katstyle

katstyle

Dnes jsem narazila na tuto úvahu

Tu a tam natrefíme v tisku na výstižný citát z díla Alexe Frasera Tytlera, skotského právníka a historika. Ten ve svém zamyšlení o příčinách pádu demokracie v antických Athénách napsal: "Demokracie nemůže existovat jako permanentní forma vlády – může trvat pouze tak dlouho, než voliči zjistí, že si mohou dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti… Průměrná doba… Zobrazit více

Dnes jsem narazila na tuto úvahu

Tu a tam natrefíme v tisku na výstižný citát z díla Alexe Frasera Tytlera, skotského právníka a historika. Ten ve svém zamyšlení o příčinách pádu demokracie v antických Athénách napsal: "Demokracie nemůže existovat jako permanentní forma vlády – může trvat pouze tak dlouho, než voliči zjistí, že si mohou dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti… Průměrná doba trvání velkých světových civilizací ve fázi rozkvětu činí přibližně dvě století…Všechny postupně procházely těmito stádii: od otroctví k víře, od víry k odvaze, od odvahy ke svobodě, od svobody k hojnosti, od hojnosti k sobectví, od sobectví k sebeuspokojení, od sebeuspokojení k apatii, od apatie k závislosti, od závislosti zpět k otroctví."


Ale možná je to ve své podstatě daleko jednušší - otroctví hříchu...

staryvlk

katstyle:
výborně napsáno, již si to opisuji červenou tužkou,velkymi tiskacími písmeny. Především jsou podle mě pravdivé fáze demokracie.
Myslím, že naše česká společnost se nachází ve fázi "od svobody k hojnosti". Ale nevím jestli se nám vůbec podaří tuto fázi uskutečnit, Hojnost bude navršena jen u velmi malé části obyvatel.

vildatom

Zajímavá úvaha. Jsem zvědavý, jak dlouho ta naše demokracie bude a co případně zkutečně bude po ní. Ale trochu se toho děsím.

staryvlk

katstyle:
jsem podobného názoru. Římská "civilizace" přetrvala trochu déle, ale stejně degrtadovala. Naprotitomu komunistiský pokus byl kratší.

Zobrazit 3 komentáře »