"Mezicírkevní/mezináboženská migrace"

psycho-kat
psycho-kat
Dromedar nebere (v tomto případě) Bozi jméno nadarmo. Mluví o názvu náboženské skupiny a to je sacra rozdíl s dovolením...
dromedar
dromedar
@Oponent Do jisté míry máte pravdu - i když tu "jehovista" říkám jako všední technické označení člena dané náboženské společnosti, toto označení může být vnímáno jako latentně hanlivé, tedy, řekněme, nadávka.
Používat Boží jméno jako součást nadávky bezpochyby je "braní jména Božího nadarmo".
Avšak jméno "Jehova" není v češtině ani katolickou církví, ani žádnou z mně známých významnějších církví protestantských, běžně užíváno jako Boží jméno, a evokuje především Vaši náboženskou společnost, která ho (pokud vím, jako jediná) jako Boží jméno užívá. Tedy tu za mě o "braní jména Božího nadarmo" nejde.
Oponent
Oponent
psycho-kat,.....to je zvláštny druh alibizmu. Teda, keď budem nadávať a v nadávke použijem Božie meno, tak nič zlé nerobím? A mne nešlo o "bratie Božieho mena nadarmo", lebo, to nie je celkom pravda. My môžeme bežne používať Božie meno, ale daný text/prikázanie/ hovorí, že ho nemáme používať- "nehodne,nevhodne, nepatričným-urážlivým spôsobom", a podobne. A "jehovisti", nie je názov náboženské skupiny. Mám dojem, že sa to značne líši od mena/názvu/ Jehovovi svedkovia?!......a to je sacra rozdíl s dovolením...
Oponent
Oponent
dromedar- zaujímavý pohľad. Formu Božieho mena Jehova, používala aj RKC, a v anglicky hovoriacich krajinách, je táto forma v popredí. A je čudné,že to neviete. Meno - Jehova/nie tetragramaton/ nájdete na kostoloch, pomníkoch, sochách, minciach , v katolíckych publikáciách a podobne. Hlavne v čase, keď sa JS chytili tejto formy Božieho mena, ste volili vy, tú druhú./Jahve/
Ale je úplne nepodstatné, akú formu si zvolíme, nakoľko dané meno v niektorých krajinách aj tak má úplne inú výslovnosť. To vidíme aj na bežných , ľudských menách. Trebárs meno Ján má toľko rozdielnych ekvivalentov, že mnohí ani nevedia, že dané meno je vlastne - Ján/Honza/
Problém ja tu vidím v tom, že sa dané Božie meno vymazalo z biblických prekladov, a z povedomia ľudí. Dokonca Vatikán rozposlal prípis/ako som už citoval/ "o nepoužívaní tohto mena". Prikladám:https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjSrKvHvJviAhVvBGMBHSW3AigQFjACegQIABAB&url=https%3A%2F%2Flh.kbs.sk%2Fdocs%2Fbmeno.htm&usg=AOvVaw3AHuIbIMvLNteIwQ_ElYKs
Ja chápem, že pre vás je Ježiš Bohom,....a tak Otca treba odložiť do archívu, aby náhodou niekto neprišiel na fakt, že skutočným, jediným Bohom je JEHOVA/Jahve,JHVH/, a nie Ježiš Kristus. A že trojica/triáda/ je len pohanský konštrukt, ktorým chcel Boží odporca skaziť kresťanstvo.A čo sa mu aj podarilo. Teda, nemáte pravdu,....používať Božie meno hanlivým spôsobom nie je správne/nie nadarmo, o tom nie je daný text/, akokoľvek si to obhajujeme. https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiXz4y1vpviAhWnwqYKHcfvDpIQMwg-KAAwAA&url=http%3A%2F%2Fareopag.sk%2Fviewtopic.php%3Ff%3D6%26t%3D3479%26start%3D150&psig=AOvVaw1e3rKhG7iC5GWkwHgXh91T&ust=1557939332556566&ictx=3&uact=3
------------------------------
https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwjsy8qXv5viAhV9wsQBHY8TBN0QMwiPAShLMEs&url=http%3A%2F%2Fwww.bibelarchiv-vegelahn.de%2Fgebaeude_jehova.html&psig=AOvVaw1fJDAfkGfWfIblqGhY0QzK&ust=1557939539064682&ictx=3&uact=3
dromedar
dromedar
Jaká konvenční podoba Božího jména se používá v kterých jazycích je irelevantní, protože mě kritizujete za něco, co jsem napsal česky, a to je třeba posuzovat pravidly, slovní zásobou a konvencemi českého jazyka.

Pokud jde o problematiku přepisování tetragramu, SZ Božího jména, v českých biblických překladech je prastarou tradicí užívat pro ten účel staré slovanské slovo "Hospodin".
To, že se v poslední době v katolické církvi spíš upouští od užívání vokalizovaných podob tetragramu i tam, kde to po nějakou dobu obvyklé bylo (mj. v Německu), je dáno především ohledem na židy.

"Ja chápem, že pre vás je Ježiš Bohom,....a tak Otca treba odložiť do archívu"
To je samozřejmě zcela zlovolná a nesmyslná desinterpretace, která nemá ani nejmenší oporu v katolické věrouce. O žádné "odkládání Otce do archivu" nejde.

