Emauzy OSB

Tady píše dr. Slavický o tištěném "Graduale Romanum slavonico idiomate", ale zatím jsem po něm nenašel ani stopy a vzhledem k nákladnosti tisku notovaných knih a velikosti trhu pro takový podnik jsem nakloněn považovat tu zprávu za fámu.
https://www.casopisharmonie.cz/rozhovory/choral-po-tridentskem-koncilu.html #staroslověnština

tina

To také nebyl nejspíš misál pro Čechy ani Moravu, ale pro jižní Slovany:
https://www.newliturgicalmovement.org/2011/07/glagolitic-missal-missale-romanum.html

dromedar

O celé řadě vydání hlaholského misálu (samozřejmě pro jižní Slovany) nikdo nepochybuje, ale tady je řeč o _graduálu_. A já opravdu mám za to, že v době, kdy byl k disposici knihtisk vč. technických řešení pro tisk notace, nebyla poptávka po hlaholských graduálech obchodně zajímavá. Investice by byla mamutí a tiskaři by se nevrátila. Hlaholský graduál (pokud něco takového vůbec existovalo) by rozhodně byl typ knihy, co by se i v novověku opisovala ručně.

dromedar

Později jsem narazil na Slavického chorvatský článek
https://hrcak.srce.hr/file/172697
kde na s. 260 uvádí, že si Josef Vajs přivezl hlaholský graduál ze studií v Římě a jako zdroj cituje
http://www.depositum.cz/knihovny/ckd/tiskclanek.php?id=c_24179 , s. 419, kde se ovšem píše, že se Vajsovi v Římě podařilo koupit hlaholský _breviář_ (na tom opět nic podivuhodného není - breviář, stejně jako misál, několikrát vytištěn byl).
Čili všechno zatím nasvědčuje tomu, že tištěné "Graduale Romanum slavonico idiomate" je čirá legenda, jejímž původcem je dr. Slavický.

tina

Nicméně něco jako hlaholský graduál v některé knihovně Akademie věd existuje. Ale možná jde opravdu o rukopis. Příležitostně se zeptám Jiřího Kuba. V Dalmácii měli dlouhou tradici v užívání církevní slovanštiny - povolení dostali cca 100 let před založením Emauz, zpívali na chorální nápěvy, tak za ta staletí spíš nápěvy pro propria vytvořili než nevytvořili :)

dromedar

"Nicméně něco jako hlaholský graduál v některé knihovně Akademie věd existuje. Ale možná jde opravdu o rukopis."

O jednom rukopisném graduálu v jedné z našich knihoven (spíš v Muzeu než v AV) vím, ale včera jsem za nic na světě nemohl najít ani kde to mám poznamenáno, ani jeho záznam přímo v katalozích. Každopádně to byl rukopis novodobý, z 20. stol. z Emauz. Rozsah si nepamatuju. Možná jenom těch pár příležitostí podle indultu Benedikta XV., možná přípravná práce pro případné velkorysejší povolení.

"V Dalmácii ... zpívali na chorální nápěvy"

Zatím snad všechno, co jsem viděl a slyšel z dalmátského církevního zpěvu, mělo nápěvy místního folklorního rázu, po chorálu ani stopy.

Zobrazit 5 komentářů »