TOTO PRAVÍ HOSPODIN: ZASNOUBÍM SE S TEBOU NAVĚKY - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SVÁTEK SV.TEREZIE BENEDIKTY OD KŘÍŽE, MUČEDNICE – ÚTERÝ 9.8.2022

Toto praví Hospodin: „Přemluvím svůj lid, nevěrnou nevěstu, zavedu ji na poušť, a budu mluvit k jejímu srdci. Bude poslušná jak ve dnech své mladosti, jako když vycházela z egyptské země. Zasnoubím se s tebou navěky, zasnoubím se s tebou spravedlností a právem, milosrdenstvím a slitováním. Zasnoubím se s tebou věrností, a tak poznáš Hospodina.“Z prvního čtení  (Oz 2).  

Je to Hospodin, kdo zůstává věrný svému lidu, ne naopak. I když je lid nevěrný a obrací se k cizím bohům, Hospodin jej neopouští a zaslibuje mu svou přítomnost a novou budoucnost. Boží věrnost je ovšem poněkud jiného druhu než ta lidská, není sice ničím ohrožena (Bůh je věrný, protože je Bohem), ale ne vždy ji člověk prožívá jako reálnou. Ale ona je.

Z evangelia (Mt 25,1-13 ): Ježíš řekl svým učedníkům toto podobenství: „Nebeské království je podobné deseti pannám, které vzaly lampy a vyšly naproti ženichovi. Pět z nich bylo pošetilých a pět prozíravých. Pošetilé vzaly sice lampy, ale nevzaly s sebou olej, prozíravé si však vzaly s lampami také do nádobek olej. Když ženich dlouho nepřicházel, začaly všechny podřimovat a usnuly. Uprostřed noci se strhl křik: ‘Ženich je tady! Jděte mu naproti!’ Tu všechny ty panny vstaly a začaly si upravovat lampy. Pošetilé prosily prozíravé: ‘Dejte nám trochu oleje, lampy nám dohasínají.’ Ale prozíravé odpověděly: ‘Nemůžeme, nestačilo by pak ani nám, ani vám, dojděte si raději k prodavačům a kupte si.’ Jakmile však odešly nakoupit, přišel ženich a ty připravené vešly s ním na svatbu a dveře se zavřely. Později přišly i ostatní panny a volaly: ‘Pane, pane, otevři nám!’ On však odpověděl: ‘Amen, amen, pravím vám: Neznám vás.’ Bděte tedy, protože neznáte den ani hodinu.“

V tomto podobenství je Ježíš Kristus ženich, a panny jsou křesťané. Očekávanou událostí je Druhý příchod Krista.  na konci věků. Podobenství je „varování určené konkrétně těm uvnitř vyznávající církve, kteří nemají předpokládat, že jejich budoucnost je bezpodmínečně zajištěna. Podobenství nekritizuje panny za spaní, protože to obě skupiny dělají, ale za to, že nebyly připraveny, protože nepřinášely žádný olej. Podobenství se týká věčnosti. Jde zde o naši připravenost, až opustíme tento svět a budeme se zodpovídat Bohu. Jedná se o duchovní připravenost. Tu si nemůžeme koupit ani vypůjčit. Ta je vybudovaná našim osobním vztahem k Bohu. Dar víry, který nám byl dán, je třeba neustále rozvíjet a pracovat na něm, dokud je čas a dveře jsou ještě otevřené. Až se zavřou, nebudeme se již moci připojit k věčné a radostné hostině. Nikdo nezná dne ani hodiny. Co promeškáme, už nikdy nebudeme moci dohonit. Máme žít každý okamžik tak, jako by byl naším posledním.

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na úterý 9.8.2022 

1. čtení:   Oz 2,16b.17b.21-22

Žalmy: 45, 11-12.14-15.16-17 , odpověď: Slyš, dcero, pohleď a naslouchej!

Evangelium:  Mt 25,1-13

Zobrazeno 235×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.