dromedar

dromedar / Jakub Pavlík

JiKu

Nějak mi vytanulo na mysli "pastoribus gratia, gregis obsequentia". Tak jsem se na to kouknul. Ale předně to je jen "pastori", a pak je to v úplně jiné souvislosti, než orace. Prostě se tam vyjmenovávají nositelé různých funkcí (nobiscum orantibus) a za ně se tedy modlíme, prosíme.


http://choral.sdh.cz/?a=1&id=361

Jo, souhlasím v tomto ohledu s dromedarem, i když mi chlupy na zádech a tesáky v hubě apriori nerostou.

JiKu

Nedávno mě nasral jeden z našich mainstreamových komentátorů větou, kterou komentoval něco, co se konzervativcům mého ražení nelíbí (a co zpravidla pozitivně kvituje dromedar): "Je to trend. Může se někomu nelíbit, ale to je asi tak vše, co proti tomu může dělat."

Nedá mi, abych tuto větu trochu zlomyslně nepoužil proti dromedarovi, i když se s ním v této věci shoduji.

Díky padlé lidské přirozenosti je podle mě lidstvo (jednotliví lidé) odsouzeno k neustálému aktivnímu odporu vůči trendům, s kterými nelze zdánlivě nic dělat, nechce-li skončit v situaci, kdy se ona padlost lidské přirozenosti projeví plnou silou a bez korektivu.

KMirjam

Ciste teoreticky. Co kdyz je padlost a vzdor proti prirozenosti soucasti prirozenosti? ;)

dromedar

@JiKu Spíš nerozumím. Kde vidíte (pokud jde o liturgické modlení, příp. liturgii vůbec) trend, proti kterému se zdánlivě nedá nic dělat, příp. projev padlosti lidské přirozenosti plnou silou a bez korektivu?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Díky moc. Je to velmi čtivé.

Zobrazit 5 komentářů »