Andrea Hýblová (Neposeda)

Jsem jeho dcera. Dcera sv. Pavla.
A dnes slavíme náš titulární svátek.

Komentáře

dromedar

"Dnes" 30. 6.? Jak se ten svátek jmenuje?

Vypadá to jako zbytek předkoncilního římského kalendáře. Po svátku sv. Petra a Pavla - s liturgickými texty převážně o tom prvním - bezprostředně následoval svátek "Připomínka sv. Pavla" (navzdory názvu to byl plnohodnotný svátek, byť v nižším stupni - ne pouhá připomínka). Liturgická reforma, hubící všechno, co reformátorům připadalo jako neužitečné opakování, ho samozřejmě smetla, ale že by alespoň u paulínek zůstal na svém místě?

Adalberto

https://www.paulinky.cz/clanky/Paulinske-kalendarium-9.html

dromedar

Asi budu muset přiznat, že neumím googlit (zkoušel jsem to).

"(Paulínská rodina má na tento den vlastní texty modlitby církve i liturgie mše sv.)"

@Neposeda Zveřejněte je! Když jsou celý rok samy zavřené v klášteře(rech) ve skříni, je těm textům určitě smutno.

Andrea Hýblová (Neposeda)

jejda, každy rad a kongregace ma nekdy nejaksy svuj specificky svatek ci slavnost a spousty pamatek apod. zalezi na historii.

@dromedar stav se nekdy u nas v komunite, s. anna se uz brzy vrati do CR,tak ti je muze ukazat

dromedar

Já je nechci jenom ukázat. Představoval bych si něco jako malou knížečku, kde bude na obálce vpředu pózovat sv. Pavel s mečem, vzadu se budou zubit bl.&ct. zakladatelé a uvnitř budou ty liturgické texty a třeba ještě nějaká ta paulínská neliturgická modlitba a pár slov o historii a spiritualitě řádu. A fanoušci paulínek (jakož i dromedáři zvědaví na liturgické texty) si to budou nadšeně kupovat, váš řádový svátek bude o něco známější, budou se na něj sbíhat větší davy lidu, a bude to moc pěkné.

"Alternativa pro chudé" by bylo vystavit ty texty na internetu, jako to různými způsoby dělá řada jiných řádů. A vy jste přeci ta kongregace zaměřená na hlásání skrz média, tak je vlastně trochu divné, že třeba františkáni ano a vy ne, ne?

Andrea Hýblová (Neposeda)

vsak takové veci dávno mame,zkus strejdu googla... samozrejme ne asi tak, jak si prestavujes. to je vyzva, ale dokud nas je pet a pul, prednost maji knihy vseobecne a prodejne. ale zase v radiu i tv (krestanskem i nekrestanskem, ceskem, slovenskem i vatikanskem) jsme mluvily na tato temata hodne krat. a casopisy a noviny a nas web a nase katalogy s prilohou jako Pavel toho byly plne... po kapkach. Ze by si to nekdo vzal jako diplomku sjednotit vse na jedno misto? Me se to ve volnych chvilkach bohuzel nepodarilo... vzdycky melo neco vetsi prioritu a vesmes jsem s tou prioritou i souhlasila:-)

Zobrazit 6 komentářů »

Podrobnosti