dromedar

dromedar / Jakub Pavlík

tina

Jen aby si autoři citovaného úryvku nepletili polyfonii s figurálkama!

dromedar

Já je neznám a nechci je podceňovat, ale z obsahu knížky mi přijde, že toto rozlišení je pod jejich rozlišovací schopnost :)

tina

Spíš asi polyfonii opravdu nikdy neslyšeli. Kostelní sbory ji většinou nezpívají, protože ji zazpívá (a capella) opravdu jenom ten, kdo zpívat umí. V tomto ohledu jsou samozřejmě figurálky pro (nejenom) amatérské zpěváky vděčnější, protože v doprovodu orchestru se kde co falešného ztratí...

MohutnýPšouk

Osobně považuji samotnou liturgii, zejména pak mši svatou, za zcela přežilý a do dnešní doby nenáležitý útvar. Potřebuje snad ve víře dospělý křesťan pravidelné pásmo promluv a zpěvů, gradující v podání ruky náhodnému kolemstojícímu?
Netvrdím, že pro děti, negry, neprovdané ženy a vůbec primitivy to snad určitý kultivující význam nemůže mít, ovšem jak k tomu přijdou dospělí křesťané?
Zde se nabízí kategoriální pastorace: místo povinné, pravidelné, pravidelně nezáživné liturgie pořádat rozmanité kulturní a vzdělávací akce na míru jednotlivým kategoriím. Třeba kurs bylinkaření pro ženy, domácího pivovarnictví pro muže, přežití v africké divočině pro negry, pimprlové divadélko pro děti, vyučovat jazykům, hře a zpěvu, etiketě, atd. Sem tam třeba koncert či oběd a neformální beseda s biskupem.

Zobrazit 5 komentářů »