nápad :)

margotka1

Vypadá to dobře, koupila bych si ji pro sebe, také pro sestru, pro snachu...

Mot

reakce mojí mamky:
"špatně vidím, ale ikonky na přebalu této knížky přímo tentativně volají: "klikni na mě a přečti si, co skrývám." Určitě bych ji nakoupila všem svým známým a blízkým."

Andrea Hýblová (Neposeda)

že děkuji tvé mamince!

JiKu

K čemu je dobré vydávat knihy, které se nelíbí ani JiKu, ani spitfirovi?
Pokaždé, když se nějaká ohavnost líbí katolíkům, se mě to bolestně dotkne.

HelenaH

Nelíbí se ti obal:-) obsah může být stejně hezký, jako když ti přijde esemeska od někoho, kdo ti jí chce sdělit něco povzbudivého. Jaký-logicky-jiný obal než obrázek mobilu, bys zvolil?

JiKu

Jasně, o obsahu nic nevím. Takže může být stejně X, jako když mi přijde SMS od někoho, kdo mi chce sdělit něco povzbudivého. Ale je ono X možno právem nazvat hezké nebo ošklivé? Není možno říct "je to sice ošklivé, ale povzbudivé"? "Je to povzbudivé, ale ošklivé?"

Nápad třeba je super. Ale každý, kdo kdy zápasil s nějakým tvůrčím procesem, ten ví, že nápad není výsledek.

Nejsem grafik, malíř, nejsem architekt, nejsem básník, nejsem spisovatel a nejsem skladatel. Ale obcování s grafiky, malíři, architekty, básníky, spisovateli a skladateli mě naučilo, v čem spočívá jejich umění. V tom, co z nápadu dokážou vytvořit.

Svět je dnes plný lidí, kteří mají nápady. Podle toho taky vypadá!

JiKu

Podle mě je třeba, když někoho něco NAPADNE, třídit ty nápady na dvě kategorie: Na ty, které zavrhneme jako blbost (98%), a na ty, které PŘIJMEME a začneme s nimi pracovat. (2%). Možná mezi nimi je ještě mezikategorie těch, které je potřeba nechat uzrát, než je zařadíme definitivně.

Ale právě SMS (na rozdíl od dopisu), písnička (na rozdíl od hudby), Rodin (http://i3.cn.cz/14/1368001299_rodin.jpg) na rozdíl od trpaslíka http://blog.sme.sk/blog/6114/101088/trpaslik2.jpg je nápad, s kterým se nepracovalo, ale použilo se jakýchsi prefabrikovaných odzkoušených gestaltů.

A to, co mě mrzí, je, že mezi křesťany nevnímám menší procento těch, kteří to žerou, než mezi nekřesťany. Jak by se mi to líbilo, kdyby tomu tak bylo.

JiKu

Neposeda 2JiKu: to je dobře, to není pro filozofy:-)))

Když já si stále myslím, že to, co mě odlišuje od těch, kteří nad tou obálkou jásají, není to, že jsem filosof :-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

JiKu, neboj, třídíme... jinak bych to sem ani nedala. Jen jsem tě chtěla ujistit, že opravdu nejsi cílová skupina. Pro ty děláme jiné obálky. Takové, aby si je omylem zase nekoupil někdo jiný.

spitfire

"Pro ty děláme jiné obálky. Takové, aby si je omylem zase nekoupil někdo jiný."

Obálka knihy je sice to co upoutá čtenáře na první pohled, ale nikdy jsem si nekupoval knihu podle obálky. Dnes jsou knihy přece v knižních obchodech rozděleny co do žánrů, takže k čemu vytvářet obálku pro nějakou cílovou skupinu.
Neposedo, vy přece nekupujete drahé comicbooky (comicsové knížky), kvůli tomu jak jsou vyvedeny jejich obálky, ale na základě přesvědčení, že comics není umění. Překvapilo by mě, kdybyste si koupila nějaký comicbook za 800,- jenom proto, že se vám líbí obálka.

HelenaH

:-) dobrý Andreo!
Forma...obsah jiku. Mám zvláštní dojem. Ty jsi v životě přišel o mnoho dobrého, protože se ti nelíbila "forma"jakou ti bylo nabízeno.
Já jsem v životě "ochutnala" i něco nedobrého, protože se mi líbila forma a to mi stačilo abych po tom sáhla. Teď si vybrat, co je horší:-)

spitfire

Vy si myslíte, že když básník píše poezii, že jí píše pro nějakou cílovou skupinu? Reklama na sbírku poezie se zaměřuje na cílovou skupinu, jelikož reklama musí mít představu koho svým reklamním dílem oslovuje, ale proč nutně chcete dělat obálku knihy pro cílovou skupinu? V tomto ohledu se takto podbízivě nechovají ani producenti velkých filmových studií v Hollywoodu.

spitfire

"Jaký-logicky-jiný obal než obrázek mobilu, bys zvolil?"

