Jeden tanec

Říká se, že tanec je modlitba nohou. Já tančím velice ráda. Ať hraje jakákoliv hudba, téměř vždy je možné využít ji k tanci. Tanec je skvělý způsob, jak se uvolnit, hýbat nebo třeba seznámit. O tanci jsou následující řádky.

Je pátek, deset hodin večer. Sotva plnoletá stojím u barového pultu. Hraje hlasitá hudba, uvnitř baru i na ulici je živo. V ruce třímám sklenici s vínem a popíjím. Vím, že vínečko přinese zdravíčko. Takové to zdravíčko, které vypadá jako červeň ve tvářích. Vlasy mám po lopatky rozpuštěné. V nezkrotných kudrnách by prsty milence bloudily rády. Tajím dech, kdo procitne a osloví mě. Bude to sympaťák, který postává poblíž a pokradmu se dívá mým směrem? Nebo se odhodlá někdo jiný, kdo ještě není na parketu a zatančíme si? Netrpělivě vyčkávám a sleduji dění kolem. “Jen aby na mě někdo nezačal pokřikovat nepříjemné narážky.”, pomyslím si. Ale dlouho nečekám a brzy se ocitám ve víru tance.

Roky utíkají a já po deseti letech stojím u kuchyňského pultu. Sotva bylo ráno a už je zase večer, pátek, deset hodin. V ruce držím hrnek se silným hovězím vývarem a usrkávám. Vím, že vývar přinese zdravíčko. Vývar posílí, když se zdá, že bacily útočí. Zdravíčko si hýčkám. Potřebuji jej nejen pro sebe, ale taky pro čtyřměsíční štěstí, které teď tak sladce spí v postýlce. Taky ho hýčkám a připravuji se na noc, kdy se bude dožadovat mého mléka. Mé vlasy nyní hýčkám méně než dřív. Po lopatky sahají stále, ale celé dny je mívám spletené do copu nebo stažené do drdolu. Prstíky mého kojence by v rozpuštěných pramenech bloudily rády. Teď tajím dech, kdo procitne a zavolá mě první. Bude to manžel? Využije chvíli klidu pro nás a vyzve mě k tanci? “Jen aby už nezačalo křičet naše dítko.”, probleskne mi hlavou. Je ticho, trpělivě čekám a za chvíli slyším z pokoje jemnou hudbu. Teď abychom stihli alespoň jeden tanec.

Zobrazeno 2182×
komentáře
cink2

Takové hezky poetické.

JiKu

Dobře napsané.

Šarče

Děkuji.

L-u-c-i-n-k-a

Romantické :-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.