Přidal suposlav


Felicie není jenom typ škodovky, ale taky blahoslavená Paraguayská Karmelitka, která má dnes svátek. Anšto jsem ve svatých Latinoameričanech našel velkou zálibu, slavím ji jako slavnost. Coby sportovní fanoušek jsem k ní přišel (ke své ostudě) při aplikaci úsloví nedáš-dostaneš, kdy na Světovém dni mládeže jsem neměl nic pro Paraguayské poutníky, zatímco oni mi věnovali její obrázek s modlitbou. A tož se k ní dnes můžeme obrátit.

Komentáře

dromedar

"Úloha osobnosti v dějinách spočívá v její ochotě zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat."

Že na obrázku nepíšou nic o tom, ze které Villarrica pocházela a ve kterém Asunción zemřela, trochu jsem hledal po internetu. O tom, co na ní vlastně bylo tak svatého - proč blahořečili ji a ne někoho ze sourozenců nebo jinou sestru z konventu - jsem se dohromady nic nedočetl. "V mládí aktivní v Katolické akci, pak poslala milého do semináře a sama vstoupila na karmel, po pár letech se zbožnou průpovídkou na rtech umřela na žloutenku." Hm. Takových bylo. Not impressed.

Chinchulín

Hele tak to je trapné.

Např. mládí trávila vyučováním katechismu.

Obdivují na ní rozhodnost s jakou šla přímou cestou za Kristem. V Paraguayi je to stejně neobvyklé jako u nás. My jsme pouze bohatší o místní historické vzory.

Kéž se za tebe přimlouvá

dromedar

"Např. mládí trávila vyučováním katechismu."

Jako spousta jiných aktivistů KA stejné doby. A spousta jiných pak jistě taky vstoupila do klášterů.
Apriori nezpochybňuji svatost, ale kritisuji nápadný nedostatek snadno vygooglitelné a přiměřeně obsáhlé hagiografie. Z toho, co jsem našel, vidím akční zbožnou holku a jeptišku, ale ne světici.

"Kéž se za tebe přimlouvá"

Oželím. Kéž se za mě přimlouvají raději solidní svatí, co se za života skvěli ctnostmi i mocnými činy a po smrti z jejich hrobů stoupala libá vůně a svítila nad nimi světýlka. Přímluvou mučedníků samozřejmě taky nepohrdnu.

Zobrazit 3 komentáře »