Babčo vám příjde normální dělat knihu , která se graficky vydává za mobilní telefon, když obsah té knihy o mobilních sítích, operátorech a přístrojích není. Napadá mě tuctová obálka, fotografie velkého trsu antén proti modré obloze jako pozadí.
Mně na té obálce nejvíce vadí ta nesourodá směs: černý okraj ohraničující křiklavé pozadí s křiklavou směsí ikonek. Každý mobil přece není černý. Co takhle tu barevnou škálu trochu sladit?

HelenaH

-asi jsem primitiv:-) ale k názvu knihý "Esemesky do života" mi nějak logicky patří mobil. Ke knižce "Dopisy dceři" třeba by se mi víc než obrázek milující maminky v náruči s copatou holčičkou líbila obálka v podobě dopisní obálky.

JiKu

Forma...obsah jiku. Mám zvláštní dojem. Ty jsi v životě přišel o mnoho dobrého, protože se ti nelíbila "forma"jakou ti bylo nabízeno.

Já jsem hlavně nikdy nepochopil a už ani nepochopím, proč tomu, kdo chce nabízet dobrý obsah není možné dělat to i dobrou formou.

Jsem takový idealista, který si myslí, že špatná forma nepomáhá prodávat dobrý obsah.

Ale třeba se mýlím, třeba opravdu existují cílové skupiny pro dobrý obsah, které dobrá forma odpuzuje.

HelenaH

Nejsi idealista. Jen máš jiný-velmi osobitý metr- na to, co je "dobrá forma".:-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

Pány spitfire i JiKu prosím o zaslání vlastního návrhu, pomůže nám to. A jinak paulínské pravidlo: pro všechny jsme se stal vším, abych zachránil alespoň některé... podle něj se řídíme i v apoštolátu.

JiKu

Pány spitfire i JiKu prosím o zaslání vlastního návrhu, pomůže nám to.

Nejsem grafik. Tohle neumím. Nicméně se domnívám, že vyjádřit nelibost nad nějakým dílem je legitimní i pro někoho, kdo to lépe udělat neumí.

Ad "pro všechny vším": Je to obtížné. Předně je to hyperbolické vyjádření, ani sv. Pavel se nestal úplně vším pro úplně všecky, ale jen něčím (mnohým) pro některé (mnohé). Například nezačal věštit příchod Království z ovčích vnitřností pro ty, kteří věřili věštbám z ovčích vnitřností, aby alespoň některé z nich do Království přivedl. Ale heslo je to krásné a dobré.

JiKu

Ta obálka je jen speciální případ otázky, kterou si kladu, a tou je, zda καλοκαγαθία a katolické křesťanství jsou oddělitelné, nebo neoddělitelné. Nemyslím tím poměrně zvulgarizované pojetí "v krásném těle zdravý duch", ale původní přesvědčení, že "krásné a dobré, krása a ctnost patří k sobě a mají mnoho společného. Co není zároveň dobré, nemůže být krásné, a co není zároveň krásné, nemůže být dobré."

Domnívám se, že to je poněkud jiný přístup, než spitfirův, který, jestli jsem správně pochopil, vychází z funkčnosti. Tu nepopírám. Ta obálka určitě zafunguje na cílovou skupinu, na kterou je směřována..

JiKu

Z hlediska funkčnosti by měla být otázka položena takto: Obálka (liturgická hudba, způsob kázání, moderování farnosti, scanner na palce v kropence....) zafunguje na cílovou skupinu a získá alespoň některé. Zároveň však zafunguje i na necílové skupiny, z nichž některé to odradí. A já nevím, jak poměřovat zisk z jednoho získaného se ztrátou z jednoho odrazeného.

spitfire

Návrhy k obálkám osmy ideálních a dvou reálných knih mám na blogu. Je možno se nechat inspirovat.

Když už chcete mít tu obálku barevnou, co takhle oslovit Aleše Lamra. Patlá barvy vlastním osobitým stylem, hýří barvama a v žargonu umělecké kritiky má většina jeho obrazů duchovní přesah.


Andrea Hýblová (Neposeda)

Jenže my to děláme zadarmo a přece pana Lamra nemohu žádat o takkovou dobročinnost...

