17.5.2020

…a dá vám Ducha pravdy


„Jestliže mě milujete, budete zachovávat má přikázání. A já budu prosit Otce, a dá vám jiného Přímluvce, aby s vámi zůstal navždy: Ducha pravdy. Svět ho nemůže přijmout, protože ho nevidí a nezná. Vy ho znáte, neboť přebývá u vás a bude ve vás. 
                                                    /Jan 14,15-17/

Přislíbený Přímluvce – duch pravdy – přebývá i ve mně. Snažím se o to, abych jej v době lží pěstoval a ochraňoval?

1. čtení: Sk 8,5-8.14-17
Církev zakusila první pronásledování a mnozí se rozptýlili do okolních zemí (rok 37–41 po Kr.). Filip odešel do Samaří (cca 50 km, dnešní Sabastia u Náblusu) a tam začal hlásat evangelium. Všimněme si, jak Skutky jasně rozlišují křest od daru Ducha svatého, který je obvykle dán pokřtěným až po modlitbě vkládání rukou.
žalm: Žl 66
Bůh je mocný, když dokáže pronásledování proměnit v šíření evangelia (viz první čtení). Pokud i my máme s Bohem podobnou zkušenost, je to důvod k radostné chvále.
2. čtení: 1 Petr 3,15-18
Apoštol povzbuzuje křesťany, kterým pravděpodobně hrozí ústrky. Nejde jen o osobní statečnost, ale i o odvahu svědčit o víře.
evangelium: Jan 14,15-21
Téměř plynule navazujeme na minulou neděli. Vracíme se do večeřadla a nasloucháme Ježíšovým slovům během poslední večeře. Řeč se točí kolem daru Ducha svatého.

www.vira.cz

Zobrazeno 1528×
komentáře
Matonick

Při úvahách nad dnešní bohoslužbou slova se v našich myšlenkách stále objevuje Duch svatý jako ústřední osobnost, která nás provází celým textem. Obnovujeme si poznání, že právě Duch svatý je dar, který už v prvotní církvi byl předáván prostřednictvím vkládání rukou a Božího slova dalším učedníkům a věřícím v širokém okolí Jeruzaléma. Duch svatý dále vede učedníky, koordinuje misijní činnost věřících a dává církvi růst (Sk). Učí křesťany jak oslavovat Kristovo jméno novým způsobem života. Už nebudou uhýbat před pomluvami, obávat se utrpení ani pronásledování (1 Petr). Také dnešní Janovo evangelium hovoří o příslibu Ježíše Krista, že nám navždy vyprosí Ducha svatého.

Matonick

Jeho přítomnost nelze všeobecně zachytit lidskými smysly. Ducha svatého může poznat jedině ten, kdo Ho přijme s láskou a vírou do svého srdce. Máme ho všichni, kteří jsme jím byli pokřtěni. Má současně příbytek v chrámu naší církve, který je z našich srdcí vystavěn. Chápeme-li tedy církev jako „chrám Ducha svatého“, pak je tento Jeho příbytek současně i místem, kde přebývá Bůh. Je stavěn z věřících živých lidí. Je všude tam, kde se setkávají lidé v Ježíši Kristu. Zde na ně působí Duch svatý skrze křest, který Kristovo Tělo vytváří, skrze svátosti, které je uzdravují, skrze ctnosti, které je uschopňují ke správnému jednání a konečně skrze rozmanité zvláštní milosti, nazývané charismata, kterými jsou pohotoví přijímat úkoly užitečné pro další rozvoj církve.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.