Andrea Hýblová (Neposeda)

Mezináboženský dialog na hřbitově...

Komentáře

LidiLidi

Přijde mi to stejně úsměvné, jako uvádění titulů na náhrobcích. ;-)

JiKu

Není mi zřejmé, v jakém smyslu to považujete za dialog.

KMirjam

@LidiLidi proč? Tituly se týkají dosaženého vzdělání a pokud vím. školství se na rozdíl od světových náboženství nezabývají nadějemi na posmrtný život. Čili analogie ..poněkud úsměvná. :-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

tak tedy mezináboženské poklidné spočívání:-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

i když ti, co to tam dávali, se museli jistě domluvit, že to takhle chtějí a nevadí to

LidiLidi

KMirjam: No, ve smrti jsme si v tomto všichni rovni. Smrt nedělá rozdíly mezi titulovaným a netitulovaným ani mezi židem a křesťanem... takže v tomto mi to opravdu přijde úsměvné - jak se tady honíme každý za svou pravdou, titulem, stresujem se kvůli tomu a válčíme a dokonce si to necháváme tesat na náhrobky. A přitom to v perspektivě věčnosti (ke které máme směřovat) nemá vůbec žádný význam. :-D

Andrea Hýblová (Neposeda)

já třeba na hrobě kříž chci mít - jako vyznání víry v Ježíše Spasitele (holoubci mi nestačí)

KMirjam

@LidiLidi. K té věčnosti dospíváme každý jinou cestou. A ta cesta krom jejího obsahu vnitřního je i přihlášením se k tradici předchozích generací , které touto cestou šli. Pomníky jsou především pro pozůstalé. To byste mohl rovnou říci, že jsou zbytečně i náhrobky, možná i hroby a ostatky by bylo nejlepší jen tak pohodit.

LidiLidi

KMirjam: No, tak to jste mě zřejmě vůbec nepochopila a překroutila to tím nejhorším možným způsobem... budiž.
Já se tomu nevysmívám ani to nechci dehonestovat. Úsměvná mi přijde především ta rovina, kdy si tady navzájem vedeme mezináboženské spory, nesneseme se ani přes půl planety a nakonec skončíme jako sousedi na hřbitově.
A co se týče důležitosti náhrobků, tak to je opravdu velká otázka. Jsou kultury, které žádné hroby a náhrobky nepotřebují a přesto to neznamená, že se nehlásí k hodnotám předků. Naopak u nich lze vysledovat mnohem větší úcta k zemřelým a mnohem přirozenější vnímání smrti než u nás.

Zobrazit 9 komentářů »

Podrobnosti