Napsat komentář »

Pokračuju ve filosofování. @zdendanda ve mně vyprovokovala další přemýšlení nad tím, jestli pro mě znamená svoboda, že
A, můžu dělat to co chci
B, můžu dělat všechno (tedy i to co nechci)

Jak to máte vy?

HejTi

@ferenc - díky, já to nemyslel, že musíte nutně vybrat jednu z možností, tušil jsem, že nad tím někdo bude přemýšlet jinak.

Jo, ta "svoboda od" a "svoboda k" má něco do sebe.

HejTi

@icepoint "mohu dělat to, co nenaruší svobodu někoho druhého" - u toho strašně záleží jak se definuje svoboda, protože spoustou věcí omezuješ svobodu druhých a je to zcela OK - například si někam stoupneš a druhému tím omezíš svobodu v tom, že si tam on už stoupnout nemůže...

Zobrazit 11 komentářů »

Je jistota protiklad ke svobodě?

tapak

@HejTi třeba desatero jako jistota, je vnitřně dobrá jistota. Např. mám ze zkušenosti či z víry jistotu, že mluvit pravdu je lepší než lhát, ačkoli mi to v dané situaci přijde naopak. A taková jistota mě osvobozuje, takže ani ta 2 slova z původní otázky nejsou v protikladu.

Kdežto např. jistota ve finančním zabezpečení může být špatná, když mi brání se pohnout z místa (v rodině je finanční jistota potřebná a je nutné, aby peníze sloužily rodině a ne rodina penězům). Takže se může stát, že sice mám peníze, ale ty mě jen svazují a berou mi svobodu.

Zobrazit 12 komentářů »

Můj aktuální názor na Pozitivní evoluce po přítomnosti na Brněnské "diskuzi" s Karlem Janečkem: K samotnému setkání - Něco se mi líbilo, něco ne. Normálka. Otazníky zůstávají. Jestli s pozitivní evolucí souhlasím? V něčem jo, v něčem ne. Více na http://vezdare.cz/pozitivni-evoluce

embec

jdu na přednášku tento pátek v Hradci Králové...
jen pro Ty, kteří mají problém s nejasnými důvody apod (viz předchozí námitky k odkazu), uvádím toto:

Vyjádření ke vztahu Pozitivní evoluce a náboženství

Jediným průnikem mezi Pozitivní evolucí a náboženstvím je víra v existenci morálních hodnot. Filozofií pozitivní evoluce je komunikace a diskuze o hodnotách, přičemž každý člověk je svobodný ve svém vyjádření. Příznivec pozitivní evoluce může být libovolného náboženského nebo filozofického smýšlení a není pro nás podstatné jakého.

Posláním Pozitivní evoluce je propojení pozitivně smýšlejících lidí a vytvoření komunikačního prostoru právě za účelem implementace lidských a morálních hodnot do života náš všech.
(http://www.pozitivnievoluce.cz/cs-CZ/aktualne.html)

Zobrazit 1 komentář »