josmez

V rámcích mých Erasmů jsem měl ESN - Erasmus student network - tak buď je to styl, že v podstatě nemusíš nic naplánovat, ESNko ti v podstatě organizuje život - počínaje party a konče nějakými výlety ve stylu - ráno památka, večer párty, ESN a koordinátoři se hlásí jako Erasmus pomáhá nezávislému životu atd.. Pokud ten pobyt vypadá e stylu ¨organizovaná klícka", tak o nějaké nezávislosti a samostatnosti nemůže být řeč, tu si člověk musí vybudovat jinak sám. Třeba litevský ERasmus byl vážně hlavně spojenej s party, což mi přijde strašně povrchní a navíc, kvůli party nemusím na Erasmus, že.

dromedar

Vím, že zkušenosti se můžou hodně lišit podle místa, roku a povahy erasmáka. Každopádně: mně (Erfurt, SRN, 2011) rozhodně nikdo život neorganisoval. Hostitelská universita nabízela množství volnočasových aktivit, ale všechny byly veskrze dobrovolné.
(A všem jsem se vyhnul. Ne proto, že by mi přišly nějak morálně závadné, ale protože jsem nespolečenský člověk a protože jsem byl poněkud nenasytný v plánování rozvrhu, v důsledku čeho jsem pak měl málo času a moc práce.)

Zobrazit 7 komentářů »