10.7.2020

Odpusť každou nepravost a laskavě přijmi, když ti budeme obětovat plod svých rtů.


Kdo je moudrý, kéž tomu porozumí, kdo má důvtip, ať to pozná! Přímé jsou Hospodinovy cesty, spravedliví po nich kráčejí, bezbožní však na nich padnou. 
                                                     /Oz 14,10/

Záchranu není možné očekávat od různých náhražek pravého náboženství. Moudrost a důvtip spočívají v poznání, ke komu se obrátit!

1. čtení: Oz 14,2-10
žalm: Žl 51
evangelium: Mt 10,16-23

www.vira.cz

Zobrazeno 925×
komentáře
Matonick

V dnešním čtení jde o poslední Ozeášovo proroctví, velkolepé svým obsahem a lyricky procítěným podáním. Prorok znovu hlásá zanícenou Boží lásku k Izraeli. Nejprve vyzývá k návratu lidu k Hospodinu u vědomí vlastních provinění (v.2). V podstatě je to výzva, kterou opakují i další proroci, neboť je v souladu se smlouvou již dříve uzavřenou mezi Hospodinem a Izraelem. Rozvinutím celého úryvku je líčení překrásných přírodních scén. Izrael znovu rozkvete, jen co se rozhodne vrátit se k Hospodinu (v.6). Pro zcela obnovený Izrael je Bůh tím, kdo bdí a naslouchá. Je jako silný strom věčně zelený - metafora pro Boží všemohoucnost- díky níž Izrael ještě může přinést plody (v.9). Autor nakonec moudrým svěřuje pochopení všech proroctví – kráčet životem po Hospodinových cestách.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.