Jiří Zajíc

Jiří-Zajíc / Jiří Zajíc / 72 let

Jiří Zajíc

@jondra
To, co cituji z knížky Paula Zulehnera (nejsou to žádné "premisy" = česky předpoklady), ale stručná charakteristika toho mezititulku "Vědí, ale nedokážou" doplněná třemi konkrétními příklady. O Zimbardovi se zmiňuji jen jednou větou jako o autorovi studie, která onu "ochromenost" ve schopnosti jednat podle toho, co člověk pokládá za správné, jen potvrzuje.
O "tekuté modernitě" nepíšu, byť moje metafora "tekutý svět" má svůj zdroj v téhle metafoře Baumanově. Ale je myslím srozumitelná i bez znalosti Baumanova díla. Prostě žijeme ve světě, kde prakticky o nic se nelze spolehlivě opřít. Předpokládal bych, že tohle sám zažíváte.
Celá tahle pasáž je ale jen dokumentací toho mezititulku.
(pokračování)

Jiří Zajíc

@jondra
A je tedy přípravou k hlavní myšlence článku: pokud nezačněme děti včas účinně vybavovat kompetencemi potřebnými k uskutečňování těch skvělých ideálů křesťanství, tak skončí jako ti nešťastníci, o nichž mluví P. Zulehner a F. Zimbardo.
Mimochodem P. Zulehner je skutečně významný současný teolog. Když nedávno papeži Františkovi předával Tomáš Halík petici teologů na jeho podporu, tak ji předával právě s Paulem M. Zulehnerem.

A samozřejmě: u koho jiného začít, než u sebe. Ten článek je přece především pro toho, kdo děti vychovává. A tatínky zvlášť.

Zobrazit 7 komentářů »