28.2.2020

„…půst, který si já přeji…“


„Zdalipak půst, který já si přeji, není toto: Rozevřít okovy svévole, rozvázat jha, dát ujařmeným volnost, každé jho rozbít? Cožpak nemáš lámat svůj chléb hladovému, přijímat do domu utištěné, ty, kdo jsou bez přístřeší? Vidíš-li nahého, obléknout ho, nebýt netečný k vlastní krvi?“      /Iz 58,6-7/
 

Zkus si letos sám/ sama vybrat takový půst, který Ti pomůže se více otevřít Boží lásce i lásce k bližním. Co by to bylo? Co by Ti pomohlo se vnitřně osvobodit?
 

1. čtení: Iz 58,1-9
žalm: Žl 51
evangelium: Mt 9,14-15

Zobrazeno 1609×
komentáře
Matonick

Pravý půst spočívá v pomoci bližnímu. Při falešném postu mísíme zbožnost s pokrytectvím. Na jedné straně se postíme, na druhé se dopouštíme nepravostí. Hospodin po nás žádá pravý půst, při kterém jsme vůči bližním pozorní. Ježíš nás vybízí, abychom se věnovali tomu, co je opracdu důležité a podstatné. Pohleďme na svůj život: kolik zbytečností nás obklopuje! Ženeme se za tisícerými věcmi, které se zdají nezbytné, ale ve skutečnosti nejsou. Kolik by nám prospělo zbavit se té spousty zbytečností a objevit znovu to, na čem záleží.

Matonick

Půst je umění odříkat se marností a nadbytku, abychom se dostali k podstatnému. »Nejen z chleba žije člověk, ale z každého slova, které vychází z Božích úst« (Mt 4,4). Jako chléb a více než chléb potřebujeme Boží slovo, potřebujeme mluvit s Bohem, potřebujeme se modlit. Jedině před Bohem totiž z nás vycházejí na světlo skryté náklonnosti našeho srdce. Dobré i špatné. Soustavný dialog vedený s Pánem vrací život.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.