Komentáře

JiridloAA

Ale, ja se tu snazim hajit postoj krestanskeho vyznani... (jsme prece na krestanskem portalu, ne? :) )
Buh ma prece TAKY SVOBODU, jinak by nemohl MILOVAT (Buh neni prece omezeny v nicem, cili ma i svobodu, svobodnou vuli, i BEZ VULE neni mozna laska -> jelikoz laska je CHTIT DOBRO DRUHEHO, a dalo by se psat dal) ... a Buh JE Laska! ;)
a nam dal tez svobodu, protoze jsme stvoreni k Jeho Obrazu - pro Lasku a z Lasky Boha. :)

jk7

On ten váš výrok "On ze své podstaty dělá vždy to nejlepší" představu determinovanosti přímo jeho vlastní podstatou docela navozuje, ale nechci být malicherný :-)

JiridloAA

To ze to navozuje prece ale neznamena, ze to vylucuje. ;)
Navic ona ta determinovanost svym zpusobem u Boha je, jelikoz On neni uplne spoutan casem -> OVSEM to neznamena, ze by NEBYL BOHEM ZIVYCH A BOHEM ZIVYM, cili ... (i tedy stvorena) ziva bytost uz jen tim, ze je ziva a ze se tedy nejak (dynamicky) rozviji, jedna, a tak.. tak pokud ma svobodnou vuli, tak jedna podle sve svobodne vule.
Buh JE tedy sice "mimo cas" ale jako ZIVY Buh a jako LASKA ma svobodnou vuli (i kdyz je VSEVEDOUCI), to neznamena, ze by JEHO ZIVOT V TROJICI byl ... "nejak lidsky nudny tim, ze by byl uplne determinovany - stagnujici,a nikam nerostl" ... TUTO svoji vlastnost dal v mensich mirach i stvorenym bytostem, andelum, lidem, tak jak chtel.
Dobrym prikladem tohoto principu je Jezis, vzdyt On je Bohem i Clovekem

JiridloAA

zaroven, to znamena, ze ... jako clovek se vyvijel a jako Buh byl sice stale stejny vcera, dnes i naveky - ALE JE ZIVY a Jeho Laska tudiz je TAKY ZIVA - a tudiz Jeho Laska je stale rostouci, ... "Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá."
(povsimnout si vidu nedokonaveho - vytrva)

Myslim, ze ten hlavni problem je v tom, ze temito smery debaty se clovek snazi "ZMENSIT Nekoho TAK VELIKEHO JAKO BUH pouhymi popisy lidske reci"... i kdyz popisy lidske reci se Bozi Pravde priblizujeme pouze castecne. :)

spitfire

Pokud jsou před Bohem dány možnosti, ze kterých si vybírá tu nejlepší, tak už není TOP. Je tu něco "nad" ním, něco, co před něj ty možnosti klade.

Pokud si tedy z těch možností Bůh vybírá tu nejlepší, tak v tom žádná svoboda není. Je to jenom jedna z možností. Vaše hodnocení, že je to ta nejlepší s tím nijak nesouvisí.

Nevím kde jste přišel na to, že když si Bůh vybírá z více možností a vybírá si tu nejlepší, je křesťanský názor?

jk7

"To ze to navozuje prece ale neznamena, ze to vylucuje. ;)"

To, že to navozuje, znamená, že to vyjadřuje.

jk7

spitfire: "Nevím kde jste přišel na to, že když si Bůh vybírá z více možností a vybírá si tu nejlepší, je křesťanský názor?"

Dejme tomu, že to je celkem vzato názor biblický :-) Biblický Bůh si vyvolil ten či onen národ, toho či onoho jednotlivce - a vyvolení je výraz, který by byl bez více alternativ nevhodný. Věřící přitom mohou říci, že před Boha nikdo tyto alternativy nestaví, protože je vytváří on sám. O Bohu lze ostatně říci i to (a také se to jinými slovy v mnoha ohledech vlastně říká), že je kulatým čtvercem, přičemž ale lze tvrdit, že jde o vyjádření jevící se rozporně pouze z naší perspektivy a že všechny výpovědi o Bohu jsou pouze analogické. A je vymalováno, pokud někoho taková sofistika uspokojuje.

spitfire

"Věřící přitom mohou říci, že před Boha nikdo tyto alternativy nestaví, protože je vytváří on sám."

Pokud JiridloAA nedokáže prokázat, že jsou ty možnosti autonomní, pak je zbytečné vůbec je jako možnosti uvažovat.
Konflikt svoboda VS nesvoboda, například v rozhodování se určitým způsobem dá obejít a není pak nutné, aby možnosti byly autonomní.

JiridloAA

Omlouvam se, ze jsem neodpovedel, chtel jsem napsat zase nejaky sloh, ...
ale vite co?? ;) PROC se hadat... ja si myslim, ze mam pravdu ... vy si myslite, ze mate pravdu...
a me takovyhle hadky na uplne jine tema, nezli byl puvodni citat na fotce uz nebavi, navic na ne nemam moc casu.

Rozhodne preju -> AT VAM PAN ZEHNA! a s timto se prozatim loucim. :) +

Jirka

spitfire

Já doufám, že máte pravdu vy, respektive křesťanství.
Mít pravdu nebo spíše uspokojení z toho mít pravdu je taková poslední útěcha před neúspěchem.

Zobrazit 24 komentářů »

Podrobnosti

Přidal JiridloAA