Nepodceňujme šedé eminence

Pojem šedá eminence obvykle označuje člověka, který tahá za nitky dění v pozadí. Většinou má negativní nádech. Šedá emince ale nemusí být záporná postava. Kde všude se s ní můžeme setkat? Například v zaměstnání. Nemusí jít o konkrétního člověka, ale například pracovní pozici, kterou bychom označili jako šedou myš.

Sekretář či sekretářka nadřízeného. Je úplně jedno, jestli se jedná o nejvyššího nadřízeného či dokonce majitele firmy. I když je sekretář loajální se svým šéfem, decentní a diskrétní, přeci jen může pozitivně či negativně ovlivnit Vaši pozici v zaměstnání. A to ještě dříve, než nastoupíte. Pokud se při pracovním pohovoru budete k asistence šéfa chovat přezíravě nebo dokonce nadřazeně a arogantně, může se postarat, aby Vás na danou pozici či do firmy nepřijali. Pokud budeme nepříjemně se sekretářkou jednat i během pracovního poměru, může se docela klidně stát, že nás nebude varovat, že šéf vstal levou nohou z postele, má za sebou nebo ho naopak čeká složité a nepříjemné jednání, a proto není zrovna příhodná chvíle ptát se ho na zvýšení platu či povýšení. 

Vrátný a uklízečka. Na první pohled nejsou tolik vidět, ale jsou také důležití. Hlídají, aby nás nikdo neukradl a uklízí špínu, která zůstala na podlaze, i z našich bot. Proto k nim buďme vlídní a nebojme se prohodit s nimi pár přátelských slov. I když se tváří, že jde vše mimo ně, ve skutečnosti mohou mít velmi dobrý přehled, co se kde šustne. 

Podatelna. Na první pohled průchoďák a pouhý distribuční kanál na poštu a dokumenty, které mají být zapsané do systému a schválené příslušnými odbornými pracovníky. Ve skutečnosti ji lze považovat za určité centrum organizace nebo dokonce i za její kormidlo či navigaci. Je to pracovník podatelny, kdo příchozí dokumenty po otevření pošty zpravidla do spisové služby zapisuje, s odborným pracovníkem, který má na starosti schválení, ale je zrovna například na home office, komunikuje. Rychlým, efektivním a včasným vyřízením, které obnáší hlavně schopnost domluvit se s lidmi, včetně vypravení dokumentu do světa, může pracovník podatelny zachránit nemalé peníze například žadateli o dotaci nebo samotné organizaci. I když i zaměstnanec podatelny najde k sobě spřízněné duše, se kterými za normálních životních podmínek zajde někam na oběd nebo po práci na kafe, je jeho situace přece jen specifická. Ví sice obvykle, kdo ve firmě pracuje a na kterém oddělení, jeho kontakt s ostatními kolegy však zpravidla není tak intenzivní jako mezi lidmi, kteří spolu sdílí kancelář nebo spolupracují v rámci oddělení či témže nebo blízkém odboru. 

Takže? Tyto šedé, nenápadné a přesto velmi důležité eminence například při plánování společenských akcí nepřehlížejme. 

Stejně tak mějme před očima i ty kolegy, kteří s námi sdílí tutéž chodbu, poschodí, ale v kanceláři nemají parťáka a jejich oddělení tvoří jeden člověk.

Zobrazeno 964×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.