Tradiční evropské hodnoty?

Kollenka
Kollenka
Zajímalo by mě, co si představujete pod pojmem evropské hodnoty, někdy to bývá formulované také jako evropské křesťanské hodnoty atd., které je prý potřeba v dnešní době hájit a bránit (otázka zní před čím/kým?). Díky za odpovědi.
spitfire
spitfire
Byrokracie. Jedinou hodnotou, která nás dovedla k tomu to stavu západní civilizace je byrokracie.
Mluví se o míře blahobytu, a bezpečí atp., a to všechno máme, díky byrokracii. Největším aktuálním nebezpečím je to, jak se mnozí politici snaží byrokracii špinit a vytvářet dojem, že bezmála polovina byrokracie je bezúčelná. Dělá to Topolánek, dělá to Zeman... .
Jedinec není ohrožen byrokratickou mašinérií, jak to záměrně zkreslují někteří vykladači díla Franze Kafky. Naopak, člověk se v moderním světě stává obětí tím, že je vyloučen z byrokratického řízení, jak to prorocky zachytil Franz Kafka (Zámek, Proces). Byrokracie není slepá, ale nemá zrak a je to jediná spravedlnost, kterou máme. Pokud jste vyloučena z byrokratického řízení, je peklo tou lepší variantou. V mnoha pojetích pekla je právě peklo metaforou byrokracie, tedy spravedlnosti.
Baron
Baron
Podle mě nic takového jako Evropské hodnoty nejsou. V každé zemi je to jinak. Když se na to podíváš z politického pohledu tak Evropské hodnoty jsou ty, které se povede prosadit v politice v EU.

Zajímavé by bylo také podívat se na to jak dokáže EU tolerovat odlišnost hodnot jednotlivých zemí. Podle mě to v EU nefunguje. Například když řekneme ne migrantům, ne islámu, tak nás začnou nazývat islámofoby a snaží se vynutit svoje hodnoty i pro druhé (ony návrhy na zavedení sankcí, apod.).

Pokud by někdo chtěl zachovat Evropské hodnoty, tak by je musel umět taky tolerovat. Ale Německo má dlouhodobý sklon vnucovat svou představu o světě druhým lidem a "cítí se" nadřazeně. Není to nedávno co se Němci považovali za nadřazenou rasu, tak jak by asi mohla ta Evropská tolerance fungovat?
Baron
Baron
Evropské hodnoty a evropské křesťanské hodnoty jsou ve skutečnosti něco jiného. Společné hodnoty těžko hledat. V Evropě je mnoho národů a těžko najít průsečík. V dávné minulosti bylo společnou hodnotou křesťanství. Jenže to už neplatí od dob, kdy do Evropy "zavítali" muslimové (ve skutečnosti tu ty nájezdníky nikdo nevítal). A právě kvůli dvou náboženstvím, které jsou diametrálně ve vzájemném rozporu není možné najít průsečík. Podle mě společné hodnoty je jen iluze. Z historického hlediska víme, že muslimové přišli a násilně přinutili křesťany a nevěřící aby konvertovali k islámu. Naopak to nejde, to vás zabijí. Současně víme, že ani křesťanství nebylo tolerantní, bylo bezostyšně zkorumpované a násilnické, vedli se boje o moc a vedou dodnes, jen už to dneska nemá tolik násilnickou povahu.

Chcete-li hledat společné hodnoty, pak bychom mohli najít právě ten boj o moc, války a násilí, opakující se napříč celou Evropou. Ale to asi nechcete, zřejmě chcete nějaké pozitivní hodnoty, které lidi spojují a ne rozdělují. Nic mě nenapadá. Muslimové se považují za nadřazenou rasu a křesťané zase netolerují homosexualitu, které je nezbytně také součástí dědictví Evropy např. v podobě Love Parade.

