Papež kázal o vzájemnosti mládí a stáří

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

V pondělí 30. 9. kázal papež František v kapli Domu sv. Marty. V kázání vyzval k péči o děti a o staré lidi, a to jak v rodinách, tak ve společnosti jako celku. Podotkl, že odmítání věnovat pozornost dětem a starým lidem, protože nejsou produktivní, není znakem Boží přítomnosti.

Papež v kázání komentoval první liturgické čtení z knihy proroka Zachariáše (Zach 8,1-8):

První čtení popisuje příznaky Hospodinovy přítomnosti, která nás zlidšťuje a umožňuje nám uzrát. Příznakem kvetoucího života je hojnost dětí a starců, hojnost života v rodinách a ve společnosti.

Pokud se v rodinách a ve společnosti nachází úcta, péče a láska k životu, pokud se lid stará o nemohoucí, staré i mladé, opatruje je jako poklad, je to znamení Boží přítomnosti a příslib budoucnosti. 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Když národ zestárne a je bez dětí, když zjistíme, že v nějaké zemi je více lidí v důchodu než pracujících, je to tragické. Dnes mnoho zemí prožívá demografickou zimu. 

Tragické je také to, že se spolu s nedbalostí péče o staré lidi ztrácí tradice, která není muzeem starožitností, nýbrž lekcí a zárukou budoucnosti, mízou kořenů dávající stromu vzrůst, nést květy a plody. 

Jádrem Božího poselství je kultura naděje, kterou prezentují staří a mladí společně. Oni jsou jistotou přežití národa, vlasti a církve.

Nikdy nezapomenu na stařenku v jednom rumunském městě, když na mne pohlédla z pod šátku a nesla v náruči vnuka, kterého mi ukazovala jako by říkala: »To je moje vítězství.« Ten obraz obletěl svět a řekne víc, než toto kázání. 

 

Zdroje: 

https://www.vaticannews.va/en/pope-francis/mass-casa-santa-marta/2019-09/pope-mass-casa-santa-marta.html

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29983

 

Autor: Maajenka

Zobrazeno 901×
komentáře
RealToltekDzehenuti

Když národ zestárne a je bez dětí, když zjistíme, že v nějaké zemi je více lidí v důchodu než pracujících, je to tragické. Dnes mnoho zemí prožívá demografickou zimu……...no my dobře víme kam tím ten falešný prorok směřuje.

RealToltekDzehenuti

Normální lidé poctivě chodí do práce, nemají ani na byt. Sotva si pořídí jedno dítě aby finančně vyžili a zabezpečili tak dobře své děti aby nežili v bídě a tento zlořád podporuje šíření Islámu, vítá je tady a byl by rád kdyby se tu i pěkně množili a šířili svůj Islám na úkor poctivých a spravedlivých a křestanů.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.