O emauzské hře vánoční vím, že ji @tina se svými spolupěvci provozovává (a já jsem se na ni ještě nikdy nevypravil), o té velikonoční čtu prvně
http://cyril.sdh.cz/nahled.php?t=&id=4382

dromedar

I když ta možná není tak věhlasná prostě proto, že nebyla nijak zvlášť emauzská, nýbrž vykopaná ze středověkých rukopisů.

tina

Liturgická hra vánoční se považovala za ztracenou, ale byla dobře zdokumentována v dobovém tisku. Tak někdy v letech 2001/2002 Anitra psala diplomku na téma rekonstrukce a chodila za bratrem Jeronýmem a společně dohledávali texty v liturgických knihách. Pak diplomku obhájila a krátce poté fra Jeroným našel v klášteře krabici plnou not s onou hrou. Tak když už se našla poté, co byla zrekonstruována a zjistilo se, že dost přesně, tak padlo rozhodnutí, že by se taky u Betléma měla zpívat.

tina

O liturgické hře velikonoční v Emauzích se toho ví mnohem méně. Já bych byla pro provádění středověké hry o emauzských učednících - ta má svůj původ někde ve Francii.

dromedar

Já bych byl pro provádění velikonoční hry "secundum veram rubricam Ecclesiae pragensis", i když ta se pro použití jako "kulturní událost" svou stručností samozřejmě vůbec nehodí
http://daten.digitale-sammlungen.de/bsb00018698/image_183 (pravý sloupec)

Zobrazit 4 komentáře »