"A že trojica/triáda/ je len pohanský konštrukt, ktorým chcel Boží odporca skaziť kresťanstvo."
Tak hlavně, že na to vaši slavní zakladatelé včas přišli. Přejeme šťastný boj o jedno ze 144000 VIP míst.
KMirjam
KMirjam
@dromedar. Mám sousedku, SJ. A tak jsem se dozvěděla, že těch 144000 VIP které mají ty své záruky sestávají nejen že samotných SJ, prý jsou mezi nimi i ti, které jsme upálili :). Jelikož bydlím v místech, kde mají SJ hlavní svatyni pro celou ČR, je tam velká líheň, co krok, to stánek SJ nebo " vlk samotář ". Tuhle jsem to slizla nejen tradičně za upalování, odpustky a hromadění majetku, ale jsem prý osobně zodpovědná za ukřižování Krista! Možná nám narůstají kompetence. :)
Oponent
Oponent
Mirjam, máš len sčasti pravdu. Väčšinu naplnili už židia a pohania v 1 storočí. A je to Božie vláda, ktorá bude v nebi, a mať pod správou nový svet a bude zem a ľudstvo viesť k dokonalosti.
A to, kto je začo zodpovedný určí Boh. Ale RKC a trinitárske kresťanstvo je opakovane v Písme označené ako "Bohom neschválené". /Veľký Babylon,....Ohola a Oholiba,....Duchovne mŕtva tretina zeme, zo Zjavenia 8 kapitola,.......človek neprávosti,.....a podobne./ Teda, nezľahčoval by som to.
Skúste schválne, kto je onou "duchovne mŕtvou tretinou zeme" zo Zjavenia 8 kapitoly? Tie dôkazy sedia len na niekoho , o kom sa tu teraz bavíme: http://milano.blog.pravda.sk/2019/05/03/hadanka-zivota-a-smrti/....HÁDANKA ŽIVOTA A SMRTI !!!
A ak vieme, čo je "krvná vina" /kolektívne vina/, tak slová o tej "zodpovednosti" sú správne.
Prečo napríklad Biblia vystríha:...."A počul som iný hlas, ktorý volal z neba: "Vyjdite z nej, ľud môj, aby ste neboli účastní na jej hriechoch a nedostalo sa vám z jej rán, 5 lebo jej hriechy siahajú až po nebo a Boh sa rozpamätal na jej neprávosti." Zjav.18,4
A správa pokračuje/24 verš/...."A našla sa v ňom krv prorokov a svätých a všetkých pobitých na zemi."
Už chápete? Teda, irónia nie je namieste, lebo ste v "smrteľne ohrozenom pásme",....a Veľký Babylon sa nedá našiť na nikoho, okrem,.......???
Viem, že máte teraz iné problémy/zrejme aj vás trápi ,že už budete mať iného Boha-alaha/, ale aj tak, treba urobiť kroky k náprave.
KMirjam
KMirjam
@Oponent chápu, ze vám záleží na spáse jako každému Ale věřte, já víc než na vaše soudy a interpretace důvěřují Bohu a jeho milosrdenství. Snažím se žít jak nejlépe dokáží, samozřejmě dělám plno chyb, ale co mě vede životem který nemam zrovna lehký, dál je Boží milost a láska, kterou mi dává pociťovat. Věřím mu zkrátka. Beztak každý cteme v Písmu po svém a interpretujeme si jej po svém, někteří se ve výkladu potkáváme více jiní méně, jiní vubec , ale když to tak člověk vezme komplexně, důležité je nakolik kdo dokáže žít Krista , následovat ho. Ostatní posoudí Bůh a já se nechám překvapit.

Komentář upraven .

KMirjam
KMirjam
@Oponent a skutečně mě netrápí že bych měla mít jiného Boha. Ostatně Alláh znamená arabsky Bůh. Nevim, proč by mě mělo trápit že má někdo jiného Boha , Já muslim nejsem a nebudu a nezabývám se tím.

Komentář upraven .

Oponent
Oponent
Chyby robíme každý,.....ale to je samozrejme. Skôr tu ja vidím problém v tom, že dnes sa opakuje presne navlas podobná situácia ako aj v 1 storočí.
Súhlasím s vami v mnohom,....ale predsa, pán Ježiš povedal, že máme "spoznať pravdu, a že tá nás oslobodí". A je to pravda, lebo často si my sami robíme problémy, keď nemáme presné poznanie Boha, a v jeho mene konáme nesprávne veci. Zrejme aj vi vidíte, že náboženský formalizmus dnes zabíja milióny ľudí?!
A tak "žít Krista", podľa môjho môžme len vtedy, ak poznáme dobre vôľu jeho Otca. Stále platí to ono: "Viera bez presného poznania je slepá". A Ježiš napríklad u Matúša 15,3-9 povedal niečo, čo by nás malo vieť k tomu, že by sme predsa len mali hlbšie skúmať.Aby naše "uctievanie nebolo zbytočné".
Oponent
Oponent
Ale viem, že mnohých katolíkov to trápi. Diskutoval som na tú tému s mnohými, a odmietajú iniciatívu pápeža a slová o tom, že "Boh moslimov a Boh kresťanov je jeden a ten istý Boh". Nie je to pravda.
A to ešte "včera" platilo, tiež to známe - "mimo katolíckej cirkvi nieto spásy". Nuž čo, doba sa mení.
Niektorí len predsa pripúšťajú, že všetci predsa nemôžu mať pravdu, ak učia niečo iné, ....a ak aj "žijú toho Krista inak"?! Pekný deň.
Fasolla
Fasolla
1
ne
ne
ano
závažný
  • 1
  • 2