8.11.2019

"A kolik jsi dlužen ty?"


"Pak řekl druhému: ‚A kolik jsi dlužen ty?‘ Odpověděl: ‚Sto měr obilí.‘ Řekl mu: ‚Tu je tvůj úpis; napiš osmdesát.‘ "/Lk 16,7/

Odpouštějme. Všichni jsme dlužníci.

1. čtení: Rim 15,14-21
žalm: Žl 98
evangelium: Lk 16,1-8

 

Zobrazeno 1005×
komentáře
Matonick


Dnešní zamyšlení můžeme věnovat Ježíšovu „Podobenství o nepoctivém správci“. Vypráví je svým učedníkům. Správce byl obviněn, že špatně nakládal s majetkem svého bohatého pána, a nyní uvažuje, co bude dělat, až za to ztratí své postavení. Rozhodne se, že promine dlužníkům svého pána část jejich dluhů a tak si zajistí jejich přízeň. Obstarává si budoucí přátele pro horší časy. Umí myslet na budoucnost. Jeho prozíravost i jeho odpouštění druhým, nám může být vzorem, poněvadž všichni máme všechno od Boha a všichni jsme si s tím, co nám bylo svěřeno, nepočínali jako zcela poctiví správci. Máme proto odpouštět druhým, protože tak, jak měříme jiným, bude naměřeno nakonec nám.

Matonick

Pánovo slovo nás možná překvapuje. Neříká nám snad, že mazaní lidé mají pravdu, že umění postarat se o sebe stojí více jak čestnost? Provokativní slova Pána Ježíše nás proto nutí, abychom o nich hlouběji uvažovali. Nejde o to, abychom používali nespravedlivých prostředků, hodných odsouzení, k dosahování dobrých cílů, nýbrž o to, abychom dokázali ve věci evangelizace a své vlastní spásy jednat promyšleně a moudře, abychom hleděli do budoucnosti a vážně přemýšleli o tom, jak to ve skutečnosti je s tím naším učednictvím.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.