23.7.2020 Svátek sv. Brigity

Zůstaňte ve mně, a já zůstanu ve vás.


Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li na kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce, neboť beze mne nemůžete dělat nic. 
                                              /Jan 15,4-5/


Zakusila smutek ovdovění, nepochopení a bolest nad stavem tehdejší církve. Spolupatronka Evropy, která byla právě utrpením napojena na vinný kmen… Právě proto přinášela bohaté ovoce!

1. čtení: Gal 2,19-20
žalm: Žl 34
evangelium: Jan 15,1-8

www.vira.cz

Zobrazeno 1170×
komentáře
Matonick

Sv. Brigita Švédská (1303-1373 ), jejž svátek dnes vzpomínáme, byla švédská katolická mystička a světice, svatá spolupatronka Evropy. Předtím, než se dala na duchovní život, se provdala, porodila osm dětí. Jedním z nich byla taktéž sv. Kateřina Švédská. Po 28 letech manželství ovdověla, založila řeholní společenství – Kongregaci sester Nejsvětějšího Spasitele. Brigitina svatost a laskavost jí brzy udělaly známou v dalekém okolí. Dala církvi duchovní řád, poklekla na místech posvěcených životem a smrtí našeho Spasitele, ká¬rala zlořády malých i velkých jako reformátorka. Byla téměř neustále ve spojení s nadzemským svě¬tem a zanechala nám ve svých spisech poklad, který nikdy neztratil na své kráse a hodnotě. V roce 1391 byla kanonizována papežem Bonifácem IX.

Matonick

Život svaté Brigity Švédské je příkladem hlubokého spojení s Kristem, které přechází do činnosti ve světě. Byla ratolestí na vinném kmeni, o němž čteme v dnešním Janově evangeliu. Svým obrazem kmene a ratolestí vinné révy nás zde Ježíš vybízí ke sjednocení s ním. My křesťané jsme ratolesti, a dovolíme-li, aby námi volně proudila životní síla kmene, poneseme mnoho plodů trpělivosti, laskavosti, soucitu a odpuštění. Ptáme se: zůstáváme v Ježíšovi, nebo jsme od Ježíše daleko? Jsme srostlí s kmenem, který nám dává život, nebo jsme uschlými ratolestmi neschopnými nést ovoce, tj. vydávat svědectví?“ Nauč nás, Pane, co to znamená žít v tobě a co znamená, že ty žiješ v nás. Jakou vinnou ratolestí jsme? Zdravou nebo už trochu zaschlou a povadlou?

Matonick

Dokážu přijmout pozornost vinaře, který vinici ořezává? Dokážu důvěřovat tomu, že má ratolest při sklizni ponese plno ovoce? Bůh mě staví do života, ale potom neodchází a nenechá mě o samotě. Bůh ve mně stále přebývá. Jsme zahalení v Božím přátelství. Pane, ať i já dokážu být tvým dobrým a věrným přítelem, jako byla i svatá Brigita. Ježíš mi říká, že jádrem lidské existence je spojení s ním. Žádá nás, abychom zůstávali s ním. Vím, cítím, co asi znamená zůstávat s ním? Když zůstávám na vinném kmeni, proudí mnou božská energie a božský život. Zažil jsem to někdy? Znám vědomí a pocit naplněnosti božskou silou? Věděl jsem někdy, že nepřebývám v Bohu, že jsem odříznutý od Boha? Zůstaňte ve mně, jako já zůstávám ve vás. Jenom Ježíš může říci tato slova.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.