Změna směru

suposlav
opus supo

   Doba Vánoční přináší do všedního toku dní mnišských několik drobných změn. To, že je zima, mě ve volných nedělních odpolednách nutí chodit na zdarma dané veřejné bruslení (které s přibývajícími kilogramy čím dál víc bolí). Na druhé straně pandemie nás přinutila zvýšit počet bohoslužeb + Vánoční čas si žádá i mimořádné "dny otevřených dveří" v kostele, který je tím pádem třeba hlídat. A nemoci zbylých svěceníprostých bratří tak v této konstelaci způsobují, že trávím v kostele větší než malé množství času a liturgie si užívám jak málokdo jiný jiný. Když už bývám zcela vysát, chodívám se vybít do skladu skautských věcí na bicí soupravu.

   Bohužel ono liturgicko-chrámové tsunami se výrazně podepisuje na koeficientu mojí vstřícnosti vůči nesmrtelným duším, které v tyto dny do kostela přicházejí a paradoxně dost degeneruje i můj vztah s Pánem. Při mších nedočkavě vyhlížím kněžskou výzvu: "Jděte ve jménu Páně!" a pakliže v pauzách mezi bohoslužbami nebo během hlídání kostela jsem vyzván k nějaké, byť drobné pomoci, bližním, nasadím psí ksicht a sladcebolně se vymluvím, byť by v mé moci bylo daným lidem posloužit.

   Stejně tak se stalo dnes, kdy jsem chtěl využít nedělního odpoledne k rozpohybování stále rostoucí soustavy špeků na bruslišti, ale při odchodu mě zastavila neznámá dáma, zda může na chvíli s dětmi k jesličkám. Samozřejmě by to šlo, ale do sebe a svého volna zahleděný mnich už nechtěl interiér kostela ani cítit a tak jsem se zdvořile omluvil a vyrazil směr kluziště Vypich.

   Tam se nic mimořádného nestalo, jen v jednu chvíli organizátoři vyhlásili "změnu směru" a všecek lid obrátil a klouzal v protisměru. A mě se vybavila scéna z odchodu a odmítnutí služby bližnímu. A říkám si, zda by nestálo pokusit se i o změnu směru ve službě. To, že je jí v tyto dny požehnaně, a člověk si poctivě odkroutí to, co má povinné, ještě není důvodem k barikádám a defenzivě před obětováním něčeho trochu navíc. Taky tak nějak tuším, že z toho něčeho navíc jednoho krásného dne budu muset skládat účty... A jestli by tím pádem namísto cvičení se v bruslení a ve hře na hudební nástroj by nebylo lepší se cvičit v lásce k Pánu a Jeho milovaným duším. Bude to asi na dlouho a sebestřednost, ta je věčná, ale v boji se sebou samými halt nikdy nebudeme hotoví. Proto prosím i o modlitbu.

 

Přidávám video z bubenického cvičení. Kdo to dokáže dokoukat do konce, může to vzhledem k umělecké kvalitě příspěvku považovat za postní praxi a žít tak v naději, že uvidí zlaté prasátko.

Zobrazeno 5820×
komentáře
suposlav

Jardo, jak jsi to vyhrabal? :-D

jk-s

Podíval jsem se na bandozone a tam to bylo už vyhrabané :-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.