PORODILA SYNA, CHLAPCE, TOHO, KTERÝ MÁ VLÁDNOUT VŠEM NÁRODŮM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SLAVNOST NANEBEVZETÍ PANNY MARIE 15.8.2022

Boží chrám v nebi se otevřel a ukázala se v něm archa jeho úmluvy. Pak se objevilo na nebi veliké znamení: žena oděná sluncem, s měsícem pod nohama a s korunou z dvanácti hvězd kolem hlavy. Potom se objevilo na nebi další znamení: veliký ohnivě rudý drak se sedmi hlavami a deseti rohy a na každé hlavě měl čelenku. Ocasem smetl třetinu hvězd z nebe a svrhl je na zem. Ten drak se postavil před ženu, která měla rodit, aby pohltil její dítě, jakmile ho porodí. A porodila syna, chlapce, toho, který má vládnout všem národům železným prutem. Avšak její dítě bylo uchváceno do nebe k Bohu, k jeho trůnu. Žena pak uprchla na poušť, kde měla místo připravené od Boha. Tu jsem uslyšel hlasité volání v nebi: „Od nynějška patří vítězství, moc a královská vláda našemu Bohu a panování jeho Pomazanému.Z  prvního čtení ( Zj 11;12). 

Úryvek z  knihy Zjevení můžeme vnímat jako líčení snu apoštola Jana o dramatu, odehrávajícím se v nebi.  V ústřední postavě ženy - královny a panovnice - zde vidíme  Matku Boží, která vítězí nad zlem a je vzata na nebesa pod přímou ochranu Boha Otce a  jeho vzkříšeného   Syna.

Ze  druhého čtení(1 Kor 15,20-27a): Bratři! Kristus vstal z mrtvých, a to jako první z těch, kteří zesnuli. Protože smrt přišla skrze člověka, přijde skrze člověka také vzkříšení mrtvých. Jako totiž pro spojení s Adamem všichni propadli smrti, tak pro svoje spojení s Kristem všichni budou povoláni k životu. Ale každý v tom pořadí, jaké mu patří: na prvním místě je Kristus, pak ti, kteří jsou Kristovi, až přijde. Potom nastane konec, až odevzdá své království Bohu a Otci a až zlomí vládu všech možných knížat, mocností a sil. On totiž musí kralovat, `dokud mu Bůh nepoloží všechny jeho nepřátele k nohám'. Jako poslední nepřítel pak bude zničena smrt. `Všechno' totiž Bůh `podřídil pod jeho nohy.

V osobě Panny Marie se uskutečnila jedinečná cesta ženy víry. Byla zvláštním způsobem vyvolena, aby se stala Boží matkou a byla vzata na nebesa ke svému Synu, Panovníku nebe i země.  Z listu apoštola Pavla čteme, že se tak stalo poté, kdy Ježíš Kristuszemřel ve shodě s Písmem za naše hříchy a byl třetího dne vzkříšen, aby proměnil k věčnému životu celé naše bytí. 

Z evangelia (Lk 1,39-56): V těch dnech se Maria vydala na cestu a spěchala do jednoho judského města v horách. Vešla do Zachariášova domu a pozdravila Alžbětu. Jakmile Alžběta uslyšela Mariin pozdrav, dítě se radostně pohnulo v jejím lůně. Alžběta byla naplněna Duchem Svatým a zvolala mocným hlasem: „Požehnaná jsi mezi ženami a požehnaný plod života tvého! Jak jsem si zasloužila, že matka mého Pána přišla ke mně? Vždyť jakmile zazněl tvůj pozdrav v mých uších, dítě se živě a radostně pohnulo v mém lůně. Blahoslavená, která jsi uvěřila, že se splní to, co ti bylo řečeno od Pána!“ Maria řekla: „Velebí má duše Hospodina a můj duch jásá v Bohu, mém spasiteli, neboť shlédl na svou nepatrnou služebnici. Od této chvíle mě budou blahoslavit všechna pokolení, že mi učinil veliké věci ten, který je mocný. Jeho jméno je svaté a jeho milosrdenství trvá od pokolení do pokolení k těm, kdo se ho bojí. Mocně zasáhl svým ramenem, rozptýlil ty, kdo v srdci smýšlejí pyšně. Mocné sesadil z trůnu a ponížené povýšil, hladové nasytil dobrými věcmi a bohaté propustil s prázdnou. Ujal se svého služebníka Izraele, pamatoval na své milosrdenství, jak slíbil našim předkům, Abrahámovi a jeho potomkům navěky. Maria zůstala u Alžběty asi tři měsíce a pak se vrátila domů.

Panna Maria nedotčena dědičným hříchem se stala Boží matkou a tomu jako první i uvěřila. Jedinečnost její víry z ní činí vzor pro nás, kteří chtějí pochopit, co znamená uznat Boží svrchovanost nad vlastním životem, projevující se na naší cestě víry. Mariiným nanebevzetím se skutečnost vzkříšení  stala výzvou k odevzdání naší duše  moci Božího království. 

Odkaz  na    liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  pondělí 15.8.2022. 

1. čtení: Zj 11,19a;12,1.3-6a.10ab

Žalmy: 45,10b.11a+12a.16 ,  odpověď: Královna stojí po tvé pravici ve zlatém rouchu.

2. čtení: 1 Kor 15,20-27a

Evangelium:   Lk 1,39-56

Naslovo bohoslužby  Slavnosti Nanebevzetí Panny Marie navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 177: MARIA SPOLUPRACUJE NA DÍLE SPÁSY  - „viz.

Zobrazeno 258×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.