dromedar

ženy v literátském bratrstvu? Co to je za podezřelou modernizaci?

dromedar

A není nějaké zvláštní vyhrazený kruh pekla pro lezce po varhanách?

maxmilianrex

Chtěl jsem napsat i sesterstvo, ale moc se v tom navyznám, jsem jen dělník.

dromedar

Já se v tom také nevyznám, jen když Karel Konrád v Dějinách posvátného zpěvu staročeského píše o literátech, nenarazil jsem ani zmínku o angažování žen, a podobně v Cyrilu, když v 19. stol. byla snaha literátská bratrstva vzkřísit, se píše většinou o "pánech literátech", aniž by kdo řešil možnost, že by mohly být "dámy literátky".

Přitom smíšené chrámové sbory v tu dobu byly - podle jiných zpráv v Cyrilu - běžné.

dromedar

** na zmínku

Zobrazit 5 komentářů »
vobis

Dromedar: Odsloužit tichou za 20 minut je standard. Recitovaná je něco přes půl hodiny; záleží jak moc se zpívá. Samozřejmě ještě jsou modlitby přede mší (např. růženec, K tobě svatý Josefe, při večerní Angelus Domini, Sancte Michael, o nedělích a svátcích Asperges) a hlavně po mši - ty dají ve všední den tak 10 minut (když je přes jaro a léto Wettersegen) nebo 5 minut když není, o nedělích pak s litaniemi, Tantum Ergo a svátostným požehnáním tak 15 minut.

vobis

Prostě se domnívám, že banalita je NOMu vlastní, a to zcela záměrně, neboˇt smyslem NOMu bylo zpřístupnit liturgii KHS v plnosti jejího obsahu i tomu nejplebejštějšímu z jejích možných možných návštěvníků - je to instantní produkt, který je stejně vhodný pro každého, bez ohledu na jeho dispozici. NOM je obdobou čínské nudlové polévky ze sáčku - stačí zalít horkou vodou. Párkrát se tím dá zahnat hlad, ale stále dál dál už je to prostě jen hnus. Junkfood pro duši.

Zobrazit 13 komentářů »
Filipek

Lukáši, velice zajímavý příběh. Trochu mi tam překáží to penrakostální americké podání, na které jsem byl snad vždycky alergický, což nelze jednoznačně odsoudit, jestliže to bylo po léta součástí jeho vyjadřování. Přemýšlím, do jaké míry je přechod ke katolické církvi od protestantů dnes mnohem jednodušší, než tomu bylo před padesáti lety. Přecejen je zásadní rozdíl, když se stanu součástí společenství komfortního s novým ritem, a nebo skončím jako tradiční kněz v maxrexově videu. Abych nebyl tolik pesimistický a negativní, fascinuje mě, jak jednoduchá a zdánlivě neškodná pohnutka, jíž je touha po "navratu ke kořenům", může donutit člověka obrátit svůj život naruby. Otázkou zůstává, do jaké hloubky je ochoten ještě p. Jones jít, aby náhodou taky neskončil u latiny.

maxmilianrex

Po pravdě, jsem se na to podíval jen velmi zběžně a jsem sem si to zkopíroval hlavně proto, abych nezapomněl, že jsem se na to chtěl podívat, Ale mám dojem, že k latině došel,

Rendolf

Přechod do KC od hetetiků je ještě ztížen , padrenu bylo u nomáků řečeno , že má zůstat tím nejlepším luteránem .

vobis

Teď se možná bije do hlavy. Od protestantů, skrze druhdy katolické FSSPX,
opět k protestantům v KHS.

Zobrazit 4 komentáře »
vobis

Třeba je to ve Vatikánu zvláště neoblíbené náměstí...

Zobrazit 1 komentář »
dromedar

když něco má v názvu spojení "brilantní text", kvality obsahu se bojím ještě než začnu číst. Autoři brilantních textů totiž většinou umějí vymyslet brilantní nadpis.

maxmilianrex

Máte pravdu že většinou, ale Jiří Fuchs si tento titulek nevymyslel, na to dám krk.

somniferka

Nadpisy jsou na parlamentních listech velkej kámen úrazu. :-D

Zobrazit 3 komentáře »