JiKu

Když už to musí bejt takhle, tak aspoň bez toho příšerného černého rámečku, prosím!
https://www.signaly.cz/fotky/56484/1446740#photo-detail

Andrea Hýblová (Neposeda)

berem do hry! díky

Zobrazit 34 komentářů »

Kdo se to hlásil na páteční "oblékání diářů do košilek"?
Apoštolská brigádka se koná už od 14 hodin! Budu tedy čekat v redakci (zvoňte/ťukejte na bývalé knihkupectví v Petrské 9) od 14h. Konec bude nejpozději v 19h. Prostě tak, jak kdy kdo přijde a odejde... Díky

Napsat komentář »

Pamatujte v modlitbě 30. června na tyto dvě nové Dcery sv. Pavla!

Napsat komentář »

Soutěž pro ty, kdo rádi (a dobře) fotí!

Ferenc

Můžu vytáhnout z archivu a poslat jednu fotku z Říma?

Andrea Hýblová (Neposeda)

jasně? až se bojím:-)

Ferenc

Neboj, schválně jestli poznáš, kde to je...

Zobrazit 3 komentáře »
Napsat komentář »

Všichni jste totiž Boží děti skrze víru v Krista Ježíše, vy všichni, pokřtění v Krista, oblékli jste se v Krista: už není Žid anebo Řek, už není otrok anebo člověk svobodný, už není muž anebo žena; všichni jste jeden v Kristu Ježíši... (2. čtení 12. neděle)

Napsat komentář »

Právě jsem si řekla o poslední jáhenské požehnání br. Eliáše, který se zítra stane knězem:-)

Napsat komentář »

C+M virtuální polička

Napsat komentář »

S nohama ve škopku a mokrým hadrem na hlavě dopsána seminárka s názvem: Naučil jsem se žít v hojnosti i nedostatku. A jestli se zítra ochladí, tak snad narvu do hlavy i deklinace a konjugace na latinu.

sanitan

A to nejde narvat s nedostatkem zimy? :-)

Ester-Michael

"S nohama ve škopku a mokrým hadrem na hlavě dopsána seminárka...Naučil jsem se žít v hojnosti i nedostatku."
:-D

Zobrazit 2 komentáře »

A máme tu zase 20. v měsíci... Kromě slevy i douška z naší/Boží historie...

Napsat komentář »

Uvařit květák, slít vodu a postavit na balkon, aby vychladl. Kdepak! Rozbít na něj vejce a dát rovnou na balkóně zapéct!

sanitan

Taky dneska chcu dělat květák, ale nemám balkon. Funguje to i na náspích?

lumen

Kdepak - vždyť náspě jsou i v horkém parnu chladné, ne? :-)

sanitan

lumen: Máme dvoje. Jedny chladné a jedny jen nadstřešené a ještě otočené na jih. Pěstuju tam rajčata a mám je nejhezčí široko daleko.

Zobrazit 3 komentáře »

V příštím týdnu plánujeme "apoštolskou brigádu" v redakci. Budou se "oblékat" malé diáře...
http://www.paulinky.cz/obchod/detail/Kapesni-diar-na-rok-2014
Chcete-li, do komentáře přidejte, v jaký den a čas můžete. díky

Andrea Hýblová (Neposeda)

Jo, bude to až po rozdání vysvědčení. kdo donese vyznamenání, dostane zmrzlinu:-)

Zobrazit 1 komentář »

Ach, zítra je zase to "nepříjemné" evangelium:
Ježíš řekl svým učedníkům: "Slyšeli jste, že bylo řečeno: `Miluj svého bližního' a měj v nenávisti svého nepřítele. Ale já vám říkám: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Tak budete syny svého nebeského Otce, neboť on dává vycházet svému slunci pro zlé i pro dobré a sesílá déšť spravedlivým i nespravedlivým. Jestliže tedy milujete ty, kdo milují vás, jakou budete mít odměnu? Copak to nedělají i celníci? A jestliže pozdravujete jen své bratry, co tím děláte zvláštního? Copak to nedělají i pohané? Vy však buďte dokonalí,… Zobrazit více

Ach, zítra je zase to "nepříjemné" evangelium:
Ježíš řekl svým učedníkům: "Slyšeli jste, že bylo řečeno: `Miluj svého bližního' a měj v nenávisti svého nepřítele. Ale já vám říkám: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Tak budete syny svého nebeského Otce, neboť on dává vycházet svému slunci pro zlé i pro dobré a sesílá déšť spravedlivým i nespravedlivým. Jestliže tedy milujete ty, kdo milují vás, jakou budete mít odměnu? Copak to nedělají i celníci? A jestliže pozdravujete jen své bratry, co tím děláte zvláštního? Copak to nedělají i pohané? Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec" (Mt 5,43-48).

Napsat komentář »

Večer s odpověďmi asi tak na 200 emailů... (a pak snad někdy i ta seminárka)

Zobrazit 1 komentář »
MiroslavKratochvíl

Také jsem si všiml :)

Zobrazit 1 komentář »