Fórum církve

Zdravím!
Ráda bych se zeptala, jakou roli chce církev hrát v politickém životě, zejména ve vztahu k nenávistným vyjádřením na internetu a častým argumentům "obrany křesťanských hodnot", přičemž si každý pod tím představuje to, co se mu aktuálně hodí. Neměla by se církev začít aktivně bránit? A vyslovovat vlastní názory na věc? Pokud ano, čí názory by to měly být - kolektivu ČBK nebo významných představitelů...?

Stanislav Přibyl

1. To je velmi komplikovaná otázka - tak jak je postavená. Církev, resp. její představitelé, má mít určitou roli. Ta je na jedné straně prorocká, to jestže má burcovat a poukazovat nejen na hodnoty, ale na vztahy: především na vztah k Bohu, který je potřeba udržet si za každou cenu. Tento vztah by potom měl vyzařovat určité kvality, kterým říkáme křesťanské hodnoty. Mezi tyto hodnoty patří i vysmívaná dvojice pravda a láska. Pro nás křesťany je však nutné si uvědomit, že poslední (nebo první) instancí je živý Bůh, který je a zůstává tajemstvím, a zcela se vymyká našim představám.
Tak jako všechno, i tzv. křesťanské hodnoty, se mohou v rukou nekompetentních lidí stát nebezpečnou zbraní. K tomu přistupuje moc médií a citlivost vůči nim, kdy zajímavé je prvoplánově jen to, co je negativní.

Stanislav Přibyl

2. Církev je právě v tomto dvojím ohni - na jedné straně je povinnost být světlem a solí, na straně druhé je zde trvale velké nebezpečí, že vyjádření bude otočeno a dezinterpretováno. Proto někdy to váhání.
Rád bych připomenul, že církev to nejsou jen její představitelé, ale tvoří ji všichni pokřtění. Myslím, že naším úkolem je pokusit se pochopit výzvy současnosti, předkládat je Pánu v modlitbě a potom teprve mluvit.
Jménem církve se v celonárodním měřítku vyslovují biskupové, po dohodě ČBK jako instituce.
Nezastírám, že na tomto poli máme před sebou hodně práce.
Můj osobní názor je ten, že pokud se nějaké postoje pouze obracejí do minulosti a postrádají výhled do budoucna, nejsou plně křesťanské. V Kristu je totiž naše budoucnost!

Zobrazit 2 komentáře »