1.3.2020

„… jedla a dala též svému muži.“


„Žena viděla, že (ovoce) stromu je chutné k jídlu, vábné na pohled, lákavé pro poznání moudrosti, a proto si z něho utrhla a jedla, a dala též svému muži; byl s ní a jedl.“                                                                                                        /Gn 3,6/

Text prvního čtení mluví o hříchu prvních lidí. Někdy tu událost čteme jako pohádku a přitom jde o nejtragičtější událost v dějinách lidstva. Do světa vstoupilo zlo a utrpení. 
Jak často se chováme jako první lidé? Jak často dáváme Bohu svým jednáním najevo, že si život radši budeme řídit po svém? 
V evangeliu čteme o tom, že i Ježíš byl pokoušen a zvítězil. On bojoval i za mě! 
Díky za to, Pane…
 


1. čtení: Gn 2,7-9; 3,1-7
žalm: Žl 51
2. čtení: Rim 5,12-19
evangelium: Mt 4,1-11

Zobrazeno 1505×
komentáře
Matonick

Když Bůh stvořil člověka, zahrnul jej dobrem a krásou (v.9) a uvedl ho do prostředí, které pro něj pečlivě připravil. Bůh mu svěřuje veliký úkol a poslání (v.15). Člověk si jen nesmí sám určovat hranici mezi dobrem a zlem, kterou pokládá samotný Bůh. Nesmí chtít poznat zlo na vlastní kůži, protože to by jej přivedlo do záhuby. Člověk však Boží výstrahu porušil. Nechal se zlem obelstít a zatoužil být jako Bůh a určovat co je dobré a zlé. Zhřešil. A s hříchem přišla na zem smrt.

Matonick

Každý člověk nese od té doby ve svém nitru jako dědičnou zátěž prvotní hřích. Sám už nedokáže povstat ze svého pádu do pokušení a hříchu. I Ježíš jako člověk prošel touto zkouškou. Avšak tam kde Boží lid zklamal, Ježíš vítězí. Kristus přijal lidské tělo, aby člověku mohl dát svou spásu. Vykoupil Adamův hřích i hřích každého z nás. Vzal na sebe smrt, která patřila nám, aby nám dal život.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.