MOJE MATKA A MOJI PŘÍBUZNÍ JSOU TI, KDO SLYŠÍ A PLNÍ BOŽÍ SLOVO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. ONDŘEJE KIM TAE GŎNA, KNĚZE, PAVLA CHŎNG HA-SANGA A DRUHŮ, MUČEDNÍKŮ - ÚTERÝ 19.9.2022

Srdce krále je v Hospodinově ruce jako bystřina, nakloní ho, kam se mu zachce. Člověku se vždycky zdá, že se chová dobře, je to však Hospodin, který zkouší srdce. Žít spravedlivě a čestně je nad oběť milejší Hospodinu. Pyšné oči a naduté srdce – pochodeň zlosynů – jsou hříchem. Nač pomyslí pilný, je jenom k zisku, ale kdo je zbrklý, ten má jen škodu. Poklady nahromaděné křivým jazykem jsou mizící pára a léčky smrti. Jen ke zlu míří zlosynova touha, nenalezne u něho soucit jeho bližní. Nezkušený zmoudří z trestu posměvače, moudrý z poučení dostane rozum. Spravedlivý Bůh olupuje zlosynův dům, zlosyny vrhá do zhouby. Kdo si ucpe ucho při chuďasově křiku, nedojde sluchu, až sám bude křičet.Z prvního čtení  (Př 21,1-6.10-13).

Ctnosti, které  doporučuje dnešní úryvek z knihy Přísloví, jsou obecně platné. Jejich přehled nevykazuje nějaké obzvláštní uspořádání. Člověk nemá být namyšlený na svou vlastní spořádanost. Je třeba jednat spravedlivě, chovat se pokorně a zdvořile. Člověk nesmí být prolhaný, násilnický, nesmí uzavírat svůj sluch před chudákem, ale být co nejdříve připraven mu  odpovědět.

Z  evangelia (Lk 8,19-21): Za Ježíšem přišla jeho matka a příbuzní, ale pro množství lidí se k němu nemohli dostat. Oznámili mu: „Tvoje matka a příbuzní stojí venku a rádi by tě viděli.“ Ale on jim odpověděl: „Moje matka a moji příbuzní jsou ti, kdo slyší a plní Boží slovo.“

Lukáš ve svém krátkém vyprávění se zaměřuje na jediné téma: naslouchání  slovu Krista Ježíše a jeho uplatňování v životě jsou tím jediným, co z nás činí Ježíšovy příbuzné a členy nové rodiny Božích synů a dcer. Lukáš v evangeliu podtrhuje hodnotu a význam duchovní rodiny zrozené na základě Božího slova.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na úterý 20.9.2022.

1. čtení: Př 21,1-6.10-13

Žalmy: Žl 119,1.27.30.34.35.44,   odpověď: Voď mě po stezce svých předpisů, Hospodine!

Evangelium: Lk 8,19-21

Zobrazeno 222×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.