DÁM VÁM NOVÉ SRDCE, VLOŽÍM DO VÁS NOVÉHO DUCHA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 20. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 18.8.2022

Tak praví Hospodin: „Posvětím své veliké jméno, znesvěcené mezi národy. Vy jste ho mezi nimi znesvětili! Tu poznají národy, že já jsem Hospodin – praví Pán, Hospodin – až na vás před jejich očima dokážu, že jsem svatý! Vezmu vás z národů, shromáždím vás ze všech zemí a přivedu vás do vaší vlasti. Pokropím vás očistnou vodou a budete čistí od všech svých nečistot, očistím vás od všech vašich model. Dám vám nové srdce, vložím do vás nového ducha, odejmu z vašeho těla srdce kamenné a dám vám srdce z masa. Vložím do vás svého ducha a způsobím, že budete žít podle mých zákonů, zachovávat má přikázání a plnit je. Budete bydlet v zemi, kterou jsem dal vašim otcům, budete mým lidem a já budu vaším Bohem.“Z prvního čtení  (Ez 36,23-28 ).

Úryvek z Ezechielova proroctví je pro nás velkou úlevou. Zní z něho poselství plné naděje, radosti a svobody. Během svého života se dostáváme do něčeho nechutného velmi rychle. Věcem, o kterých jsme si nechali namluvit, že jsou s to zabezpečit nám šťastný a plný život nás přitom naopak zotročují a život vyprazdňují a deformují. Z každé špíny, do které člověk zabředne, však existuje cesta ven. Bůh nám zaslibuje očištění. S touhle nadějí a svobodou můžeme počítat. Od všech nečistot můžeme být očištěni. Otvírá se před námi šance života ryzího, nového. Díky boží věrnosti je vždy možný nový začátek. Právě takové zaslíbení vyřizuje od Boha prorok Ezechiel: „Dám vám nové srdce a do nitra vám vložím nového ducha“. Ta dobrá možnost, která se před námi otevírá, nestojí v základu na našem úsilí, ale na tom, co nám je dáno, co je nám darováno do vínku, ať už dospělým nebo dětem. Bůh si nás ze své dobré vůle zamiloval ještě dřív, než bychom pro to mohli něco udělat. Jeho láska, darovaná bez všech předpokladů, náš život očišťuje, osvobozuje a proměňuje. Bůh nás předem ujišťuje svou láskou a věrností. Znamení křtu ji nám, rodičům i dětem, potvrzuje, abychom mohli žít skutečně svobodně, bez obav a v lásce. 

Z evangelia (Mt 22,1-14 ): Ježíš znovu mluvil k velekněžím a starším lidu v podobenstvích: „Nebeské království je podobné králi, který vystrojil svému synovi svatbu. Poslal služebníky, aby svolali hosty na svatbu, ale ti nechtěli přijít. Poslal znovu jiné služebníky se vzkazem: `Řekněte pozvaným: Hostinu jsem přichystal, moji býci a krmný dobytek jsou poraženi, všechno je připraveno, pojďte na svatbu!' Ale oni nedbali a odešli, jeden na své pole, jiný za svým obchodem. Ostatní pochytali jeho služebníky, ztýrali je a zabili. Krále to rozhněvalo. Poslal svá vojska, vrahy zahubil a jejich město vypálil. Potom řekl svým služebníkům: `Svatební hostina je sice připravena, ale pozvaní jí nebyli hodni. Jděte proto na rozcestí a pozvěte na svatbu, koho najdete.' Služebníci vyšli na cesty a shromáždili všechny, které našli, zlé i dobré, takže svatební síň byla plná hostí. Když vstoupil král podívat se na hosty, uviděl tam člověka, který neměl na sobě svatební šaty. Řekl mu: `Příteli, jak jsi sem přišel bez svatebních šatů?' On se nezmohl na slovo. Tu řekl král sloužícím: `Svažte mu ruce i nohy a vyhoďte ho ven do temnot. Tam bude pláč a skřípění zubů.' Mnoho je totiž povolaných, ale málo vyvolených!“

Rozhodování o tom, koho pozvat na oslavu, je důležitým úkolem a hostitel mu obvykle věnuje velkou pozornost. Stejně tak odmítnutí pozvání je závažné, protože může mít důsledky v narušení vzájemných vztahů. To platí i pro neustálé Boží pozvání nejen na věčnou hostinu připravenou pro Boží lid, ale i na menší malé hostiny života, které Bůh poskytuje, aby živil naši cestu víry. Boží velkorysost je opravdu veliká, Bůh zve i ty, kdo se nezdají být pozvání hodní. Spása je otevřená pro všechny lidi, je to Boží dar..Bůh dává zdarma svou milost a milosrdenství všem, kdo jsou ochotní je s vděčností přijímat. Pozvání na svatební hostinu patří všem lidem a pro všechny má Bůh přichystané svatební roucho. Nabízí nám svatební roucho křtu, smíření, eucharistie… Chce nás sytit svým tělem asvou krví.Nabízí nám svou péči a odpuštění. 

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na čtvrtek18.8.2022.

1. čtení: Ez 36,23-28

Žalmy: Žl 51,12-13.14-15.18-19, odpověď: Pokropím vás očistnou vodou a budete čistí od všech svých nečistot.

Evangelium:  Mt 22,1-14

Zobrazeno 230×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.