Letošní rok
Rok 2023
Rok 2022
Rok 2021
Rok 2020
Rok 2019
Rok 2018
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Rok 2010
Rok 2007
majkiki

Děkuji za podané informace.:) Přiznám se, že mi byl tento čerstvě blahoslavený, dosud neznámý. To jsou ty nespočetné zástupy, ti kteří si roucho vyprali v krvi Beránkově.:)

Zobrazit 1 komentář »
Adalberto

Z článku nějak vypadlo, že se jedná o kázání farářů evangelických. Pro někoho to může být podstatná informace.

Inigo

Že by další vojín Kristův z řad tradicionalistů?

dromedar

vojín Kristův
z řad tradicionalistův

deFlegmatique

Přesně! Na hranici s Maďarskem s ním!

Zobrazit 4 komentáře »
PetraO

Ze strany laiků vnímám několik problémů: 1) chlapec z tradiční náboženské oblasti jde do semináře, valná část farníků ho doslova adoruje, tento přístup pokračuje i během studia a formace i kněžského působení, zvláště pokud jde do tradiční farnosti. Může ho to neovlivnit? Když nemá po svém boku hospodyň, která by ho citlivě a přitom jednoznačně vracela na zem? 2) Strach o spásu vlastní duše, když nebudu v něčem souhlasit s knězem. Několik let jsem pracovala ve farní kanceláři jako pastorační asistentka. Pokud se některým farnicím něco nepozdávalo, snažily se mě přesvědčit, abych se pana faráře zeptala/řekla mu... přitom jim o nic relativně nešlo! Byly důchodkyně nebo skorodůchodkyně, navíc bez pracovního poměru u Arcibiskupství či farnosti. 3) Rodinné klany. Kněz má na starost více farností

PetraO

nebo je-li ve městě, kde je biskupství, více funkcí (některé může dle kanonického práva z titulu svěcení vykonávat jen kněz a těch je málo). Takto vytížený-přetížený kněz je rád, že ve farnosti je zdravé jádro, rodina či několik rodin, které jsou aktivní a pracují pro farnost. Nemá tudíž ani sílu řešit vnitřní vztahy mezi farníky (pokud to není hodně přes čáru) a tak se může snadno stát, že ona rodina či rodinné klany ve skutečnosti rozhodují, kdo bude hoden se více angažovat apod., jednoduše farnost vnímají jako svůj soukromý podnik nebo domácnost. Tolik pohled konvertitky :). Jinak obecně si myslím, že mnohé je o lidech a že záleží taky z velké části na tom, jak a kdy se názor vyjádří.

KMirjam

@PetraO s temi klany to je presne a s rozhodovanim take. Dokonce nekdy ani sam farar nic nezmuze ptoti rozhodnuti rady. Nebo se ani nedozvi, ze ..treba nekomu, kdo se opravdu zapojit chtel, treba mel i vizi a projekt, a s fararem to konzultoval, nakonec ostrouha. Kdyz se to opakuje vickrat a u ruznych nabidek, cloveka to odradi. A taky mrzi... uz se vnucovat nebudu . :(

Zobrazit 3 komentáře »
Inigo

Souhlasím s Pavlem Marešem, že je třeba vyjadřovat nesouhlas s tím, když někdo napadá papeže Františka tímto způsobem. Podobně to je pro mě i tady na signálech, kde jsou předivné politické postoje mezi některými blogery, že ano? A někteří jsou u toho i dosti za hranou sarkasmu.

deFlegmatique

A sarkasmus je třeba vymýtit.

Inigo

Ne každý se učí u klasiků:
„Není nic horšího pro člověka než obdiv hlupáků.“ — George Bernard Shaw

Zdroj: https://citaty.net/citaty/18901-george-bernard-shaw-neni-nic-horsiho-pro-cloveka-nez-obdiv-hlupaku/

Zobrazit 5 komentářů »
Hannie

Bylo by hezké, kdyby byl dle toho i adekvátně zaplacen (všude na světě, nejen tady), měl podmínky vzdělávat a jednalo se s ním také s úctou a zdravým respektem.

Zobrazit 1 komentář »
Napsat komentář »
KMirjam

Věřím však, že kdyby se lecktremu seniorovi dala příležitost, a samozřejmě byla u mladších i ochota naslouchat, mohlo by to být nejen příjemné a povzbudivé pro všechny, ale mohlo by to mít i význam.
Jenže společnost je tak nastavena celá a mezigenerační nevraživost vzájemně se posilující roste. A aby církev ve svém prostředí vytvořila nějaký pokud s mezigeneračními akcemi či setkáními, by asi opravdu nemělo šanci . Natolik je to rozšířené kam oko pohledné.

Čest výjimkám mezi starými a především mladými, kteří se vzájemně berou aspoň trochu vážně. Myslím i mimo rodinné prostředí, kde to snad ještě aspoň trochu funguje.

Inigo

akční senioři na netu: https://www.simeon.cz/

Zobrazit 7 komentářů »
KMirjam

Jen je velká škoda, že znova ožívá az graduje jistá mezigenerační nevraživost. A to nejen mezi mládeží a seniory, kde si často nemají jedni ani druzí co vyčítat. Ale když vzpomenu na nedůvěru, az útočnost nejstarších seniorek, když jsem se mezi ně ve svych teprve necelých 60 letech "vetrela", a nakolik jim jako argument stačilo že jsou starsi, takže ," vědí," nevím jestli je z toho cesta. :(

KMirjam

Jedno takové " vedení" mě ale nadchlo. Když se babka začala kroutit, že je toho v Bibli zbytečně moc. A proč prý Pan Ježíš prostě to svý učení neshrnul do dvou vět , protože bychom to aspoň nemuseli všechno znát :))

Zobrazit 2 komentáře »