Z OBLAKU SE OZVAL HLAS: „TO JE MŮJ VYVOLENÝ SYN, TOHO POSLOUCHEJTE!“ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA –-SVÁTEK PROMĚNĚNÍ PÁNĚ - SOBOTA 6.8.2022

Viděl jsem, že byly postaveny trůny a stařec velikého věku usedl. Jeho roucho bylo bílé jako sníh, vlasy jeho hlavy jako čistá vlna, jeho trůn plápolal ohněm, jeho kola – žhoucí oheň. Ohnivý proud vytékal a vycházel od něho, tisíce tisíců mu sloužily, desetitisíce desetitisíců stály před ním, usadil se soudní dvůr a byly otevřeny knihy. Díval jsem se v nočním vidění, a hle – s nebeskými oblaky přicházel někdo jako syn člověka, došel až k starci velikého věku, přivedli ho k němu. Byla mu dána moc, sláva a království a sloužily mu všechny národy, kmeny i jazyky: jeho moc je moc věčná, a ta nepřestane, jeho království nebude zničeno.Z prvního čtení    (Dan 7).  

Vidění proroka, o kterém dnes čteme   z knihy Danielovy, můžeme chápat jako zjevení zvěsti o dovršení dějin v Božím království. Na jednom z trůnů zde usedá Bůh, předávající  Synu člověka věčnou spoluvládu nad královstvím nebeským i pozemským, božským i lidským. Toto Boží požehnání se vztahuje  též na nás, neboť Kristovo království je i naším královstvím, kam každý člověk na konci časů může vstoupit s ním.

Z evangelia (Lk 9): Ježíš vzal s sebou Petra, Jana a Jakuba a vystoupil s nimi na horu pomodlit se. Když se modlil, výraz tváře se mu změnil a jeho šat oslnivě zbělel. A hle, rozmlouvali s ním dva muži – byli to Mojžíš a Eliáš. Zjevili se ve slávě a mluvili o jeho smrti, kterou měl podstoupit v Jeruzalémě. Petra a jeho druhy však přemohl spánek. Když se probrali, spatřili jeho slávu a ty dva muže stát u něho. Jak se potom od něho vzdalovali, řekl Petr Ježíšovi: „Mistře, je dobře, že jsme tady! Postavíme tři stany: jeden tobě, jeden Mojžíšovi a jeden Eliášovi.“ Nevěděl, co mluví. Zatímco to říkal, objevil se oblak a zahalil je. Když se octli v oblaku, padla na ně bázeň. Z oblaku se ozval hlas: „To je můj vyvolený Syn, toho poslouchejte!“ Když se ten hlas ozval, byl už Ježíš sám. Zachovali o tom mlčení a nikomu v oněch dnech nepověděli nic o tom, co viděli.

Ježíš na hoře prožívá hluboký okamžik setkání s Bohem. Třem vybraným apoštolům se na hoře dostalo výjimečné možnosti zahlédnout Ježíše při modlitbě a jeho slávu. Ježíšovo proměnění změnilo i jim život . Je velmi obtížné si představit, jak to vnímali. Proč právě Petrovi, Jakubovi a Janovi bylo jako jediným umožněno prožít tento úžasný zážitek? Jak mezi sebou hovořili o tom, co na hoře zažili, když o tom neměli mluvit s ostatními? Jaký vliv měla přítomnost Mojžíše a Eliáše na Ježíše a na apoštoly?

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na sobotu 6.8.2022 

1. čtení:    Dan 7,9-10.13-14

Žalmy: 97,1-2.5-6.9, odpověď: Hospodin kraluje, je povznesen nad celou zemí.

Evangelium:   Lk 9,28b-36

Zobrazeno 242×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.