Něco jsem přeci našel. Společným dědictvím je civilizace jako taková - snaha o rozvoj ekonomiky, vzdělání a kultury. To je typické pro všechny Evropské země. Díky migraci národů z jihu a jihovýchodu tento trend začíná spomalovat a v budoucnu lze očekávat velké rasové/náboženské konflikty, které budou brzdit ekonomiku i kulturu.
Baron
Baron
Dík za odkaz, tak jsem to tam okomentoval. Můj názor na rozpad manželství u mladých lidí.
Můj názor je, že evropské hodnoty, tedy mám na mysli ty tradiční, společné všem obyvatelům Evropy.
Oponent
Oponent
Súhlasím v mnohom s Baronom. Napísal to vcelku výstižne a hlavne oddelili hodnoty Európy a kresťanské hodnoty/Európy/.
Uvažujme,.......veríme ,že vesmír sa riadi istými normami/NORMOU/zákonitosťami a je presne nastavený. A to ako z hľadiska matematického,fyzikálneho a podobne.
A ak narušíme tieto normy,ak sa nimi neriadime,....tak to pocítime.na vlastnej koži,....či už hneď,alebo neskôr.
Presne takto fungujú aj duchovné zákonitosti, normy,hodnoty v celom vesmíre.
Teda,nemôžme hovoriť,že normy,hodnoty sú záležitosťou osobného vkusu, alebo to závisí od toho,kde sme sa narodili a podobne. Aj tie hodnoty sú presne dané. Tou NORMOU tu je samozrejme Biblia.
A ak je to Biblia.......tak to nemôže byť Korán,alebo, nejaké védy,upanišády, a podobne. A to platí aj na rôzne ľudské a filozofické pohľady na hodnoty.
Už aj z tohto potom môžme vidieť,že nie všetky hodnoty sú správne,kresťanské.
Ak niekomu Biblia dovoľuje chytiť zbraň do ruky a ísť bojovať,....a inému nie, tak je zrejme,že oboje nemôže byť správne.A práve daná NORMA ,/Biblia/ by to mala posúdiť,čo je správne,biblické?
Pretože ak sa mýlim, tak ako v prípade fyzikálneho sveta, tak aj v tomto prípade sa dôsledky dostavia.
A je jedno ,či si ja vojnu, zabíjanie nejako obhájim,ospravedlním. Na to mám legitímne právo, ale NIEKTO to raz posúdi,či som sa skutočne držal noriem Biblie. A to je len jeden príklad.
A tak je zrejme,že pravda je len jedna, aj o tých správnych hodnotách a to sa týka všetkého.
Ak Pavol píše, že,..."to,čo obetujú národy/pohania/, obetujú démonom",....tak nutne dochádzam k záveru,že hodnoty niekoho sú zlé a nesprávne.
Logicky,....ak vidím rozdelený, kresťanský dom, tak opäť mi je jasné......že nie všetci môžu mať pravdu a nie všetci kresťania zastávajú správne hodnoty.
Pavol v 1 Kor.4:4-5 píše....:"Lebo ničoho nie som si vedomý, ale nie v tom je moje ospravedlnenie; ale Pán je Ten, ktorý ma súdi. 5 Preto nič nesúďte predčasne, dokiaľ nepríde Pán, ktorý osvieti to, čo je vo tme skryté, a zjaví úmysly sŕdc, a vtedy každý dostane pochvalu od Boha."
---------------------------------------------------------------------------------
A tak je to AUTOR danej NORMY/Boh/ a teda,správnych hodnôt,ktorý "každému zjaví" aké hodnoty vyznával.
A to tak,......že tí,čo vyznávali nesprávne hodnoty,budú spať spánkom večnej smrti, a tí druhí zdedia večný život,keď budú vzkriesení!
To je názor kresťanský a som si vedomí,že ten názor svetský je úplne iný, čo akceptujem,ale ako som už napísal a tomu veria aj mnohí neveriaci,že "Pravda raz zvíťazí"!
Já s tím takto úplně, protože aby mě přesvědčily důkazy, tak je jedno jestli věřící nebo nevěřící.
Více informací však nikdy neškodí, od toho je vhodné vzdělání; vždyť právě evropské univerzity evropské hodnoty založily a z nich také vycházejí.
Oponent
Oponent
Opakujem sa Hercšprungraslteriér,.....dnes sa stali hodnoty záležitosťou osobného vkusu jednotlivcov.
A to platí aj na dané univerzity. Samozrejme, verejne proklamujeme mnohé,spoločné hodnoty, a to jak v duchu Európy, tak v duchu kresťanstva,.......ale v živote /v praxi/ vidíme úplne niečo iné.
Fasolla
Fasolla
Kdo mluví o evropských hodnotách, je vesměs grázl, který vám maluje vidinu čehosi „krásného“ a „cenného“, aby vám pak místo hodnot podstrčil svoji ideologii. Žádné evropské hodnoty ve skutečnosti neexistují.
Oponent
Oponent
Existujú len biblické/kresťanské hodnoty/ za predpokladu ,že veríme v Boha Biblie. Lenže aj tu je problém, pretože mnohí pseudokresťania a iní vydávali a vydávajú za hodnoty to, čo patrí k degradácií hodnôt a ľudskosti. A to v takej miere, že tu môžme smelo hovoriť o zvrátenosti niekoho, kto "posvätil" aj zlo a nezákonnosť.
RealToltekDzehenuti
RealToltekDzehenuti
evropské hodnota.... pornoherečka vydávající se za Svatou....takhle přesně ji vnímám
Oponent
Oponent
Presne! Dnes sú už hodnoty úplne prekrútené a spĺňa sa dnes proroctvo: .... "Beda tým, čo zlé nazývajú dobrým a dobré zlým, čo tmu pokladajú za svetlo a svetlo za tmu, horké pokladajú za sladké a sladké za horké." Izaiáš 5,20